sprzęgiełka SuperSelect a EasySelect |
Autor |
Wiadomość |
wisniowy
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II FL 2.8TD 1998r. SS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-03-2010, 17:53 sprzęgiełka SuperSelect a EasySelect
|
|
|
posypały mi się sprzęgiełka automatyczne przedniego napędu w Pajero II 2.5TD SUPER SELECT, pytanie czy sprzęgiełka z PAJERO II 2.8TD EASY SELECT będą pasować? |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 17-03-2010, 21:15
|
|
|
Myślałem, że Pajero II SS nie posiada sprzęgiełek lecz połączenie stałe Widocznie istnieją takie modele. Moim zdaniem powinny pasować. |
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2010, 21:17
|
|
|
PiotrC napisał/a: | Myślałem, że Pajero II SS nie posiada sprzęgiełek lecz połączenie stałe |
Też tak myślę. W SS napęd jest odpinany siłownikiem jeśli się nie mylę/mylimy. |
|
|
|
 |
wisniowy
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2010, 07:21
|
|
|
kurcze rzeczywiscie poczytałem troche forum, napędy wydają taki dźwięk jakby sprzęgiełka nie trzymały, taki zgrzyt. nie rozbieralem auta wiec bylem pewny ze przyczyna bedzie to samo co w mojej poprzedniej terenowce czyli sprzegielka. co myslicie co to moze byc... |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-03-2010, 10:53
|
|
|
Proponuje abys dokladnie sprawdzil jaka skrzynie rozdzielcza posiadasz i jak wyglada sytuacja pod kapslami piast. Potem zaczniemy spekulacje.
|
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
wisniowy
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2010, 19:53
|
|
|
napisalem w pierwszym poscie, jest to Pajero II 2.5TD SUPER SELECT manualna skrzynia biegów jezeli to ma jakies znaczenie.
pozdro |
|
|
|
 |
qbaA6
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.8 TDI
|
Wysłany: 20-03-2010, 17:09
|
|
|
u mnie ten sam problem. od deklami ni widu ni slychu sprzegielek co to moze byc? dodam, ze posiadam SS, problem znika po zapieciu napedu, jedynie dziwek jest zlyszalny przy hamowaniu silnikiem. przy odpietym przednim napedzie zaczely mi migac kontrolki. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 21-03-2010, 01:17 Re: sprzęgiełka SuperSelect a EasySelect
|
|
|
wisniowy napisał/a: | posypały mi się sprzęgiełka automatyczne przedniego napędu w Pajero II 2.5TD SUPER SELECT, pytanie czy sprzęgiełka z PAJERO II 2.8TD EASY SELECT będą pasować? |
SS nie ma szczygiełek, na piaście ma zablokowane półosie nakładką z wieloklinem w środku i 6 śrub na zewnątrz.
A przód zapinany jest siłownikiem na moście. ES ma sprzęgiełka i nie ma siłownika na moście.
Są sprzegiełka do ES automatyczne, takie praktycznie niezniszczalne. my zakładamy je do walki z trudnym terenem. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Goliasz
Forumowicz
Auto: Pajero I wagon 3000 V6
Dołączył: 05 Cze 2011 Posty: 70 Skąd: Wielkopolska/powiat śremski
|
Wysłany: 07-03-2017, 09:05 Manualne sprzęgiełka w super select.
|
|
|
Witam,
spotkałem się z taką kombinacją (wirtualnie) jak w temacie, tzn. system super select plus manualne sprzęgiełka.
Na jakiej zasadzie to działa: zapinamy manualne sprzęgiełka i dalej wybierakiem napędów przełączamy kolejne pozycje napędów, przy odpiętych sprzęgiełkach oczywiście napęd 4x4 nie działa? Czy można (czy wskazane jest) mieć cały czas zapięte sprzęgiełka w takiej kombinacji?
Czy rozpięcie sprzęgiełek powoduje całkowite odłączenie półosi napędowych i tym samym zmniejszenie zużycia paliwa względem oryginalnego rozwiązania super select? |
_________________ "How I've waited for you to come
I've been here all alone
Now that you've arrived
Please stay a while
And I promise I won't keep you long
I'll keep you forever"
 |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 TD Long
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2011 Posty: 260 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-03-2017, 19:57
|
|
|
Goliasz
widziałem takie rozwiązanie SS + manualne sprzęgiełka
Czy zaoszczędzisz na paliwie - pewnie tak
Ale ile ? kto to może wiedzieć , gość mówił mi że jakiś 1L na setkę
Dołożone manualne sprzęgiełka pozwalają całkowicie rozpiąć przedni napęd ale tylko przy 2 H
w innych przypadkach nie działają w pełni ponieważ kręci się różnicowy i wał w przednim moście, tylko rozpięte sprzęgiełka w takim układzie i wybór 2 H przyniesie efekt
Pozdr. |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 07-03-2017, 23:41
|
|
|
Mam pajero iii z ss i jeżdże swoim prywatnym Pajero cały czas na 4h spalanie wychodzi mi większe o jakieś 0,3 litra, praktycznie żadna różnica dlatego nie przełączam na 2h |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
przemik
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II
|
Wysłany: 30-04-2017, 11:36
|
|
|
UP
No wlasnie ja mam taki układ.
Mam manualne sprzęgiełka.
I jeśli są załączone to w pozycji 4H przy hamowaniu silnikiem slychać nieprzyjemne zgrzytanie z napędu. W każdej innej pozycji 4HLc i 4LLc jest cisza.
Auto mam od wczoraj wiec uznałem... ze nie powinno się uzywac SS kiedy mam manualne sprzęgiełka.
Prośba o jakiś komentarz w temacie. |
_________________ Pajero II 2.5 TD plus EscapeEVO EWX-S 12000 plus M/T
Przemek |
|
|
|
 |
|