|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Spadek mocy |
Autor |
Wiadomość |
lewap2
Nowy Forumowicz lewap2
Auto: Lancer 1.3 '99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-04-2007, 08:35 Spadek mocy
|
|
|
Vitam !!
Mam Lancera '99 1,3 benz/LPG. Instalacja 2g. W zeszłym tygodniu wymienialem filtry i był regulowany. Auto mam krótko (3 tyg), nigdy przedtem nie jeżdziłem na gazie, więc nie mam porównania. Jak duży spadek mocy powinienem obserwować (porównanie benz. do LPG)?
Ja zuważyłem, że na I, II i III jest to znaczny spadek(wolno przyspiesza), natomiast na IV i V jest zaskakująco szybki. Jadąc na V 110km/h bez problemu przyspieszam.
Wiem, że pytanie jest trochę naiwne, ale raczej chodzi o Wasze odczucia i doświadczenie, jak to powinno być. Dodam, że nie mam obrotomierza.
Niestety zdaża się, że gaśnie na niskich obrotach. ale tylko jak przejade się kawałek.
Ostatnie pytanie, czy czyszczenie przepustnicy, po regulacji gazu nie powoduje, że trzeba ponownie jechać do regulacji?
Dziękuje, za wszelkie uwagi!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 09:21
|
|
|
A jaki gaz masz założony Kolego? Jak mówisz ze samochód jadąc na wyższych biegach przyspiesz dobrze a na niskich nie to narazie jedno mi przychodzi do glowy: mianowicie ze gaz jest zle wyregulowany i poprzez ewentualny dodmuch przy wyzszych predkosciach,mieszanka gazu ustala swoje prawidlowe proporcje.Jak przerzucisz na benzynke to samochód jezdzi jak dawniej?? |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 20:40
|
|
|
Przecież pisze że ma auto 3 tygodnie, więc jak ma porównywać do tego co dawniej? Dla określenia spadku mocy najlepiej było by przejechać się takim samym modelem bez gazu, lub wyjąć mikser gazu, zresetować ECU i poganiać go trochę na benzynie. Z zamontowanym mikserem nawet na benzynie auto może być słabsze niż bez miksera.
Co do tego zmulenia na niższych biegach to też się zgadzam: trzeba sprawdzić regulację instalki bo to nie jest normalne. |
|
|
|
 |
leon79
Forumowicz
Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
|
Wysłany: 21-04-2007, 22:32
|
|
|
ogólnie spadek mocy na gazie jest dość wyraźny ale sprawdzić i wyregulować gazu nie zaszkodzi |
|
|
|
 |
lewap2
Nowy Forumowicz lewap2
|
Wysłany: 23-04-2007, 22:27 jest lepiej
|
|
|
Vitam !!
Gregorbu wymienił mi rozrząd {Dzięki, jeszcze raz}. Autko jakby dostało dodatkowo 20 KM. Róznica ogromna. Przed wymianą rozrządu, wymienialem też klocki i tarcze, może się poprostu ułożyło, chociaż przednie koła obracają się dośc ciężko.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi
Regulację gazu zrobię, oczywiście. Mam tylko pytanie, czy z japończykami nie jest tak, że trzeba podnieść niskie obroty (może warto zasugerować to gazownikowi)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 24-04-2007, 22:55 Re: jest lepiej
|
|
|
lewap2 napisał/a: |
Gregorbu wymienił mi rozrząd {Dzięki, jeszcze raz}. Autko jakby dostało dodatkowo 20 KM. Róznica ogromna. |
Może stary rozrząd miałeś przestawiony o 1 ząbek?
Cytat: | Mam tylko pytanie, czy z japończykami nie jest tak, że trzeba podnieść niskie obroty (może warto zasugerować to gazownikowi) |
Co masz na myśli z tym podnoszeniem obrotów? |
|
|
|
 |
lewap2
Nowy Forumowicz lewap2
|
Wysłany: 27-04-2007, 08:36 Re: jest lepiej
|
|
|
gondoljerzy napisał/a: | lewap2 napisał/a: |
Gregorbu wymienił mi rozrząd {Dzięki, jeszcze raz}. Autko jakby dostało dodatkowo 20 KM. Róznica ogromna. |
Może stary rozrząd miałeś przestawiony o 1 ząbek?
Cytat: | Mam tylko pytanie, czy z japończykami nie jest tak, że trzeba podnieść niskie obroty (może warto zasugerować to gazownikowi) |
Co masz na myśli z tym podnoszeniem obrotów? |
Poprosić o ustawienie niskich obrotów trochę wyżej niż to robi się standardowo.
Na naszym forum widziałem taką wypowiedź.
Tylko tyle |
|
|
|
 |
|
|