[2.5 TD] Ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
Mystyczny
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2.5
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 03 Lut 2016 Posty: 17 Skąd: Nowy Dwór Gdański /Leominster
|
Wysłany: 04-05-2017, 20:26 [2.5 TD] Ogrzewanie
|
|
|
Witam wszystkich cały czas walczę ze swoim Pajero dzisiaj przyszło czyszczenie chłodnicy uszczelnienie itp no więc po całej robocie pojawił się problem braku ogrzewania oraz załączający się wentylator przy włączeniu ogrzewania moja wersja ma klime czy to może być wina właśnie klimatyzacji czy może układ jest zapowietrzony ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 05-05-2017, 11:40
|
|
|
Mystyczny napisał/a: | dzisiaj przyszło czyszczenie chłodnicy uszczelnienie | jak znam życie i z własnego doświadczenia czyszczenie chłodnicy skutkuje 1) zatkaniem chłodnicy 2) zatkaniem/zmniejszeniem skuteczności ogrzewania. Masz zapowietrzony układ i włączanie się wentylatora (zależy po jakiej jeździe) świadczy o w/w. Klima w tym układzie nie ma nic wspólnego. Szukaj i wymieniaj na nową chłodnicę-są zamienniki i nie połuszcz się na używkę bo możesz trafić taką samą jak masz :/ Taniej wyjdzie wymiana chłodnicy niż przegrzanie silnika a co za tym idzie, remont góry silnika |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Mystyczny
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2017, 20:29
|
|
|
Dzięki za odpowiedź zauważyłem że w moim aucie są dwie nagrzewnice druga z tyłu po odpowietrzeniu układu z tyłu leci ciepłe powietrze ale z przodu letnie i na dodatek przestał działać nawiew na tył moje pytanie wie ktoś gdzie znajdę bezpiecznik odpowiadający za nawiew na tył ? |
|
|
|
 |
brzyydal
Forumowicz
Auto: pajero v6
|
Wysłany: 09-05-2017, 22:04
|
|
|
Hej. Chyba<< kabinowa skrzynka bezpiecznikow i pierwszy rzad - od lewej trzeci/3/ lub trzeci rzad - pierwszy /13/. |
|
|
|
 |
Mystyczny
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2017, 00:03
|
|
|
Jutro zobaczę dzięki za pomoc
[ Dodano: 10-05-2017, 20:19 ]
Bezpiecznik cały a wentylatory stoją, przychodzi mi jeszcze do głowy sterownik tylny może pokrętełko nie działa czy coś ? lub cała ta płytka ? a jeszcze jedno po zakupie pajero zauważyłem, że poprzedni właściciel jeździł na wodzie przy wymianie rozrządu okazało się że pompa cienkie a w chłodnicy jest dziwny czarny osad nie tłusty taki szlam czy to może być zamulona chłodnica długotrwałym stosowaniem wody ?do tej pory nie mogę tego wyeliminować |
|
|
|
 |
brzyydal
Forumowicz
Auto: pajero v6
|
Wysłany: 10-05-2017, 22:55
|
|
|
Sprawdz czy dochodzi prad na silnik wentylatora. Tam chyba jest przekaznik jeszcze do ogrzewania. Co do czarnego nalotu to musisz wyeliminowac uszczelke, niestety. Moze tez dostawac sie olej z mechanicznej pompy paliwa. Byl jakis czas temu taki temat na forum bodajze olej w plynie /byl tez plyn w oleju :/. Nie wiem czy to moze dotyczyc Twojego silnika. Moze tez jakis szlam sie wyplukal, po wodzie raczej rdzawo by bylo. Czemu gosc jezdzil na wodzie? |
|
|
|
 |
Mystyczny
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-05-2017, 12:33
|
|
|
brzyydal napisał/a: | Czemu gosc jezdzil na wodzie? |
Zapewne dlatego że pompa ciekła a mu było szkoda wydać kasy na nową wolał zalewać wode |
|
|
|
 |
|