[Cari 1.6] Montaż i rozmiar głosników przód |
Autor |
Wiadomość |
Achaneq
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-05-2017, 19:17 [Cari 1.6] Montaż i rozmiar głosników przód
|
|
|
Czesc, jakis czas temu nabyłem sprowadzoną z niemiec Carisme, jako iż była w dosc "opłakanym stanie" jeśli chodzi o wnętrze, częsci mechaniczne wewnątrz auta etc, postanowiłem ją troche odświeżyć.
Nadeszła pora na wymiane przednich głośników które tak naprawdę są juz na konkretnym wykonczeniu, i mam teraz pytanie, o ile tylnie głosniki wymieniłem bez problemu, tak zastanawia mnie jak dostac się do przednich głośników, jak rozmiarowo je dobrac, wymienic oraz czy byłby ktos wstanie mi podlinkowac jakies w miarę porządne głośniczki?
Dodam że jest to carisma 95 przed liftem, głośniki w tym stylu ( trójkąto podobne ) - https://ocdn.eu/images/pulscms/ZTY7MDMsMmU0LDAsMSwx/1491451082e71621d698bf2978a83dbb.jpg
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-05-2017, 20:34
|
|
|
Błąd.
Głośniki masz tutaj :
Ściągnij osłonę, to są chyba 3 lub 4 śrubki, po zdjęciu będziesz widział głośniki i ich mocowanie. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Achaneq
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 30-05-2017, 21:53
|
|
|
Faktycznie, fatalna pomyłka Może do dlatego że w poprzednim aucie miałem w takim miejscu zamontowane głośniki.
To teraz druga sprawa bo może ktos bedzie wiedział, czy to normalne że w aucie z 95roku głośniki z tyłu były TRAGICZNE i POROZRYWANE, a te co zaznaczyłes post wyżej u mnie wyglądają jakby były nowe? Czy możliwe że poprzedni własciciel je wymieniał a one po prostu uległy jakieś awarii? Bo nie spodziewałem się ze po otworzeniu tej osłony zobacze praktycznie nowiutkie głosniczki z gąbką. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 31-05-2017, 11:05
|
|
|
W tym przyadku bardzo możliwe. Po pierwsze są skierowane w dół, są osłonięte od słońca. Do tego są tak małe, że przy słuchaniu radia głośno pewnie bardzo trzeszczały, więc poprzedni właściciel przełączał całą moc na tył. |
|
|
|
 |
smigol
Forumowicz

Auto: Japan
|
Wysłany: 08-06-2017, 22:36
|
|
|
Głośniki z przodu pod deska rozdzielczą są to o ile pamiętam 10' malutkie przetworniki. Z tyłu z racji wieku mogły się już rozsypać i należy się ich wymiana... Bardzo prosta przeróbka przednich głośników spod tapicerki w drzwi przednie nie stanowi większego problemu, a w drzwiach masz możliwość montażu albo współosiowych , albo odseparowanego zestawu, gdzie woofer dajesz w drzwi, a tweeter w słupki przyokienne - najlepsze możliwe rozwiązanie. |
_________________ Fortuna favet fortibus... |
|
|
|
 |
Sebastian_PL
Forumowicz Strażak - Ratownik

Auto: Mazda 3 BK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 47 Skąd: Czarna Dąbrówka
|
Wysłany: 08-06-2017, 23:40
|
|
|
Ja mam totalnie przerobione nagłośnienie w cari. Mam po lifta, ale nie różni się niczym jeśli chodzi o miejsca głośników. Kiedyś miałem wymienione przód drzwi na niskie tony a syki miałem w pulpicie. Obecnie ponownie wsadziłem 15 watowe Philipsy w drzwi bo od niskich tonów brzęczaly drzwi. Zostawiłem Philipsy w drzwiach, syki na pulpicie dodałem średnie tony plus syki tzw jajka 16:9 2w1 średni i wysoki ton plus subwoofer bagażnik. tył gra bajecznie nawet bez subwoofera, bo jest dość przestronny bagażnik. Możesz pójść tym tropem.,te Philipsy w drzwiach nie są takie złe. Ale prawdę mówiąc te z półki po prawej i lewej stronie wyjąłem kosztem wstawionych w półce mdf. Jak coś mogę zawsze coś podpowiedzieć i poradzić co do caraudio.
Tu masz temat, zdjęcia wygasły ale mogę zaktualizować http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1501969 |
|
 |
smigol
Forumowicz

Auto: Japan
|
Wysłany: 09-06-2017, 08:21
|
|
|
Zamontowanie w drzwiach wooferów na niewielkim dystansie daje bardzo dobry efekt dźwiękowy, ale dobrze było by wyciszyć nieco drzwi matami bitumicznymi.W przed lifcie trzeba wyciąć w boczkach drzwi te zakreślone miejsca i masz idealna bazę, by je zabudować...
Mam jeszcze nawet gotowe słupki oryginalne z ukierunkowaniem pod tweetery oklejone ekoskórą- mogę odstąpić... |
_________________ Fortuna favet fortibus... |
|
|
|
 |
|