Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór głosników
Autor Wiadomość
maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2007, 20:29   

Panowie easy :)

trociniarz: jesli chodzi o zaklady Car-Audio to w Egu jest jeden ktory chce za zamontowanie tweeterow w slupki zeby mialo rece i nogi okolo 300-400zl.. nie bede wyliczal ile chcieliby za zamontowanie glosnikow w drzwi:D:D:D dlatego mysle ze to nie takie proste isc i zamontowac w miejscu gdzie sie na tym znaja:)

taka mala ciekawostka : Pan na pytanie czemu montaz w slupki jest taki drogi odpowiedzial: szpachlowka jest specjalna i bardzo droga.. zreszta jak inne materialy uzywane do tego:)

no comments.

szol25: jesli chodzi o cene glosnikow.. to jak wspomnialem wyzej kupilem kiedys elipsy ALPINE za jakies 380zl i powiem Ci ze mizernie graly:)
takze cena akurat nieadykwatna do jakosci:)

na marginesie to te same glosniki kupione w porzadnym sklepie internetowym, a u mnie w sklepie CarAudio to czesto roznica jakis 200zl:) troche duzo.. :mrgreen:

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2007, 23:52   

Czesc z glosnikow, jakie mu doradzacie jest dobra, ale pod wzmacniasz. Przeciez koncowka w radiu ma max 18w. A te phonocary graja naprawde ladnie. Oczywiscie pod warunkiem ze sa dobrze drzwi wytlumione i nie jest to zrobione mata z allegro.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2007, 07:54   

dylson napisał/a:
Czesc z glosnikow, jakie mu doradzacie jest dobra, ale pod wzmacniasz. Przeciez koncowka w radiu ma max 18w. A te phonocary graja naprawde ladnie. Oczywiscie pod warunkiem ze sa dobrze drzwi wytlumione i nie jest to zrobione mata z allegro.

Zgadza się, większość radii 4x50 Max ma w rzeczywistości 4x15-17W RMS, jedynie alpine z serii 9812/13/15/33/35 4x60Max mają 4x24RMS...

porównywałeś te phonocary do Helix Blue 62 ? Bo jak dla mnie w tym (niskim) przedziale cenowym zwycięzca jest oczywisty ;)

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2007, 20:51   

witam podlaczam sie do tematu w sprawie wygluszenia - czy sporo dodaje sie masy przez te maty wygluszajace? mocno ciezkie one sa? po drugie duzo zachodu jest za wyciszeniem? ja planuje zalozyc helixy w przednie drzwi i mam taki pomysl zeby syczki ladnie wlozyc w miejsca "raczki" od lusterek zewnetrzych, wtedy kabel nie musi isc gdzies przy zawiasach do syczkow, ile roboty moze byc z w miare ladnym zabudowaniem syczkow w slupki lub wlasnie w ten kawalek tapicerki na drzwiach przy lustrekach?

szol25
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2007, 13:53   

Po tych krytycznych słowach dot. głośników na tylnej półce - przemyslałem sprawe i chce zalozyc z przodu... Głośniki jakie chce wlożyć to PowerBass ES-6c
Problem jaki napotkalem to nie zabardzo wiem jak przeciągnąć kabelki do dzrwi. Myśłalem zeby przeciągnąc wraz z innymi kabelkami, ale wczoraj rozejżałem sie i wszystko tam jest zabudowane - lewe drzwi -puszka bezpieczników i chyba coś jeszcze, a z prawej strony też coś jest - pewnie od klimy. Tak więc proszę o jakies wskazówki.

P.s Podziękowania za krytyke dla kolegi Kuby i nnych...., bo zmusiło mnie to - aby pomyśłec i zadziałac z tym przodem....Pozdro
Ostatnio zmieniony przez szol25 09-05-2007, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2007, 14:06   

wlasnie skonczylem wygluszac drzwi i montowac wlasnie glosniczki PowerBass :) zajelo mi to sporo bo chyba w sumie 6-7 godzin:) ale napotykalem na rozne problemy:PP
jednym z nim wlasnie bylo przeciagniecie kabla z kabiny do drzwi -> bo tam gdzie sa org kable malo miejsca.. ale drutem jakos dalem rade:PP

narazie glosnikow nie podlaczylem.. ale tyle co moge powiedziec o matach -> o wiele ladniej sie drzwi zamykaja:) na jedna strone wyszlo mi 7 mat okolo;)

szol25
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2007, 14:16   

Tak naprawde to nie napisałes żadnych konkretów dot. któredy puściłes kabelki....??
Czy puściłes razem z innymi kabelkami czy robiłes nowe otwory specjalnie na kabelki....??

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2007, 21:35   

kurde szczerze? to spodziewalem sie czegos lepszego:PP ale pewnie wzmak kijowy i wygluszenie do konca nie prawidlowe ( wszystko w sumie dobrze.. ale przy lepszym basie drgaja glosno ciegna od zamka )

kabelki puscilem tak, ze zrobilem od strony drzwi w tym gumowym wezyku dziurke mala.. tam wepchnelem drut, ktory po wielu trudach udalo mi sie dopchac do kabiny:) pozniej juz zawinelem drut na kablach i jak czlowiek przezucilem kabelki:) :mrgreen:

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2007, 11:30   

Zazwyczaj jest tak, ze da się puścić kable oryginalnymi miejscami, razem z wiązką innych kabli i nie ma koniecznosci robienia dziur, niestety wiecej Ci nie pomoge bo nie wiem jak wyglada temat w Carismie, ale z tego co pamietam arturro chyba ma cari, moze on pamieta co i jak.

pozdr,
Kuba

[ Dodano: 04-05-2007, 11:34 ]
maniakowy napisał/a:
kurde szczerze? to spodziewalem sie czegos lepszego:PP ale pewnie wzmak kijowy i wygluszenie do konca nie prawidlowe

Te glosniczki są fajne, ale fakt że sporo zależy od wzmacniacza i od CD, czym je zasilasz i jakie CD ?

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2007, 13:04   

wzmak to alfred:P czaje sie juz by go wymienic:P bo w sumie wygluszenie po drobnych poprawkach i walce z boczkami udalo mi sie do stanu uzytecznosci doprowadzil.. i mysle ze calkiem calkiem mi to wyszlo;)

[ Dodano: 04-05-2007, 13:05 ]
a radyjko to siakies JVC cd-audio.. z takim smiesznym otwieranym panelem na plyte:P

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2007, 21:17   

szol25 napisał/a:
Po tych krytycznych słowach dot. głośników na tylnej półce - przemyslałem sprawe i chce zalozyc z przodu... Głośniki jakie chce wlożyć to PowerBass ES-6c
Problem jaki napotkalem to nie zabardzo wiem jak przeciągnąć kabelki do dzrwi. Myśłalem zeby przeciągnąc wraz z innymi kabelkami, ale wczoraj rozejżałem sie i wszystko tam jest zabudowane - lewe drzwi -puszka bezpieczników i chyba coś jeszcze, a z prawej strony też coś jest - pewnie od klimy. Tak więc proszę o jakies wskazówki.

P.s Podziękowania za krytyke dla kolegi Kuby i nnych...., bo zmusiło mnie to - aby pomyśłec i zadziałac z tym przodem....Pozdro

-----------------------------------------------------

Wszystko da się zrobić, tylko trzeba się czasem pobawić... Akurat w carismie da się przeciągnąć kable głośnikowe w oryginalnych miejscach drzwi. Trzeba niestety użyć metody na druta... Trzeba też niestety zdemontować parę plastików: schowek, przy nogach itp. Trzeba ściągnąć gumę , którą biegną kable z drzwi, od środka kabiny przepychasz się z drutem poprzez właśnie tą gumę do drzwi i potem z kablem wracasz i jesteś w środku z kablekiem. Nie mam już swoich zdjęć nistety, bo mi "amba" w kompie zjadła. Kosztuje to troche czasu, wysiłku, potu i sprawności manualnych, ale sie da... Ja u siebie mam 2x2,5 mm2 także takie na pewno da sie przepchać... Później jeszcze panele pod woofey też pasuje zrobić, dystanse (np. z mdf-u)...
Co do tweeterów (bo widzę, że koledzy naprostowali Cię co nieco...- i trafnie również wybrałeś sobie zestawik PB..., chociaż pod samo radio lepszym wyborem okazać się może Helix Blue...), to poradzić Ci mogę, byś je dał w słupki - a nie w obudowy lusterek - lepszy efekt. Ewentualnością jest dać je na podszybie i granie gotowe...
Pomyśl jeszcze o wzmaku kiedyś...
No i jeszcze wytłumić drzwi by sie zdało...
Także sam widzisz założyć głośniki... To nie takie proste...

Odpowiedz do tematu