Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda Accord CM2
Autor Wiadomość
Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-06-2017, 00:13   Honda Accord CM2

A więc stwierdziłem, że pokaże go i tutaj, zwłaszcza, że z trzema diamentami rozstawać się nie chcę :roll: ale o tym później.

ROK: 2003
MODEL: CM2
SILNIK: 2.4 K24A3
UKŁAD DOLOTOWY: seryjny
UKŁAD WYDECHOWY: seryjna dwururka
ELEKTRONIKA: seryjna
UKŁAD NAPĘDOWY: skrzynia 6-biegowa m/t seryjna
ZAWIESZENIE: seryjna koza
UKŁAD HAMULCOWY: seryjny
BODY-KIT: Type S
ŚRODEK: półskóry Type S, zegary Type S, pseudocarbonowe wykończenie deski rozdzielczej
CAR-AUDIO: seryjne radio, niestety bez PSS
KOŁA: 17" calowe felgi aluminiowe marki bliżej mi nieznanej na oponach Uniroyal Rainsport 3 225/45R17
MOC: powinno być seryjne 190 KM, ale któż to wie
PLANY w kolejności mocno losowej:
- Jeździć bezawaryjnie przez najbliższe 4-5 lat
- Wymiana sworzni wahaczy na 555 ( poprzedni właściciel wymieniał, ale nie mam na paragonie zapisanej ich marki )
- Montaż LPG - no dobra, narzeczona chce, a mi się wydaje, że nie będzie to konieczne - póki co spalanie miło mnie zaskakuje, jak na wielkość tego silnika :)
- Zrobienie denerwujących mnie detali estetycznych
- Koza out - czyli 30-40 mm w dół, aby to jakoś wyglądało
- Renowacja obecnych felg bo ranty wyglądają jak aluminiowa folia z moich kanapek w liceum
- Zakup oryginalnuch alu 16" i opon zimowych
- Wymiana felg na 18" ( i to prędko nie nastąpi. w czerwcu 2018 mam ślub i póki co nic takiego modzić nie będe mógł )
- Być może pokuszę się o montaż UKP, jak już wymyślę gdzie miałby on się znaleźć
- Konserwacja przed zimą.
- XCarLink
- Montaż relingów/bagażnika dachowego wraz z trumną

Misja znalezienia auta była trudna, ale jej realizacja postępowała żwawo. Tak naprawdę rozglądałem się za tym modelem już od pół roku. Kombi bo z narzeczoną mamy dalekosiężne plany, 2.4 bo nie chciałem mieć mocy mniej niż w Galancie, a Honda Accord bo z reguły czytałem dobre opinie o tym aucie.

Niestety jeździ tego bardzo dużo, a znalezienie egzemplarza, który będzie godzien to droga przez mękę. Problem podobny jak w Galancie - rdza. Mój ma zrobione nadkola, podłużnice czyste, progi zdrowie, podłoga zdrowa. Przywiozłem go aż z Lublina. Wcześniej obejrzałem 6 innych i myślałem, że w końcu kupię poliftową vectrę C... Ale udało się znaleźć zdrowego i nim wrócić. Konserwację planuję przed zimą :) .

Pierwsze wrażenia? Auto strasznie napompowane, Galant ma lepszą sylwetkę. Cieszą osiągi, ale przyspieszanie nie jest tak fajne jak w Galu. Cieszą bajery takie jak dwustrefowa klima, czy elektrycznie otwierana klapa. A jednak to nie Galant. Został mi odruch witania się z miśkami, ale ostatnio Krystian99 na Obornickiej mnie nie poznał :P . I dlatego do Galanta wrócę - ale tak za 2 lata, jak już po weselu ustabilizujemy się finansowo ;) ( mam na to pełne błogosławieństwo ). Niekoniecznie będzie to EA. Może upoluję E3, może nawet E1, a może Sapporo, które mega mi się podoba. Czas pokaże :)

Zapytacie się co się stało z moim Galantem? Rak - rdza. Do tego bardzo dużo drobnych usterek wielokroć naprawianych bez efektu. ( czujnik temperatury LPG, puszczająca chłodnica, zapowietrzające się sprzęgło ) Galant stoi w garażu i może ten jeden ostatni raz go naprawię, żeby się nim przejechać. Jednak ogólnie to będę się go pozbywał. Blacharka w moim egzemplarzu przekroczyła barierę, przy której zdecydowałbym się to robić, a i tak nie ma gwarancji, że nie zaczęłoby się to samo. Tak więc jeśli chodzi o utrzymanie go to w tym miejscu poległem na całej linii.

To na koniec zdjęcie całej trójki ( bo brat też kupił Accorda, z tym że model CG9 )

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 04-06-2017, 16:52   

Ja na dniach przesiadam się z Lancera do Accorda VII 2,0 tourer. Początkowo planowałem VII generację z samego końca produkcji (2007-2008) ale ciężko było cokolwiek znaleźć, więc trafił się Accord VIII z 2009 r. Niemiec płakał jak sprzedawał, gonił za białą perłą :o

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 04-06-2017, 23:29   

lobuzek napisał/a:
Ja na dniach przesiadam się z Lancera do Accorda VII 2,0 tourer. Początkowo planowałem VII generację z samego końca produkcji (2007-2008) ale ciężko było cokolwiek znaleźć, więc trafił się Accord VIII z 2009 r. Niemiec płakał jak sprzedawał, gonił za białą perłą :o

2.0 wg mnie jest za słabe do tej budy. Zresztą po tym jak pojeździłem sobie CG9 brata to byłem już pewien, że 2.0 nie chcę.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 05-06-2017, 12:11   

Gratulacje :)

Kaucz napisał/a:
- Montaż LPG - no dobra, narzeczona chce, a mi się wydaje, że nie będzie to konieczne - póki co spalanie miło mnie zaskakuje, jak na wielkość tego silnika

Myśl, myśl, jak LPG to od razu albo wcale. Pamiętaj, że spalanie to ścisła korelacja z kątem wciskania pedału gazu. Jak zaczniesz korzystać z tych koni to będzie musiał spalić.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 05-06-2017, 13:36   

No i prawdopodobnie w sobotę jedziemy po Accorda. Zagazowanie jawi się jako wysoce prawdopodobne :D

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2017, 14:30   

lobuzek, przemyśl jeszcze ten silnik. Jak i tak idzie do gazu, to może warto coś mocniejszego?

Uważam, że mocy nigdy za wiele i w wielu przypadkach jej zapas wręcz poprawia bezpieczeństwo.

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 05-06-2017, 22:44   

Owczar napisał/a:
Myśl, myśl, jak LPG to od razu albo wcale. Pamiętaj, że spalanie to ścisła korelacja z kątem wciskania pedału gazu. Jak zaczniesz korzystać z tych koni to będzie musiał spalić.

Jak do października nie zamontuje to wcale już nie będzie.
Owczar napisał/a:
Uważam, że mocy nigdy za wiele i w wielu przypadkach jej zapas wręcz poprawia bezpieczeństwo.

Nawet nie wiesz jak trudne było wytłumaczenie tego narzeczonej. Do dnia jak jakiś kretyn siadł nam na tyłku podczas wyprzedzania a drugi, ten wyprzedzany zaczął przyspieszać... :roll: :roll:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2017, 23:46   

Jak się przyzwyczai to i te 190KM będzie mało :)

Jest wiele takich sytuacji - jak np wyprzedzanie na drodze jednopasmowej, wlączanie do ruchu i wiele innych. Łatwiej uciec, schować się. Wielu osobom się wydaje że jak ktoś kupuje mocne auto, to pewnie jest piratem drogowym :)

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 05-06-2017, 23:54   

Owczar napisał/a:
Jak się przyzwyczai to i te 190KM będzie mało

był taki mem, ale nie chce mi się szukać ;)
Owczar napisał/a:
Wielu osobom się wydaje że jak ktoś kupuje mocne auto, to pewnie jest piratem drogowym

Prawda, ale z drugiej strony jak się ma mocne auto to na pewno też nie jeździ się jak dziadek w Lanosie ;) .
Z tego co na plus to przyjemniej jedzie się na autostradzie z prędkościami 140 km/h +++ :) . Auto jakby mniej się męczyło przy tym ;)

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2017, 00:05   

Galant v6 z at na autostradzie wyraźnie niedomaga. Żeby przyspieszyć i nie dać się wyprzedzić golfom tdi w dieslu 1.6 trzeba cisnąć do podłogi :)

Na autostradzie każda moc się przyda.

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 06-06-2017, 01:23   

Ale V to V i ten dźwięk ciężko podrobić ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-06-2017, 08:02   

Owczar napisał/a:
Jak się przyzwyczai to i te 190KM będzie mało
Jak się przyzwyczai to i 1900KM będzie mało.
Kaucz napisał/a:
Ale V to V i ten dźwięk ciężko podrobić
E tam, golf w dizlu też ładnie chodzi. No i przynajmniej z kilkuset metrów słyszysz, że jedzie jakiś szrot, bo hałasuje z daleka. Ostatnio przyjechałem Galem na działkę, zdążyłem fajkę spalić, a żona (słuch ma dobry jakby co :wink: ) dopiero po kilku minutach zauważyła, że już jestem. Jak kiedyś odjeżdżała z działki Galem to stałem ok. 20 m od niej. Uwielbiam ten efekt jak w ogóle nie słyszę silnika tylko widzę jak auto się porusza i słyszę jedynie kamyki obijające się o nadkola.
Gdybym miał dizla to codziennie bym go naprawiał, tak brzydko nie może pracować silnik :D
Wolę wlać do baku na 100 km 12 litrów benzyny niż 6 litrów ropy i czerpać przyjemność z jazdy.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 06-06-2017, 08:13   

Owczar napisał/a:
lobuzek, przemyśl jeszcze ten silnik. Jak i tak idzie do gazu, to może warto coś mocniejszego?

Przemyślałem, zresztą bardzo dobrze znam ten samochód, a przesiadam się z Lancera 1,6. Jak dla mnie wystarcza. Co stracę na prostej odzyskam na zakrętach, bo Accord jeździ bajecznie :D

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 06-06-2017, 10:35   

Hugo napisał/a:
Wolę wlać do baku na 100 km 12 litrów benzyny niż 6 litrów ropy i czerpać przyjemność z jazdy.

Dlatego jesteśmy na forum MM, a nie na forum VW :P

lobuzek napisał/a:
Co stracę na prostej odzyskam na zakrętach, bo Accord jeździ bajecznie :D

Hm, może sedan i tak, ale tourer jest cięższy i ma większy rozstaw osi i niestety moim zdaniem tracą na tym delikatnie właściwości jezdne ;)

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2017, 10:53   

Kaucz napisał/a:
Ale V to V i ten dźwięk ciężko podrobić

A w zasadzie 6 cylindrów :) rzędowe 6tki też ładnie brzmią.
Hugo napisał/a:
E tam, golf w dizlu też ładnie chodzi. No i przynajmniej z kilkuset metrów słyszysz, że jedzie jakiś szrot, bo hałasuje z daleka.

Hugo na tym forum raczej ciężko o fana diesla - no poza działem 4x4, ale co zrobić jak mitsubishi nie montowało v8 w terenówkach. :)

Odpowiedz do tematu