Nie odłącza mi przednich kół, buczenie |
Autor |
Wiadomość |
tymek205
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-03-2017, 17:22 Nie odłącza mi przednich kół, buczenie
|
|
|
Witam, Dokładnie tydzień temu nabyłem moja maszynę Pinin 1.8 GDI z reduktorem. Właściciel twierdzi że przebieg na liczniku jest oryginalny czyli 95 000 i w sumie samochód nie wyglądał na wysłużony. Po zakupie wymieniłem oczywiście u mechanika wszystkie oleje i płyny. Wczoraj podczas jazdy a (jeżdżę przeważnie na 2H) pojawiło się takie dziwne buczenie z przodu pomyślałem że to może jakieś łożysko ale to na pewno nie to. Problem znika po przełączeniu na 4H. Dzisiaj pojawił sie nowy problem - diody od napędów nie gasną podczas przełączenia na 2H tylko migają ( i wtedy nie buczy), jak podczas jazdy przestało migać od razu pojawiło się buczenie.
Proszę o podpowiedź co mogło się zepsuć i co trzeba wymienić |
|
|
|
 |
yanes
Forumowicz
Auto: O2i SS2 4x4TDI,Audi A5 Q TDI
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Lip 2009 Posty: 111 Skąd: Podhale
|
Wysłany: 20-03-2017, 19:24
|
|
|
Cześć ! Miałem takiego Pinina i z powodu,że często włączał mi się błąd silnika musiałem resetować komputer.Robiłem to tak,że jadąc wyłączałem zapłon i odpalałem.Gdy miałem zapięty tylko tył 2H to po wyłączeniu zapłonu z przodu slyszałem buczenie pewnie podobne do twojego.Jednak gdy jeździłem na 4H to wyłączenie zapłonu nic nie powodowało.Dlatego co najmniej dwa lata jeździłem lato-zima na 4H. Do czego zmierzam ,wydaje mi się że u ciebie będzie coś z kablami przy przednim moście.Póki nie dojdziesz o co chodzi to jeździj na 4H ,ta skrzynia to jest najlepsze co te Pininy mają. |
|
 |
tymek205
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-03-2017, 10:56
|
|
|
Witam ponowienie. Dzięki za pomysł, najdziwniejsze jednak jest to że dziś rano jeździłem i było ok wiec nie mam pojęcia co o tym myśleć kiedy to znowu się odezwie. Potrzebuje jakiegoś dobrego mechanika co by na to popatrzył. Samochód 17 letni ale cieszy jak nowe w sumie to mam go dopiero tak jak wcześniej pisałem tydzień i trochę mnie to irytuje że tak czasami sobie buczy.
Pozdrawiam
[ Dodano: 21-03-2017, 18:28 ]
Jednak przy dłuższej jeździ jednak problem wraca, gorzej że przy jeździe na 4x4 zauważyłem że zaczyna migać ta środkowa dioda (chyba blokada mostu). |
|
|
|
 |
romek atomek
Forumowicz
Auto: pajero pinin 1.8GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 333 Skąd: wola justowska / kraków
|
Wysłany: 22-03-2017, 10:10
|
|
|
wiesz - z tymi wsaźnikami pinina jest troszkę inaczej - nie mówię że jak Ci miga środkowa dioda to awaria wydechu - ale ona też miga jak się czujnik kończy ( mi po myjni migało ) - w końcu kabel urwałem i już nic nie miga. Zapina / działa ( kolejne część "za dużo" ) .. a nie mam czasu naprawić / wymienić - może w tym roku. Buczenia nie miałem, więc nie pomogę - wiedz jedynie że układ ciśnienia kiedy ono się pojawia przy 2h ODBLOKOWUJE przedni most = czyli przy awarii tego układu napędy będą spięte na 4H. kompletnie dobrze to u mnie działa - więc mnie tam nie było.. |
|
|
|
 |
tymek205
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2017, 04:51
|
|
|
Witam wszystkich
Usterka naprawiona, okazało się że jakiś malutki elektrozawór po nagrzaniu się wariował. Wymiana kosztowała mnie 150 zł razem z robotą wiec spoko a autko teraz sprawuje się wyśmienicie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|