Znikający prąd Grandis 2.4 lpg |
Autor |
Wiadomość |
Mateopno
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis/S500
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2015 Posty: 30 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 01-03-2017, 20:05 Znikający prąd Grandis 2.4 lpg
|
|
|
cześć,
mam problem ze znikającym prądem. Zaczęło się od tego że zdechł mi akumulator. Naładowałem go i za kilka dni znowu padł. Mechanik stwierdził że instalacja jest ok, że po prostu aku jest zużyty. W sumie kupiłem samochód z tym aku więc nie wiem ile ma lat itd. Kupiłem nowy dobrej firmy ( Topla 66AH). I po około miesiącu znowu ta sama awaria. Znowu naładowałem go( oczywiście wolnym prądem, trwało to 24h). I znów się powtórzyła sytuacja. Pobór prądu jest na wysokości około 300 miliamper po wyłączeniu stacyjki przez około 2-3minuty. Podobno jest to normalne, jakieś podtrzymanie komputera czy coś w tym stylu. Ładowanie jest książkowe bo 14.5V
Miał ktoś z was już taki problem? Proszę o pomysły i sugestie bo mi już witki opadają |
|
|
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Grandis
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lip 2016 Posty: 249 Skąd: Trzebiatów
|
Wysłany: 01-03-2017, 20:20
|
|
|
Kolego, jedyne co przychodzi mi na myśl to odpinanie bezpieczników i sprawdzanie czy pobór znika.. Będzie przynajmniej wiadomo skąd to.. Druga opcja to taka że alternator nie doładowuje aku, sprawdź może najpierw, jakim prądem ładuje alternator, może się po prostu kończy. Nic innego nie przychodzi mi do głowy |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 01-03-2017, 23:00
|
|
|
miernik ustawić na ampery (trzeba też przewód plusowy przełożyć w mierniku) wpiąć się miernikiem między akumulator a klemę dodatnią,zamknąć auto ewentualnie poczekać aż uśpią się sterowniki i wartość spoczynkowa to 0.02 A ,jeżeli masz więcej wyciągaj bezpieczniki i patrz kiedy spadnie pobór prądu. |
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 02-03-2017, 17:47
|
|
|
Naładuj akumulator i go podłącz a na wieczór odłącz klemy a rano będziesz wiedział czy akumulator pada czy auto pobiera prąd. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-03-2017, 20:29
|
|
|
Sprawdź jak radzi skull, to pewny sposób aby namierzyć co nadmiernie kradnie prąd. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 02-03-2017, 21:54
|
|
|
ten sposób tyle razy już pomógł namierzyć co kradnie prąd ostatnio w Hondzie Civic "ufo" dla klienta mówili wszędzie,że jest ok z poborem prądu a po nocy ledwo kręcił .Okazało się ,że moduł bluetooth kradł prąd |
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2017, 23:09
|
|
|
zrobiłem jak mówiłeś ale u mnie w stanie spoczynku znika 0.01A także chyba w normie, po ostatnim wyładowaniu przejechałem 200mb samochodem, zgasiłem go. Na takim odcinku nie miał szans się naładować. A jednak na drugi dzień zagadał bez problemu. Trzeciego dnia znowu umarł.
Możliwe jest żeby coś się wzbudzało nie regularnie? Od tak bo ma taki kaprys? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-03-2017, 06:51
|
|
|
Może masz problem z jakimś połączeniem głównej masy, sprawdź po kolei zaczynając od akumulatora i idź po przewodzie do silnika. Jak nie odpala możesz też spróbować zrobić nową masę przewodami rozruchowymi zapinając jeden do klemy minusowej akumulatora i gdzieś do silnika a drugi też na minus akumulatora i gdzieś do karoserii. |
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
Auto: Grandis 2,4 MIVEC
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Maj 2015 Posty: 130 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 03-03-2017, 17:38
|
|
|
Witam ,
Miałem podobnie w moim przypadku był uszkodzony przekaźnik klimy. Budziło się do życia kiedy chciał
[ Dodano: 03-03-2017, 19:27 ]
Na początku bywało pary razy na kwartał puzniej kilka razy w miesiącu aż w końcu ujawniło się jak wysiadłem z auta i zamykalem go gdy zobaczyłem że klima zaczyna chodzić i coś pstryknąć pod maską . Ale każdy przypadek może być inny |
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2017, 16:18
|
|
|
Dzięki mordeczko, jutro będę trochę bardziej czasowy to sprawdzę przekaźniki. Dam znać czy to to.
[ Dodano: 25-03-2017, 21:43 ]
wyszło szydło z wora( choć to trochę nie polityczny zwrot ), u mnie po wyłączeniu stacyjki nie wyłącza się dmuchawa wnętrza. Zauważyłem to dzisiaj jak była włączona na maksymalnym biegu, na małych obrotach nie była słyszalna. W poniedziałek wymienię przekaźnik i dodatkowo jeszcze rezystor, tak na wszelki wypadek i powinno być po problemie.
podro
[ Dodano: 29-03-2017, 21:17 ]
na razie nie wymieniam rezystora bo w zamienniku nie znalazłem, tylko w aso. cena zaporowa, po moim rabacie 715zł
zobaczymy może wystarczy wymiana przekaźnika, znaczy się mam nadzieję. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-03-2017, 21:28
|
|
|
Rezystor nie ma nic do nadmiernego zużycia prądu, jakby padł, to byś stracił tylko którąś z prędkości wentylatora. |
|
|
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-04-2017, 21:22
|
|
|
Otóż moje problemy się nie skończyły, dalej ucieka prąd. Jedyne co udało mi się ustalić to po wyciągnięciu żółtych bezpieczników pod maską znika wszelaki pobór prądu który na chwilę obecną wynosi 0,93. Odpiąłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki łącznie z radiem i pobór nie zniknął. Nie mam już pomysłów. jestem już zrezygnowany, ktoś ma jakieś pomysły.
Ponizej fotka bezpiecznika ktory odcina pobor pradu, jest to numer 22 i 23. Po ich odłączeniu nie ma oswietlenia wnetrzna, radia, zapalniczki i centralnego zamka.
foto
Pomocy!
[ Dodano: 16-09-2017, 19:39 ]
problem rozwiązany, w moim przypadku było to samo co w przypadku andrzejk1987, kompresor klimy sobie po prostu "pykał". Wymieniony przekaźnik i po kłopocie.
pozdro |
|
|
|
 |
|