Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Głośność silnika benzynowego?
Autor Wiadomość
darecki73 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2016, 19:18   

Moze ktos ma namiary na jakis sprawdzony warsztat w lublinie,kto potrafi wygluszyc ASX-a za rozsadne pieniadze.I druga kwestia-mam zamontowane 16'' opony Yokohama i 2,6 bar cisnienia zalecane.Mysle jak bym zmienil na inne opony bardziej miekkie do max 2,2 bar cisnienia, to bylo by duzo ciszej.
Ktos moze juz tak próbowal?

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 15-11-2016, 10:06   

Wydaje mi się, że jak założysz miększe opony, to ciśnienie powinno być utrzymane takie, jakie jest zalecane (nie niższe). Jeżeli natomiast chcesz obniżyć ciśnienie, to tylko w twardych / sztywnych oponach.
Skoro masz opony 16", to podejrzewam, że profil jest 70 i dla takiego profilu raczej nie obniżałbym zbytnio ciśnienia (opona może się zbytnio uginać na boki zwłaszcza na szybszych zakrętach), chyba że zmienisz rozmiar (większa średnica -> niższy profil).

Ja mam letnie Bridgestone Dueler H/P Sport 225/55 R 18 - są dość twarde i sztywne - ciśnienie 2,2 bar.
Zimowe natomiast mam Semperit Speed-Grip 2 215/70 R 16 - są raczej miękkie - ciśnienie 2,6 bar.
Na zimówkach mam w aucie ciszej niż na letnich - jedzie się bardziej "miękko" pomimo wyższego ciśnienia - zasługa wysokiego profilu.
Oczywiście chodzi tu o "stuki" na dziurawej nawierzchni - szumy zależą bardziej od rzeźby bieżnika.
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm

Sandra20 
Nowy Forumowicz

Auto: audi
Wysłany: 16-11-2016, 14:41   

Ja lubię te silniki średniej głośności

artisan 
Forumowicz

Auto: był Lancer SB jest O III CVT
Wysłany: 16-02-2017, 13:39   

Może ktoś już jeździ modelem 2017 ? Poprawili wyciszenie w nowym modelu ? Zaczynam się zastanawiać nad nowy autem a w Lancerze jedyne co mi przeszkadzało to słabe wyciszenie, stąd pytanie.

Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/

darecki73 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX
Wysłany: 16-02-2017, 17:29   

Witam
Miałem okazje niedawno przejechac sie modelem ASX-a z 2017r.
Ja posiadam z roku 2016 nie zauwazylem roznicy,zeby bylo jakos ciszej.
Moze dlatego ze nie bylem na autostradzie tylko jechalem max do 100km/h.
Moze powyzej jest inne wrazenie wyciszenia,nie potrafie odpowiedziec. :p

Moim takim skromnym zdaniem-jak sam sobie go nie wyciszysz to raczej nie licz, ze w tym segmencie dostaniesz cichutkie autko i kropka. :-X

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 16-02-2017, 21:10   

darecki73 napisał/a:
Witam
Miałem okazje niedawno przejechac sie modelem ASX-a z 2017r.
Ja posiadam z roku 2016 nie zauwazylem roznicy,zeby bylo jakos ciszej.
Moze dlatego ze nie bylem na autostradzie tylko jechalem max do 100km/h.
Moze powyzej jest inne wrazenie wyciszenia,nie potrafie odpowiedziec. :p

Moim takim skromnym zdaniem-jak sam sobie go nie wyciszysz to raczej nie licz, ze w tym segmencie dostaniesz cichutkie autko i kropka. :-X

nowy asx ma lepsze wyciszenie wnetrza i pod wozia, silnik bez zmian

Jarl 
Forumowicz

Auto: ASX 1,6
Wysłany: 17-02-2017, 11:13   

Wyciszyliby auto bez zwiekszenia masy wlasnej?

enea 
Forumowicz

Wysłany: 17-02-2017, 13:04   

Jarl napisał/a:
Wyciszyliby auto bez zwiekszenia masy wlasnej?

nie mam pojecia ile wazy nowy asx (2017) ale jest on wyciszony w jakims tam stopniu

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 17-02-2017, 13:52   

enea napisał/a:
nowy asx ma lepsze wyciszenie wnetrza i pod wozia, silnik bez zmian

Podobno oprócz wyciszenia zmienili też "wyprofilowanie" tylnej kanapy. Rzuca się w oczy jakaś zmiana tejże kanapy?
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm

enea 
Forumowicz

Wysłany: 17-02-2017, 15:46   

niewiem :D napewno jest inny material, bede w marcu lecial na szkolenie sprawdze ^^ stara była LEKKO niewygodna

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 20-02-2017, 22:39   

Witam
Kolego lichy patrzac na ver twojego asxa to jest on tak samo wyciszony jak model 2017 - ma poprostu wjecej srodka usztwniajacego.
W tej chwili robie swojego asx 2016 kwiecien a robilem wyciszenie asxa 2017 w zeszlym tygodniu i powiem szczerze ze nie widze roznicy pod wzgledem wykonania.

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

kubraczek 
Nowy Forumowicz

Auto: moto-przestrzen.pl
Wysłany: 21-02-2017, 20:03   

artisan napisał/a:
Może ktoś już jeździ modelem 2017 ? Poprawili wyciszenie w nowym modelu ? Zaczynam się zastanawiać nad nowy autem a w Lancerze jedyne co mi przeszkadzało to słabe wyciszenie, stąd pytanie.

Odebrałem dzisiaj ASX, którego będę testować przez najbliższy tydzień. Jeśli chodzi o wyciszenie kabiny pasażerskiej to istny dramat :) . Do 100 km/h jest w miarę ok, ale na ekspresówce zaczyna być już bardzo źle. Nie mówię tutaj jedynie o silniku, ale również o szumach powietrza. Jeździłem poprzednim ASX, ale szczerze przyznam, że było to już dość dawno, więc trudno mi porównać.

@darecki73 w tym segmencie znajdą się zdecydowanie lepiej wyciszone auta :) .

enea 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2017, 21:00   

kubraczek napisał/a:
artisan napisał/a:

Odebrałem dzisiaj ASX, którego będę testować przez najbliższy tydzień. Jeśli chodzi o wyciszenie kabiny pasażerskiej to istny dramat :) . Do 100 km/h jest w miarę ok, ale na ekspresówce zaczyna być już bardzo źle. Nie mówię tutaj jedynie o silniku, ale również o szumach powietrza. Jeździłem poprzednim ASX, ale szczerze przyznam, że było to już dość dawno, więc trudno mi porównać.

@darecki73 w tym segmencie znajdą się zdecydowanie lepiej wyciszone auta :) .

hihi witamy w świecie asxa :D przekrocz sobie 170 wtedy zobaczysz co to komfort :D

purchel12345 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt/Lancer/Asx
  Wysłany: 22-03-2017, 17:21   ASX

Mitsubishi ASX jest dość głośnym samochodem szczególnie z motorem 1600, dziwnie buczy i to nie trzeba go kręcić żeby to usłyszeć, ja mam z silnikiem 1.8 disel i też jest głośny. Cienka blacha, do tego oszczędności na materiałach do tłumienia dźwięków i efekt mamy. Możemy się pocieszać, że to nie tylko nasze Miśki tak mają, ale większość Japończyków. Kilka sztuk przerabiałem benzyn i disli i mogę powiedzieć że po wygłuszeniu samochodu nawet nie całego tylko podłogi z bagażnikiem efekt jest bardzo duży. Oczywiście nie zrobimy z niego limuzyny. Co do wagi, to wiadomo że trochę kilo przybędzie, można użyć najnowszym mat Standartplastu Aero, są o 1/3 lżejsze od standardowych mat butylowych. Ale swoje kosztują.

Jeśli ktoś z Was, chciałby samodzielnie wygłuszyć swój samochód to z chęcią podpowiem

scotch_ 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 22-03-2017, 20:20   

purchel12345 napisał/a:
Jeśli ktoś z Was, chciałby samodzielnie wygłuszyć swój samochód to z chęcią podpowiem

jak tylko zrobi się cieplej na dworze to się do ciebie uśmiechnę :mrgreen:

Odpowiedz do tematu