Srebrny miś |
Autor |
Wiadomość |
ma_ko
Mitsumaniak
Auto: Outlander '07 XLS 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-03-2017, 20:02 Srebrny miś
|
|
|
Hej, mam na imię Marek, mam 26 lat i jestem tu na forum już troche czasu (aż prawie rok) więc pomyślałem że to już czas żeby napisać co nie co o moim Miśku
a misiek wygląda tak:
jest to moje drugie autko, pierwsza była srebrna strzała - Mazda MX-3 o zabójczej pojemności 1.6 ale mam z nią niezłe wspomnienia
Mazde sprzedałem i zaczęłem szukać czegoś innego, miało być coupe więc patrzyłem na Celici, Eclipse, Preludy i inne (oglądałem nawet Supre 3.0) i całkiem zapomniałem że było coś takiego jak Galant w którym lubowałem się dziecięciem będąc. Musiał dopiero przejechać mi przed oczami żeby stara miłość odżyła. No i zaczęłem szukać. Niedługo po tym znalazłem, niedaleko ode mnie (fotki sprzedającego, ale niewiele się zmieniło):
Pojechałem, kupiłem i tyle. Cóż więcej moge powiedzieć. Był to świetny zakup. O różne mankamenty i uszkodzenia pytam regularnie tu na forum ale nie sa to jakieś wielkie sprawy: łożysko itp. Jeżdże już rok i jak narazie odpukać z autkiem nic poważnego się nie dzieje. Co z planów na najbliższe tygodnie/miesiące:
-zakup nowych opon
-wymiana tarcz i klocków (i malowanie zacisków)
-naprawa nie działającej antenki nową bosha już mam
-pospawanie zderzaka lub zamaskowanie uszkodzenia (pare dni temu najechałem na troche za wysoki krawężnik i jak cofałem to na ziemi została ta listwa dolna i zderzak się trochę podarł)
-wymiana rozrządu (paski Bando już mam )
-parę pomniejszych takich drobiazgów
I to chyba tyle. Przyznam że nie jestem bardzo mocny w materii motoryzacji i choć co nieco wiem to planuję zadać jeszcze parę głupich pytań w przyszłości więc mam nadziej że mnie nie zjecie... |
Ostatnio zmieniony przez ma_ko 18-05-2017, 23:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-03-2017, 20:13
|
|
|
Historię mamy podobną, też miałem wcześniej srebrną strzałę i rozglądałem się za coupe, padło na Galanta |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2017, 23:26
|
|
|
Odswieże trochę wątek, dzwoniłem dzisiaj do polecanego tu p. Sławka ze szczecina w sprawie nadkoli dowiedziałem się co i jak i przejadę się za pare dni żeby zobaczył co i jak już na konkretnie.
wpadł mi też w łapki fitr oleju który wymienie przy okazji
na weekend postaram się wymienić całą antenkę automatyczną. Kupiłem na lokalnej giełdzie boscha i będe go próbował wstawić
wstawiłem auto na podnośnik dopiero teraz i okazało się że to nie tylne prawe łożysko huczało ale lewe, no ale przynajmniej już wiem.
to tyle z wiadomości parafialnych, postaram się porobić jakieś fotki jak będę to i owo montował może |
|
|
|
 |
dorianps2
Forumowicz

Auto: CLS 550 oraz Nissan Maxima 3.5
|
Wysłany: 20-04-2017, 14:55
|
|
|
Prawie taki jak mój... prawie, bo mój to był najpiękniejszy!
A tak na poważnie, ładnie wygląda:) Nawet ta sama mozaika w środku co u mnie była.
A co do zderzaka i tej nieszczęsnej klapki na środku... ja już ją montowałem na rózne sposoby... nawet już w jednym zderzaku ją całą zaszpachlowałem i zderzak był gładki na środku. Kończyło się zawsze tak samo...krawężnik przy parkowaniu i afera bo znów zahaczyłem i potem wysiadanie z auta, podnosząc je za dach, by jak najmniej uszkodzić przy cofaniu. W końcu dałem sobie spokój i jezdziłem bez tej klapki;p |
_________________ Amatorski pokaz mojej srebrnej strzały: https://www.youtube.com/watch?v=s8-LaHM_PT8 388 koni i 530Nm
oraz amatorski pokaz czarnego czołgu: https://www.youtube.com/watch?v=6v1dK8dmkXo 265 koni i 346Nm |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-04-2017, 22:09
|
|
|
kolejne zakupy
 |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-04-2017, 22:19
|
|
|
Podobny zestaw leży u mnie w szafie i czeka, aż stare filtry się zaczną kończyć
Ja do siebie założyłem Dayco i żałowałem jak jeden z nich zaczął piszczeć krótko po wymianie. Na szczęście wystarczyło go naciągnąć, co moi mechanicy zrobili w ramach "gwarancji" za darmo.
Ciekawe czy jest jakaś różnica w wytrzymałości tych pasków, bo w cenie całkiem spora, a Dayco też było tu polecane. Tylko z tego co widzę Bando jest japońskie, a Dayco włoskie |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-05-2017, 21:51
|
|
|
W końcu znalazłem czas żeby zejść do garażu na dłużej
zdemontowałem zderzak bo pęknięty był godzinka roboty ale już wiem co i jak więc mam nadzieję będzie szybciej następnym razem chociaż wyszło mi więcej śrub niż było w FAQ
myślałem czy by go samemu nie połatać ale chyba dam do spawania
wymieniłem filtr powietrza
spuściłem olej, wymieniłem filtr oleju, (stary był dwa razy mniejszy ) i wlałem nowy
zdemontowałem przy okazji ramiona wycieraczek, bo straszą odpadająca farbą
i wymieniłem filtr klimy (5 min roboty, szcunek dla Manna za instrukcję obrazkową)
Jutro montowanie tej nieszczęsnej antenki |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2017, 22:03
|
|
|
Dziś wymieniłem oświetlenie choć jeszcze nie do końca oraz dopiero znalazłem czas żeby połatać porwany zderzak
może nie widać ale świecą na przyjemny chłodny biały kolor, i tak wymieniłem mijania i długie, zostały jeszcze pozycyjne i przeciwmgielne
i jeszcze tablica
umyłem też co nieco pod maską ale zdjęć nie mam bo nie miałem jak tego uchwycić przy garażowym świetle
 |
Ostatnio zmieniony przez ma_ko 18-05-2017, 22:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-05-2017, 22:12
|
|
|
Heh, jeśli chodzi o tablicę rejestracyjną to zupełnie jakbym widział porównanie Philipsów, jakie dostałem darmowo z żarówkami mijania i Boschami "Xenon effect" za 15 złotych. Bosche ten xenon effect to miały jak nie świeciły, bo ich szkło było w lekko niebieskim kolorze. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21935 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-05-2017, 22:25
|
|
|
Jakie żarówki założyłeś na przód, że tak ładnie świecą? A w tablicy rejestracyjnej jakie diody, bo próbowałem już różnych i każde szybko się przepalały lub zaczynały mrugać?
P.S. Wiesz, że masz maskę przednią od 2,4 GDI? |
|
|
|
 |
Lucek_37
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 2002r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Lip 2016 Posty: 124 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 18-05-2017, 22:41
|
|
|
larelijux, dobrze gadasz bosch-a to do kosza. Miałem mijania 5 miesięcy i spaliło się jedno a światło i tak kiepawe. polecam tungsram albo bosma. |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-05-2017, 22:41
|
|
|
no wiem wiem z tą maską. Sam sie zdziwiłem jak przypadkiem zauważyłem przy myciu oznaczenie EA3A. A po czym to widzisz od dołu? inny kształt? tak wogóle to ta maska od GDI to jest maska z małym garbem czy dużym?
Założyłem NARVA Range Power White 4500K
a do tablicy wstawiłem LED też NARVA o takie:
 |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-05-2017, 22:42
|
|
|
Duży garb, weszły do wszystkich Galantów właśnie przez 2.4 GDI które potrzebowało większego garba
PS Ledy fajny pomysł. Jak moje żarówki zżółkną to też wrzucę |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21935 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-05-2017, 22:13
|
|
|
ma_ko napisał/a: | A po czym to widzisz od dołu? inny kształt? | Po tym:
Do dzisiaj jest to dla mnie zagadką dlaczego tylko w maskach Galantów z silnikiem 2,4 GDI montowano te uszczelki
Żarówki taniutkie, chyba się kiedyś skuszę, chociaż mam strasznego pecha do ledów w Galu. W Space Starze zamontowałem jakieś ledy za kilka złotych w podświetleniu rejestracji i już ze 2 lata świecą |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-05-2017, 21:22
|
|
|
Dziś wzięłem się w końcu za tą nieszczęsną antenką bo już pół roku jeździłem bez a otwór miałem zaklejony taśmą klejącą...
takie cudo zamontowałem:
działa jak powinno, w końcu odbieram wszystkie stacje w radiu mam nadzieje że dłużej posłuży |
|
|
|
 |
|