|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Benq-Siemens EF81 |
Autor |
Wiadomość |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 01:31 Benq-Siemens EF81
|
|
|
Pytanie do znajacych tematyke tego zagadnienia. Wyposazylem sie w taki wlasnie telefon i wyczytalem, ze moze on dzialac jako nawigacja. Trzeba tylko dokupic nadajnik/odbiornik GPS komumikujacy sie przez bluetooth (ok. 200PLN) no i wgrac mape na karte microSD (obsluguje do 1GB). Widze, ze czesc sprzedawcow twierdzi, ze SIRF III dziala z kazdym urzadzeniem posiadajacym bluetooth czy to prawda I drugie pytanie jaka mape bede potrzebowal, zeby dzialala na tym telefonie Zalezy mi na planie Szczecina i mapie Polski + ew. Niemcy.
Moge ew. podac jakies parametry telefonu jak beda potrzebne ? |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 16:18
|
|
|
No wlasnie i tu nie jestem pewien, bo na tel. da sie otwierac doc-i pdf-y itd. ale po czym wlasciwie poznac czy to Symbian czy nie. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-04-2007, 18:29
|
|
|
Cytat: | BenQ Siemens EF81 na pewno nie wygląda oryginalnie – jest niemal kalką sławnej już Motoroli RAZR. Jest to jednak kopia ulepszona, porównywalna z najnowszą RAZR V3i. EF81 można z czystym sercem polecić – szczególnie wielbicielom telefonów Siemens, którzy z niecierpliwością czekają na nowe produkty już połączonych dwóch firm. Firmie BenQ-Siemens należy jednak zwrócić uwagę na niedoróbki w oprogramowaniu tego telefonu – nie jest to smartphone, który może mieć nieco wolniej działające, ale skomplikowane oprogramowanie. W telefonach tego typu co BenQ Siemens EF81 wszystkie funkcje powinny działać bez zarzutu i opóźnień.
Największą zaletę EF81 jest chyba obsługa UMTS oraz wygodny panel (ekran i przyciski) znajdujący się na zewnętrznej obudowie – obsługa kamery i odtwarzacza MP3 chyba nigdy nie była w telefonach clamshell tak wygodna. Cieszy także bardzo dobry aparat fotograficzny – to niestety nadal rzadkość w telefonach komórkowych. |
Simones napisał/a: | na tel. da sie otwierac doc-i pdf-y itd. |
otwierasz je dzięki aplikacjom napisanym w Javie, to akurat Twój telefon potrafi. O nawigacji zapomnij. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 25-04-2007, 18:55
|
|
|
http://www.symbianos.pl - tam możesz zobaczyć, które telefony jaką wersję symbiana posiadają. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2007, 08:43
|
|
|
Cytat z pliku zalaczonego w telefonie przez producenta:
"GPS Mobile Navigation on the BenQ-Siemens EF81 Quick Start Guide
Please take note for the following points in order to successfully start using the GPS Navigation on your EF81:
1. Before connecting your external BT GPS receiver with your EF81, make sure to switch ON Bluetooth under Main Menu.
2. The EF81 only accepts BT connections with external BT devices that support BT PIN authorization ... (e.g. Fortuna Slim Bluetooth GPS Receiver).
Registration, information and support fo the GPS Navigation Service is available at: http://www.vdodayton.com/mobilenavigation/
Email: info-mobilenavigation@siemiensvdo.com"
Sek tylko w tym, ze podana strona nie oferuje juz tego oprogramowania: "Much to our regret we must inform you that we cannot offer any products for mobile phone navigation anymore."
Tak wiec, wiem juz jaki sprzet jest potrzebny, ale nie wiem jakie oprogramowanie. Gdybym znal moze chociaz rodzaj to udaloby sie znalezc jakis odpowiednik...
Natomiast co do niedorobek w oprogamowaniu - to fakt byly, ale tylko w pierwszych softach jak to zwykle bywa. Mam teraz v.58 i wszystko bardzo ladnie lata bez zadnych przyciec. |
|
|
|
 |
secki
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
|
Wysłany: 16-05-2007, 16:31 Re: Benq-Siemens EF81
|
|
|
Simones napisał/a: | Pytanie do znajacych tematyke tego zagadnienia. Wyposazylem sie w taki wlasnie telefon i wyczytalem, ze moze on dzialac jako nawigacja. Trzeba tylko dokupic nadajnik/odbiornik GPS komumikujacy sie przez bluetooth (ok. 200PLN) no i wgrac mape na karte microSD (obsluguje do 1GB). Widze, ze czesc sprzedawcow twierdzi, ze SIRF III dziala z kazdym urzadzeniem posiadajacym bluetooth czy to prawda I drugie pytanie jaka mape bede potrzebowal, zeby dzialala na tym telefonie Zalezy mi na planie Szczecina i mapie Polski + ew. Niemcy.
Moge ew. podac jakies parametry telefonu jak beda potrzebne ? |
SIRF III to chipset, ktory jest opowiedzialny na GPS a nie komunikacje z telefonem.
Komunikacja idzie via bluetooth wiec oba urzadzenia musza go posiadac.
SIRF III jest dobry bo potrafi obliczyc pozycje na podstawie sygnalu odbitego
czego inne nie potrafia. Przydatne np w gestej, wysokiej zabudowie, lesie itd
Telefon nie ma symbiana czy innego systemu wiec prawdziwej nawigacji nie bedziesz mial
ale sa aplikacje w javie do obslugi GPS i nawet mapy.
Np:
MgMaps
ale program laczy sie z serwerem via gprs i sciaga mapki wiec to troche kosztowne.
Ale jest opcja simdata (100kb/3gr o ile sie nie myle)
jest jeszcze
NaviExpert
i pewnie jeszcze wiele innych, na google znajdziesz tego troche na pewno. |
|
|
|
 |
|
|