Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup Outlandera III Benzyna 2.0 czy Hybryda?
Autor Wiadomość
karmacz1984 
Nowy Forumowicz

Auto: AVENSIS T22
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 10-05-2017, 21:58   Zakup Outlandera III Benzyna 2.0 czy Hybryda?

Witam. :D
To jest mój pierwszy post na Waszym forum.

Chcę kupić Outlandera.
Mam do wyboru dwa modele z 2014.
Jeden to benzyna 2.0 150 koni CRV, a drugi to hybryda 202 konie.
Obydwa mają jeszcze dwa lata gwarancji i pewny przebieg po około 80 000.

Dodam też że cena jest prawie taka sama ( mieszkam w Norwegii).

Benzyna ma 7 miejsc, ale hybryda będzie tańsza w użytkowaniu.
Czy dobrze rozumiem że hybrydę można ładować w domu z sieci jak Teslę?

Jak z awaryjnością?
Czytałem że benzynowy silnik jest prawie pancerny, a jak z hybrydą?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2017, 07:28   

Przy prawie takiej samej cenie to nawet się nie zastanawiaj. Zdecydowanie hybryda. Benzyna po prostu "nie jedzie". Pow. 100km/h to po prostu muł.

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 12-05-2017, 08:45   

Powinny zadecydować przewidywane dzienne przebiegi - jeżeli mieszczą się w "zasięgu" jednego ładowania, to hybryda - jeśli są większe, to zalety hybrydy znikną pod wadami.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 12-05-2017, 10:03   

Georg napisał/a:
wady hybrydy przeważą nad zaletami.

A jakie ma wady hybryda? Największą jest chyba cena, a tutaj oba samochody kosztują tyle samo, a dzieli je przepaść technologiczna.Gdziekolwiek i na jakich dystansach by nie jeździł to dychawiczny silnik 2,0 , nie dorówna wersji hybrydowej pod każdym względem, zarówno praktycznym jak i ekonomicznym. Hybryda nie jest po to, żeby jezdzić tylko na ładowaniu.

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 12-05-2017, 16:33   

Pewnie że hybryda, zasięg na naładowanych akumulatorach to realnie koło 36 km, do tego masz chyba w Norwegii strefy gdzie zwykłym spalinowym nie wjedziesz, nie wiem jak ceny podatków i ubezpieczeń?

Jeżeli chodzi o trwałość to Outlander Hybryda dzieli ten sam silnik co wersja benzynowa, jest on co prawda mniej wysilony bo ma 136 KM, ale to ta sama konstrukcja, bez turbo, bezpośredniego wtrysku i zwiększonej kompresji.

Jak macie rozbudowaną sieć szybkiego ładowania to kolejny plus za, hybrydę można ładować z gniazdka ( 8 godz), lub punktu szybkiego lądowania (około 30 min jak pamiętam do 80%).

W Polsce komplet nowych akumulatorów to coś w granicach 30 tys zł, można chyba wymieniać pojedyncze ogniwa jak się zepsują, wtedy wychodzi taniej.

ostatnie, hybryda ma dużo lepsze wyposażenie, w tym elektryczne webasto :) - przynajmniej te które widziałem

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

sla 
Forumowicz

Wysłany: 12-05-2017, 16:44   

marrok napisał/a:
W Polsce komplet nowych akumulatorów to coś w granicach 30 tys zł, można chyba wymieniać pojedyncze ogniwa jak się zepsują, wtedy wychodzi taniej.

Przecież to praktycznie nowy samochód, o tym nawet nie ma co myśleć. A gwarancje na akumulatory jest pewnie 10-letnia.

Sim1 
Forumowicz

Auto: Outlander 2016
Wysłany: 12-05-2017, 20:33   

Hybryda Mitsu to nie to samo hybryda Toyoty. Warto dokładnie zapytać jak działa bo to specyficzne rozwiązanie. Jest to w zasadzie samochód elektryczny pozwalający doładowywać baterie spalinowym i posiłkować się nim jako bezpośrednim napędem.

Silnik spalinowy jest ale nie ma skrzyni biegów więc samochód nie może jeździć tylko na benzynie bo ten silnik może działać tylko w pewnym zakresie prędkości. Z tego co mi kojarzę jak próbowałem ogarnąć temat to jest w stanie sam napędzać samochód dopiero od 65km/h (nie pamiętam czy była jakaś górna granica) bo logika jest taka jakby miał np. stały 5-ty bieg i tyle.

W związku z tym zanim się ktokolwiek na niego zdecyduje powinien zebrać dokładne informacje jak to działa i przemyśleć czy taka hybryda wpasuje się w charakterystykę użycia samochodu.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 12-05-2017, 21:19   

Sim1 napisał/a:
czy taka hybryda wpasuje się w charakterystykę użycia samochodu.

Tzn? Nie bardzo rozumiem Twoich wywodów. Bo jak dla mnie pytanie jest proste, czy kupić samochód w najnowszej technologii o niższych kosztach eksploatacji , czy muła, kiedy cena i rocznik są porównywalne.,

karmacz1984 
Nowy Forumowicz

Auto: AVENSIS T22
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 14-05-2017, 07:24   

marrok napisał/a:
nie wiem jak ceny podatków i podatków

Nie ma dużej różnicy.Ubezpieczenie jest tańsze, ale nie przez hybrydowy silnik, tylko dzięki bogatym systemom bezpieczeństwa.

Przy zakupie nowego natomiast jest zwolnione z wielu opłat importowych i wychodzi często taniej niż nowa benzyna.

SK666 
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
Wysłany: 29-05-2017, 10:02   

Dzisiaj kupiłbym hybrydę, nawet droższą. Nie mam większych zastrzeżeń do 2 litrowej bezturbinowej benzyny, jeżdżę nią 1,5 roku i nie dramatyzowałbym jak inni koledzy, ale mając wybór przed jakim Ty stanąłeś, nie zastanawiałbym się nawet chwili. Hybryda.

Odpowiedz do tematu