Felgi 16 do lakierowania |
Autor |
Wiadomość |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2017, 22:49 Felgi 16 do lakierowania
|
|
|
Kupując mojego Outlandera dostałem w tzw. gratisie, zimowe opony z alufelgami 16 cali. Zestaw praktyczny pod kątem szybkiej wymiany sezonowej lato/zima. Szerokie opony zimą dobrze spisują się np. w górach.
Ale do rzeczy: Chciałbym oddać te srebrne felgi do lakierowania ( przerabiałem już to w poprzednim samochodzie, mam sprawdzony zakład w Katowicach, gdzie malują proszkowo z piaskowaniem ) tylko jak przypatrzyłem się wentylom to mam wątpliwości. Felgi do malowania trzeba oddać gołe. Czy ktoś ściągał i wie czy czujniki ciśnienia i wentyle da się potem bezproblemowo zamontować? |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 13-05-2017, 10:11
|
|
|
SK666 napisał/a: | Czy ktoś ściągał i wie czy czujniki ciśnienia i wentyle da się potem bezproblemowo zamontować? |
a sam będziesz opony z obręczy ściągał? dasz sprawdzonemu oponiarzowi to ci wentyle też przełoży, i co najważniejsze nie uszkodzi ... bo słyszałem wiele opowieści takich co zmieniają sezonowo same gumy na obręczach że coś tam pouszkadzane mieli przy zmianie... |
_________________  |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 13-05-2017, 13:07
|
|
|
Własnie po oględzinach ze znajomym znawcą tematu posiadłem info, że grzybki wentyli dokonają żywota przy ich wyciąganiu. Czy ten element można dokupić? Prosiłbym o poradę bo nie wiem jak to jest zbudowane. Felgi mam "na urlopie" i nie mam jak na nie spojrzeć. W zeszłym roku odpuściłem, ale jakoś mi te srebrne nie leżą... latem mam oryg.18, więc chciałbym je zbliżyć kolorystycznie. Mam wirtuoza który pomaluje na życzenie, tylko pragnie gołego materiału, stad temat. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-05-2017, 20:12
|
|
|
Nie wiem jak jest w Mitsubishi ale w Toyota/Lexus podobno nie można dowolnie zmieniać kół, muszą być takie na jakie jest homologacja. W związku z tym , że np, na felgach 17" nie można założyć łańcuchów trzeba mieć odpowiednią dokument od Toyoty który dopuszczają założenie mniejszych . Niestety ten dokument wraz z nakleją można zdobyć kupując koła tylko w salonie Toyoty. Kupienie samych kół w ASO bez naklejki nic nie daje w razie wypadku i starania się o odszkodowanie z AC. Ubezpieczyciele szukają powodów do nie wypłacania kasy i zwracają na to uwagę.
http://forum.toyotaklub.o...ic,40929.0.html
Nie wiem ile w tym prawdy, ale daje to do myślenia
Co do przełożenia samych czujników, to chyba nie powinno być z tym większego problemu, chyba nie różnią się niczym od tych stosowanych w Toyota/Lexus, i zrobi to każdy w miarę ogarnięty oponiarz. |
|
|
|
 |
arokub
Forumowicz
Auto: OIII
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Mar 2017 Posty: 157 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14-05-2017, 21:21
|
|
|
SK666, na początek spytaj w ASO
Wg instrukcji trzeba wymienić, w zależności od typu czujnika, przelotkę i podkładkę lub gumowy zawór - strony
6-133 i 134 instrukcji (wstawiłbym zdjęcia z instrukcji, ale nie wiem jak to szybko zrobić w komórce). |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2017, 14:44
|
|
|
arokub napisał/a: | SK666, na początek spytaj w ASO |
Tak też uczyniłem. Zamieszczam skróconą relację:
W dwóch Serwisach (nie napisze gdzie, żeby wstydu im nie robić) stwierdzono, że jest to część jednorazowa, po odkręceniu wentyl jak i czujnik do niego przylegający nie nadaje się do użytku i należy kupić pełny nowy komplet – cena ok 350 zł za szt.
W trzecim ASO do którego się dodzwoniłem (warto jednak zgłębiać temat) – uprzejmy Pan z Serwisu przełączył mnie na części a tam stwierdzono, że bez problemu mogę zakupić zestaw montażowy do czujników TPMS w cenie ok. 60 zł za szt. W zestawie są uszczelki, nakładki i chyba zawór, w każdym razie w komplecie wszystko co niezbędne. Serwisy używają tych zestawów najczęściej właśnie przy lakierowaniu felg.
Dla niewtajemniczonych: Czujniki Tire Pressure Monitoring System, to system monitorujący ciśnienie w oponach. Zamontowane są wewnątrz opony, przylegają do felgi bezpośrednio przy wentylu powietrza. Przy każdorazowym odkręceniu czujnika TPMS zaleca się (raczej trzeba) wymienić uszczelki, podkładki i te inne pieroństwa. Ale nie od razu cały czujnik!
sla,
Outlander występuje zarówno na 16 jak i 18 calowych felgach. W zależności od wersji wyposażenia. Obydwa zestawy mam oryginalne i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. Mam przynajmniej taką nadzieję. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-05-2017, 15:06
|
|
|
SK666 napisał/a: | i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. |
A co masz na naklejce homologacyjnej przy drzwiach? Oba rozmiary? |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2017, 16:07
|
|
|
sla, Dzięki za wskazówki. Jestem spokojniejszy, pozostali użytkownicy Outlanderów chyba też
 |
|
|
|
 |
arokub
Forumowicz
Auto: OIII
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Mar 2017 Posty: 157 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 17-05-2017, 10:17
|
|
|
SK666 napisał/a: | nowy komplet – cena ok 350 zł za szt. |
SK666 napisał/a: | zestaw montażowy do czujników TPMS w cenie ok. 60 zł za szt. |
Niezła różnica. Jak się nie wie, to trochę kasy można utopić niepotrzebnie.
A jakby nie patrzeć, to 66% "ankietowanych" ASO chciało czujnik wywalić |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 17-05-2017, 14:52
|
|
|
arokub napisał/a: | A jakby nie patrzeć, to 66% "ankietowanych" ASO chciało czujnik wywalić |
Nie czujnik chcieli wywalić, tylko klienta |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-05-2017, 09:32
|
|
|
sla napisał/a: | SK666 napisał/a: | i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. |
A co masz na naklejce homologacyjnej przy drzwiach? Oba rozmiary? |
215/70/16 z nośnością 100 i indeksem prędkości H to prawie biały kruk |
|
|
|
 |
Amstaf11
Forumowicz Amstaf11
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 29-05-2017, 18:14
|
|
|
hey
Ja kupiłem czarne felgi 16 cali na promocji w sieci ze skowronkiem czy jaskółka w kazdym razie gadali po francusku za niecałe 1,4 za 4 szt, czujniki oryginalne mitsubishi na aledrogo za 250 z przesyłką ( w fabrycznych opakowaniach ) i nie bardzo składało się malować zmieniać opony itd. Teraz mam komplet srebrnych felg wraz z czujnikami do zmiany właściciela Jak ktoś zainteresowany to na priv |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 28-07-2017, 18:26
|
|
|
Poddałem się.
Nie będę lakierował zimowych 16
Kupiłem oryginał Mitsu 18 na zimówkach z tpms.
Teraz mam oprócz letniej zmiany jeszcze dwa oryg. komplety na zimę - 16 na Pirelkach i 18 na Falkenach, będzie w czym wybierać |
|
|
|
 |
|