[EAxx] Przewody Hamulcowe |
Autor |
Wiadomość |
Kunek
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 72 Skąd: Galway/Bardo
|
Wysłany: 28-06-2014, 12:31
|
|
|
Postanowiłem że sam zrobię przewody hamulcowe. kupiłem zestaw do zarabiania przewodów. I teraz moje takie pytanie: czy kupić rurkę miedzianą czy stalową,
która jest lepsza,
czy miedziana nie będzie się rozciągać na boki przy hamowaniu, bo miedz jest rozciągliwa,
jaki rodzaj gwintu jest w końcówkach przewodów?
Polecam tą stronkę jak by ktoś chciał też wykonać prace typu "zrób to sam"
http://www.przewody-hamul...ane-wg-dlugosci |
_________________ -->Mój Galant<-- |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-06-2014, 18:17
|
|
|
Stal czy miedź, zalezy jakie masz narzędzie to wykonywania spęczeń, ze stalą jest cięzko, nawet z miedzią nei jest latwo gdy masz kiepska praskę
10x1 lejek
Ceny sklepowe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
|
Wysłany: 12-02-2017, 12:15
|
|
|
Czy ktoś podpowie jakie parametry należy wpisać w kalkulator dla modelu EA2A ?? -chce wymienić tylne przewody. |
|
|
|
 |
Ksiao
Mitsumaniak Michał 03099/KMM
Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Kwi 2012 Posty: 254 Skąd: Radom
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-02-2017, 19:21
|
|
|
spidernet napisał/a: | Czy ktoś podpowie jakie parametry należy wpisać w kalkulator dla modelu EA2A ?? -chce wymienić tylne przewody. | Jest napisane na pierwszej stronie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 12-02-2017, 20:30
|
|
|
Łukasz jakby co mam takie przewody w jednym Galu. Zgnite oczywiście, ale pod koniec przyszłego tygodnia mogę je wyjąć w całości. Będą na wzór jeśli chodzi o kształt i końcówki. Wtedy poszukamy majstra, który nam dorobi 2 komplety na wzór oryginału (jeden dla mnie, bo też pewnie kiedyś przegniją). Co Ty na to? |
|
|
|
 |
Mateusz25
Forumowicz Matthew
Auto: GALANT 2,0 GLS 1998 rok
|
Wysłany: 18-03-2017, 21:47
|
|
|
U mnie pękł jeden - prawy na zakręcie koło filtra paliwa. Miałem to szczęście ,że zbiornik na zupę był wyjęty(dłuższy remont). Korzystając z okazji zdemont. 2 przewody sztywne-lewy i prawy, kupiłem 10 mb rurki miedzianej 4,5 mm śr. i wygiąłem według starych, odcinek po odcinku blokując każdy poprzedni drutem, żeby wyszedł odwzorowany. U kumpla mechanika zarobiłem końce przewodów, kupiłem odpowiednie końcówki, - całe gwintowane nakładane przed zarobieniem przewodu( są również z niegwintowanym odcinkiem, ok. 4 mm i resztą gwintowaną -te są złe ).
Musiałem również zastosować łączkę do przewodów - mosiężną dla jednego i drugiego, ponieważ ich demontaż i montaż w całości był niemożliwy(ława zawieszenia). Stare trzeba było przeciąć po odłączeniu z rozdzielacza ( pod maską ).
Po montażu jest szczelnie. Roboty - sporo. |
_________________ Mam nadzieję pokochać tę furę. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-03-2017, 12:05
|
|
|
Zgadza się. Na uchwytem filtra paliwa jest uchwyt rurek hamulcowych do tylnych kół i rurki odpowietrzenia zbiornika paliwa. Niestety jest to taka wnęka, w której cały czas siedzi wilgoć i przewody gniją w uchwycie. Jest to najbardziej newralgiczne miejsce, w którym gniją tylne rurki hamulcowe.
Mateusz25, na pewno nie da się zamontować rurek tylnych hamulców w całości na zamontowanym wózku zawieszenia? |
|
|
|
 |
Robert_G2
Forumowicz

Auto: Galant V6 2.5 98r, był 2.0 91r
|
Wysłany: 25-04-2017, 22:29
|
|
|
U mnie też poszedł przewód w okolicy tego filtra paliwa. Czeka mnie właśnie taka robótka i zbieram wszelkie informacje na ten temat jak tego dokonać. |
_________________ Pozdrawiam. Robert.
 |
|
|
|
 |
|