[Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja 1.8 GDI |
Autor |
Wiadomość |
dzemik
Nowy Forumowicz
Auto: M Carisma 1.8GDI Avance Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2017, 19:35 [Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja 1.8 GDI
|
|
|
Witam. Cari kupilem w zime także nie miałem opcji sprawdzenia klimy. Wczoraj byłem na napełnieniu czynnikiem z kontrastem i chcieliśmy sprawdzić czy działa. Okazało się, że nie działa. Po wyjeciu przekaźników po lewej stronie silnika od sprzęgła klimy i wentylatora na krótko - piny 3 i 5 wszystko chodzi, napięcie jest na pinie chyba 1 ale wyglada jakby nie było masy na pinie 2 wtyczki przekaźnika. Oczywiście klima włączona, manualna i nic to nie zmienia, nadal jest napięcie ale brak masy do załączenia przekaźnika. Napięcie jest ciągle, nawet przy samym zapłonie bez włączania klimy. Sprawdziłem, że wentylatory działają zależnie od włączonej i wylaczonej klimy*. Jak na krótko podepne przekaźnik od sprzęgła to po jakimś czasie zalacza się wentylatory, ale nie jeden, lecza dwa i akj wylacze klime z przycisku * to wyłączają się, a wiem że jakby działały przekaźniki to włączył by sie jeden, ten z jasnymi lopatkami a jak by nie wyrabial to włącza sie drugi. Wczoraj coś udało mi sie poprzemieniać przekaźniki i działało normalnie, ale od dziś rano już znów jest tak jak było, czyli nie włącza się nic..
Dodam, że jeśli podepne na krótko przekaźnik od sprzegla i włączy się klima to rurki sa odppwiednio ciepłe i zimne, a w kabinie panuje miły chłód. |
|
|
|
 |
Sebastian_PL
Forumowicz Strażak - Ratownik

Auto: Mazda 3 BK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 47 Skąd: Czarna Dąbrówka
|
Wysłany: 14-05-2017, 20:50
|
|
|
U mnie też klima nie działa od kupionego. Ale ja tam nie znam się na tyle by grzebać. U mnie np. silnik dostaje obciążenie jak wcisnę klimę ale zero chłodu. Może linka od sprzęgła, albo sam kompresor do wymiany. W tym tygodniu podstawiam go do zakładu. |
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 14-05-2017, 21:10
|
|
|
Sebastian_PL napisał/a: | U mnie też klima nie działa od kupionego. Ale ja tam nie znam się na tyle by grzebać. U mnie np. silnik dostaje obciążenie jak wcisnę klimę ale zero chłodu. Może linka od sprzęgła, albo sam kompresor do wymiany. W tym tygodniu podstawiam go do zakładu. |
a czynnik jest ;p ? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-05-2017, 22:01
|
|
|
Jaka linka od sprzęgła? W tym aucie nie ma nawet linki od gazu. Jedyne linki jakie w nim występują to od otwierania maski, podnośników szyb i klamek wewnętrznych |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 14-05-2017, 22:06
|
|
|
Zwykle większość samochodów i maszyn starszych miała sterowanie linkami, albo dźwigienkami i stąd pewnie ten pomysł.
I całe szczęście że jest jeszcze zwykła dźwignia hamulca ręcznego - akurat na linkę, ale te hydrauliczne też nie są złe. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
dzemik
Nowy Forumowicz
Auto: M Carisma 1.8GDI Avance Sport
|
Wysłany: 14-05-2017, 22:12
|
|
|
Sebastian_PL napisał/a: | U mnie też klima nie działa od kupionego. Ale ja tam nie znam się na tyle by grzebać. U mnie np. silnik dostaje obciążenie jak wcisnę klimę ale zero chłodu. Może linka od sprzęgła, albo sam kompresor do wymiany. W tym tygodniu podstawiam go do zakładu. |
A u mnie właśnie nie ma tego obciążenia, czyli klima nie startuje.. to jest ta różnica.
Jeśli możesz to sprawdź czy masz masę przy włączonej klimie na pinie 1 albo 2 we wtyczce przekaźnika w puszcze po lewej stronie pod maską.
Edit:
Doszedłem do tego, że mam albo za mało czynnika (nabili mi 700 gram), bo jeśli na krótko pochodzi i podepnę przekaźnik to działa ładnie, czyli nabije ciśnienie sobie, a na początku (na zimnym silniku) nie działa. Czy pierw dobić około 100 czynnika albo 200 czy pojechać na kontrol szczelności i wymienić czujnik jak jest szczelne? |
|
|
|
 |
Sebastian_PL
Forumowicz Strażak - Ratownik

Auto: Mazda 3 BK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 47 Skąd: Czarna Dąbrówka
|
Wysłany: 16-05-2017, 20:28
|
|
|
Ja bym na twoim miejscu odstawił go do fachowca od klimy. Potem będzie pewnie tłok.
A co u mnie może być przyczynną, jak silnik obciążony a klima nie działa? |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 16-05-2017, 21:14
|
|
|
dzemik napisał/a: | Doszedłem do tego, że mam albo za mało czynnika (nabili mi 700 gram), bo jeśli na krótko pochodzi i podepnę przekaźnik to działa ładnie, czyli nabije ciśnienie sobie, a na początku (na zimnym silniku) nie działa. Czy pierw dobić około 100 czynnika albo 200 czy pojechać na kontrol szczelności i wymienić czujnik jak jest szczelne? |
To nie wyciągaj pochopnych wniosków.
Do Cari nabija się 680-720 gram czynnika, czyli 700 gr prawidłową ilością. Do tego dochodzi 120 (benzyna) lub 135 (diesel) ml oleju . |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
kaadeel
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI '97
|
Wysłany: 09-06-2017, 18:58
|
|
|
dołączę się do tematu, bo jest związany z klimą i pracą auta. problem w moim 1.8 GDI występuję od niedawna.
jak stoję w miejscu (na światłach czy na parkingu) na jałowym i włączam klimę to mi silnik faluje do takiego stopnia, że gaśnie mi auto (chyba, że trzymam nogę na gazie i podbijam obroty to nie gaśnie)...
z kim nie rozmawiałem to każdy mówi co innego no i zgłupiałem...
dodam, że uczyłem komputer obrotów i po załączeniu wszystkich odbiorów (długie światła, ogrzewanie tylnej szyby, nawiew czy radio) auto działa normalnie.
włączam klimę i czar pryska ;/
EDIT:
problem rozwiązany... wyciągnąłem przepustnicę i ją wyszorowałem - problem ustał |
Ostatnio zmieniony przez kaadeel 23-06-2017, 17:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piotrsrokosz
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 gdi
|
Wysłany: 19-06-2017, 21:18 [Cari 1.8 GDI] Osuszacz klimy
|
|
|
Czy osuszacz klimatyzacji można wymienić bez opuszczenia czynnika. Skręcamy śrubki przy osuszacz i słychać syczenie. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-06-2017, 21:32
|