[CA5A 1.8] luz w tylnim kole |
Autor |
Wiadomość |
ŁukaszGTi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 20:33 [CA5A 1.8] luz w tylnim kole
|
|
|
cos mi stuka z tylu z olkolic tylniego prawego kola tzn zawsze slyszalem takie stuki tylko najbardziej wtedy gdy bylo mokro i padal deszcz
niedawno z duza predkoscia najechalem na nierownosc na drodze (niezaowazylem jej) i teraz te stukanie jest wyrazniejsze , gdy mocno ruszam tym kolem widze ze ma ono luz
co tam sie wyrobilo , co jest do wymiany
pytam sie poniewaz nie jestem ekspertem
[ Dodano: 22-04-2007, 20:35 ]
troche sie boje, aby to niebylo cos waznego |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 22-04-2007, 21:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 5702 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 22-04-2007, 22:29
|
|
|
proponuje, zebys podlewarowal samochod zdjal to kolo i obadal przynajmniej wizualnie i dotykowo temat.
bo stukanie moze miec wiele przyczyn i z takiego opisu ciezko cokolwiek wywnioskowac.
a na samym poczatku sprawdz, czy masz dokrecone sruby ! |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 23-04-2007, 00:14
|
|
|
Łukasz W napisał/a: | cos mi stuka z tylu z olkolic tylniego prawego kola tzn zawsze slyszalem takie stuki tylko najbardziej wtedy gdy bylo mokro i padal deszcz | To jest typowe dla każdego Colta. Łukasz W napisał/a: | niedawno z duza predkoscia najechalem na nierownosc na drodze (niezaowazylem jej) i teraz te stukanie jest wyrazniejsze , gdy mocno ruszam tym kolem widze ze ma ono luz | To już nie. Moim zdaniem jak dziura była duża (głęboka) i koło bardzo mocno podskoczyło to sprężyna mogła się obrócić na amortyzatorze. Wyskoczyć ze swojego miejsca i się przestawić. Zrób to co radzi Sruba i będziesz wiedział. |
|
|
|
 |
Coltito [Usunięty]
|
Wysłany: 24-04-2007, 16:08
|
|
|
Jak na mój gust to masz wybitą tulejkę górnego wahacza( tulejka przykręcana do podłużnicy dwiema śrubami tzw. cukierek).
Pozdro olsztyn |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 24-04-2007, 16:29
|
|
|
Coltito napisał/a: | Jak na mój gust to masz wybitą tulejkę górnego wahacza( tulejka przykręcana do podłużnicy dwiema śrubami tzw. cukierek). | Ale tak zaraz po wjechaniu w dziurę by się uszkodziła? Eee chyba nie... |
|
|
|
 |
Coltito [Usunięty]
|
Wysłany: 24-04-2007, 16:53
|
|
|
No ale objaw typu stuki w tylnym zawieszeniu zwłaszcza jak mokro wskazuje na tą tulejkę.
Przerabiałem to u siebie.
Radze szybko się tym zająć bo wahacz może uszkodzić podłużnice po dłuższym czasie takiej jazdy.
Pozdro |
|
|
|
 |
Hugo

|
|
|
|
 |
Coltito [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2007, 12:11
|
|
|
Okej.
Zgodzę się ze stukami powodowanymi przez sprężynę ale chłopak pisze w tytule że ma luz na tym kole, widoczny gołym okiem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|