Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
cosik trzeszczy i skrzypi
Autor Wiadomość
arek 69
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2007, 08:17   cosik trzeszczy i skrzypi

co to moze by :amory?
na 1 i 2 gim biegu jak jade po nierownosciach to cos strassszzznie skrzypi i trzeszczy.
przejechane 40.000km. nie straszcie ze po takim przebiegu zawieszenie do wymiany bo jak tak to wywale to auto na hasiok.. :lol:

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2007, 09:18   

.... długo nie padał deszcz i gumy wszelkiego rodzaju w zawieszeniu są strasznie suche, co w kpl z błotem i piachem daje efekt skrzypienia. Podjedz na myjkę ręczną polej sobie karcherem po nadkolach i podwoziu i na chwilę przejdzie :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

stago
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2007, 11:18   

też to miałem , trzeszczą linki hamulcowe , trzeba naoliwić

AniołekM 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Wysłany: 11-05-2007, 23:47   

Linki hamulcowe? Tzn od ręcznego? A jak z przodu trzeszczy jakby tarły sprężyny po karoserii ale przy hamoweaniu tego nie ma. Tylko ja samochód powoli się toczy po nierówny terenie. Myślałem że to łożyska amortyzatorów ale jak się stoi w miejscu i kierownicą od lewej do prawej kręci to cisza jest więc one odpadają z podejrzenia.

stago
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 20:50   

opiszę to trochę dokładniej.
mam mss 1.6/2002. jakoś po zimie dały się dziwne dzwięki które było słychać przy wolnej jezdzie na 1 lub 2,w ostatnim stadium przypominały mi skrzypienie windy w moim domu.trudno było powiedzieć czy to z przodu czy z tyłu czy z boku. przypuszczałem , że to coś z zawieszeniem i tym pomysłem pojechałem do aso.po jezdzie kontrolnej wytypowali prawe przednie klocki, ale przeczyszczenie nie pomogło.po tygodniu pojechałem jeszcze raz.zarządzono czyszczenie zacisków na każdym kole.jazda kontrolna - bez zmian.nadal twierdzono, że to nie jest wina zawieszenia,wymyślili ,że to skrzypi jakiś plastik ,dostałem propozycję rozbierania drzwi, itp.podziękowałem.w następnym tygodniu zacząłem szukać sam,każdy plastik został poruszony i nic.w końcu otworzyłem bagażnik i naciskając na belkę poruszałem nadwoziem , było słychać to samo skrzypienie co w środku samochodu,no to byłem pewny ,że to zawieszenie z tyłu. jazda do aso ,pokazałem co znalazłem,no to mówią ,że tuleje metalowo-gumowe.zamawiamy 4 sztuki (80 zł/szt.).
dla pewności jedziemy na kanał i co ?.żadne elementy zawieszenia ,skrzpiało mocowanie linek ręcznego ,po naoliwieniu cisza.dla porządku : w aso nie zapłaciłem za to wszystko ani grosza.

arek 69
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2007, 20:11   

dobra jutro jade do aso, obejrzym,narazie dzieki

no jestem po wizycie w ASO Rybnik.Też zrobili to za darmochę, narazie spokój,
dzieki za podpowiedż.

2 dni jazdy i cisza ani pisku ani trzasku wiec stago dzieki za pomoc,klikam na pomogl.

zibeusz
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2008, 14:34   

Witam mam ten sam problem w moim miśku.Skrzypi coś pod spodem jak stara łajba.Gdzie to trzeba naoliwić żeby nie skrzypialo.

Znalazłem usterkę lecz nie wiem co zrobić ,łącznik wahaczy przednich ociera o podłogę nie wiem co jest tego przyczyna czy jakieś gumy są zużyte czy co ????

[ Dodano: 20-02-2008, 22:50 ]
AniołekM napisał/a:
Linki hamulcowe? Tzn od ręcznego? A jak z przodu trzeszczy jakby tarły sprężyny po karoserii ale przy hamoweaniu tego nie ma. Tylko ja samochód powoli się toczy po nierówny terenie. Myślałem że to łożyska amortyzatorów ale jak się stoi w miejscu i kierownicą od lewej do prawej kręci to cisza jest więc one odpadają z podejrzenia.

Sprawdź czy czasami stabilizator wachaczy przednich nie trze o podłogę ja w moim tak mailem

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Wysłany: 01-07-2009, 21:40   

W SS z tego co zauważyłem jest sporo elementów, które lubią sobie poskrzypieć. Ostatnio podczas jazdy słyszałem wciąż wkurzający dźwięk w kabinie. Obadałem wszystkie plastiki i inne pierdoły i wyszło, że gniazdo pasa kierowcy, a właściwie ramię na którym ono się znajduje, skrzypi. Smarowanko i z głowy :)

Natomiast w chwili obecnej znów coś skrzypi podczas jazdy, zlokalizowałem to w przednim prawym kole. Zaczęło się to przedwczoraj, bo intensywnym myciu i płukaniu felg (może woda się za głęboko dostała, ale w sumie nie powinno to nic przeszkadzać). A więc skrzypi na wybojach, skrzypi w czasie postoju gdy kręcę kierownicą, skrzypi też jak silnik zgaszony a ja łapię za relingi i bujam całym miśkiem. Co mam wymieniać? :)

ppawlicki
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2009, 22:21   

Gdzieś czytałem że mitsubishi w tych modelach zmieniał gniazda mocowania sprężyn w kolumnie zwrotnicy, często były wybijane i to zostało potraktowane jako wada produkcji. Ja natomiast nie miałem takiej mozliwości gdyż autko sprowadziłem i tam już piszczało w przednim zawieszeniu. Zjawisko pojawiało się wtedy kiedy jechałem bez obciązenia i kiedy skręcałem to słyszałem pisk a odczas jazdy na nierównościach słyszałem dżwięk przypominający luźną spręzynę. Mi mechanik naprostował te gniazdo i jakoś było dobrze przez prawie 3 tyś km ale znowu się ten dźwięk pojawił, dostałem grafikę zawieszenia mojego miśka w wersji z rozrysowaniem na elementy i muszę z tym pojechac do mechanika, który powie mi co mam kupić. Dam znać jak będę wiedział wszystko.

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 07-07-2009, 22:30   

ppawlicki napisał/a:
Gdzieś czytałem że mitsubishi w tych modelach zmieniał gniazda mocowania sprężyn w kolumnie zwrotnicy, często były wybijane i to zostało potraktowane jako wada produkcji. Ja natomiast nie miałem takiej mozliwości gdyż autko sprowadziłem i tam już piszczało w przednim zawieszeniu. Zjawisko pojawiało się wtedy kiedy jechałem bez obciązenia i kiedy skręcałem to słyszałem pisk a odczas jazdy na nierównościach słyszałem dżwięk przypominający luźną spręzynę. Mi mechanik naprostował te gniazdo i jakoś było dobrze przez prawie 3 tyś km ale znowu się ten dźwięk pojawił, dostałem grafikę zawieszenia mojego miśka w wersji z rozrysowaniem na elementy i muszę z tym pojechac do mechanika, który powie mi co mam kupić. Dam znać jak będę wiedział wszystko.
Taka naprawa byla przeprowadzana w ramach gwarancji z tego co juz kiedys tu wyczytalem :)

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Wysłany: 08-07-2009, 10:50   

U mnie w końcu przestało skrzypieć jak wsiadło do samochodu więcej osób. Teraz już nie skrzypi, nawet jak sam jadę :)

panpromek 
Nowy Forumowicz

Auto: SpaceStar 1.6 Family 2004r
Wysłany: 09-07-2009, 13:37   

W moim MSS również występowało dość głośne skrzypienie dochodzące z tyłu z lewej strony. Nikt nie potrafił zdiagnozować co było tego powodem. Dodam, że jeden z polecanych na forum warszawskich serwisów również nie potrafił tego naprawić :) Poszperałem trochę na forum. Skorzystałem z pomocy innej osoby, która bujała samochodem a ja, niczym Sherlock Holmes ;) zbadałem sprawę. Podejrzenie padło na okolice tylnego wahacza. Pomacałem gdzie trzeba, przycisnąłem jeden z biegnących tam przewodów i cisza... Tak jak napisali powyżej przedmówcy, była to wina pancerza hamulca ręcznego, którego mocowanie jest przytwierdzone do wahacza. Po nasmarowaniu jak ręką odjął! Zdecydowanie przyjemniej jeździ się miśkiem bez dodatkowych efektów akustycznych.

czuk1 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 13-08-2009, 21:51   { MSS 1.8 GDI ] u mnie trzeszczy nadwozie

Z kolei w moim minivanie trzeszczy coś jakby w nadwoziu. Jakby drzwi czy w szyberdach.
Nie mogę zidentyfikować miejsca tych skrzypień, na wybojach.

tremba 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8 Long AT
Wysłany: 14-08-2009, 11:10   

Podlacze sie i ja do tematu. Po chwili poszukiwan w kanale namierzylem ze popiskuje mi przegub na laczniku do regulacji zbieznosci przy tylnym wachaczu. Nie wiem czy uzywam dobrej nazwy-w manualu nazywa sie to control link. I na koncach tejze wlasnie czesci umieszczone sa przeguby, jeden z nich popiskuje. Potraktowany supersprejem dabljudiforty na jakis czas sie uspokoil, ale znow daje znac o sobie. I tu moje pytania: co to za rodzaj przegubu (tuleja?), i czy moze to byc juz na tyle zuzyte ze wymaga wymiany? Nie posiadam katalogu czesci ale powinna tam byc chyba jakas oslona skoro to rodzaj lozyska? Czy dostane gdzies same oslony (o ile wystepuja), czy tez caly lacznik pojdzie sie w najgorszym scenariuszu kochac?

brutus25 
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 Family 2003
Wysłany: 29-08-2009, 10:12   

Ja walcze od tygodnia z pukaniem z okolic tylnych lewych drzwi. Za cholerę nie mogę zidentyfikować źródła. Rozebrałem praktycznie juz całe drzwi, przesmarowałem linkę ręcznego, zawiasy drzwi i dalej nie ma poprawy. Pukanie najbardziej wnerwiające jest na nierównościach przy prędkości 40-60 km/h. Powoli już tracę cierpliwość. Macie jakieś sugestie?

Odpowiedz do tematu