|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupno grandisa tylko PB lub PB/LPG w automacie |
Autor |
Wiadomość |
mikiwerner
Nowy Forumowicz
Auto: szukam grandisa
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-06-2017, 07:37 Kupno grandisa tylko PB lub PB/LPG w automacie
|
|
|
Panowie i Panie to mój drugi post więc proszę o wyrozumiałość. Chcę kupić grandisa, pojawiła się potrzeba tak dużego auta, a tylko ten wygląda lub raczej nie wygląda jak wagon.
Jedyną słuszną opcją wydaje się benzyna z gazem 2.4 oczywiście w automacie. Nigdy więcej nie chcę machać wajchą od skrzyni, mam tego serdecznie dość.
Kilka moich pytań i dwa możliwe ogłoszenia.
1. Czy lepiej jest kupić benzynę i samemu gazować?
2. Czy lepiej jest kupić od razu benzynę z gazem już założonym?
Celowałbym wstępnie w opcję benzyna załóż gaz samemu.
3. Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach auta? Mam nadzieję, że przebieg rzędu 250 tys nie robi większego wrażenia na silniku / podzespołach / skrzyni biegów.
Dwa ogłoszenia, które mnie zainteresowały:
http://allegro.pl/grandis...6863918654.html
https://www.otomoto.pl/of...2-ID6yImv5.html
Ten niebieskopodobny ma znacznie ładniejsze wnętrze. Czarny niższy przebieg, ale z przebiegami to wiadomo jak to wygląda. W czarnym środek zajeżdża niestety odrobinę średniowieczem, w szczególności ten panel od komputera mi się ne podoba.
Może ktoś z Was zna tych sprzedawców? Coś u kogoś oglądaliście? Może macie namiar na jakieś auto godne uwagi? |
|
|
|
 |
opal_32
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis 2.4i
|
Wysłany: 30-06-2017, 15:15
|
|
|
Jestem posiadaczem grandisa od 2 tygodni .Tego niby niebieskiego sam chciałem kupić. Jest to wersja po liftingu i ma relingi co dla mnie jest dużym + . Sprawdź czy wszystko działa np. ogrzewanie bo był temat na forum i ja też mam tym mały kłopot , chodzi o to , że mój grzeje dopiero jak dam temperaturę na MAXA. Miałem problem z licznikiem , raz pokazuje a raz nie ( mam to już zrobione ). Jakiś głuchych i delikatnych stuków w zawieszeniu nie bierz zbyt poważnie bo one podobno tak mają. Wole manuał niż przywolnawy automat więc w tej kwestii nie pomogę. Ja kupiłem w benzynie i mam zamiar sam założyć gaz. Nie kupiłem żadnego z nich bo oba są z Kutna. 😅 (taki żart ). |
|
|
|
 |
mikiwerner
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2017, 12:42
|
|
|
Jak Twoje wrażenie z pierwszych dni użytkowania? Ja chcę się przesiąść z opla astry h gtc, czyli zmiana jest konkretna. Jak ocenisz przyspieszenie / moc silnika do wagi auta? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 01-07-2017, 16:32
|
|
|
Ja ze względu właśnie na nie za wielką moc do takiego gabarytu wybrałem manuala. Invecs w Grandisie to bdb.,trwała automatyczna skrzynia, jednak jest niezłym spowalniaczem . Przed tym jak kupiłem manuala , jeździłem automatem i naprawdę czuć różnicę. Manual ma swoje bolączki w postaci łożysk na wałku , potrafią paść, wtedy naprawa "parę groszy", po za tym to także dobra skrzynia. Posiadam Grandisa 4 lata i właśnie podpisałem cyrograf (wstawiłem gaz za 4tyś) na kolejnych kilka. Przez te 4 lata oprócz wspomnianych łożysk w skrzyni nie stało się kompletnie nic poważnego. Może kilometrów nim nie natłukłem , ale te 45 tyś. zrobiłem . Ciągam nim przyczepę kempingową i pewnie to nie bez znaczenia ....że to łożysko padło mi po wyjeździe na Chorwację . Z rzeczy które jeszcze robiłem to taki ogólny przegląd zawieszenia, jak tylko go kupiłem . Tu kolega w poście wyżej już wspomniał że czasem głuche uderzenia idą na dziurach, ja próbowałem się tego pozbyć i z tąd ten przegląd, jednak wymieniłem "wiadro" części zawieszenia i przyczyny nie znalazłem (ani machanicy od zawieszeń u których byłem), jeżdżę tak do dziś. Po tych 4 latach teraz wymieniłem końcówki drążków kierowniczych, tzn niby była do wymiany jeden ale postanowiłem od razu dwie profilaktycznie . Grandis jest dość prosto wykonany w środku, z dobrych materiałów, ale nie każdemu ta prostota się podoba, jednak Japończycy tak kiedyś budowali auta, mi to odpowiada. Nigdy tak długo nie miałem auta , a na dzień dzisiejszy nie widzę innego auta dla siebie, no może .... Grandisa z ostatniego rocznika |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
opal_32
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis 2.4i
|
Wysłany: 01-07-2017, 17:38
|
|
|
Mocy japończycy dobrali odpowiednio , dziś jechałem w powiedzmy 5 dorosłych osób i rozpędzenie do 140km/h zajęło dosłownie chwilkę . Jeszcze nie wiem ale się dowiem czy można podnieść moc stosując chip i nową mapę. Polecam . |
|
|
|
 |
mikiwerner
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2017, 19:45
|
|
|
Kurde... zarzekalem sie ze nast auto bedzie w automacie a jak czytam i czytam to wyladuje z reczna skrzynia. Na pewno sprobuje przejechac sie i jednym i drugim. W Kutnie jest gosc, ktory jak juz zauwazylem ma i automat i manual. Kolego gołąb, butle od gazu wrzuciles pod auto? Jaka pojemnosc butli udalo Ci sie zamontowac? Milo sie w ogole czyta konstruktywne i ciekawe odpowiedzi |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 01-07-2017, 21:25
|
|
|
Ze względu na przyczepę dałem do środka, bo bałem się, że będę szorował po ziemi. ..dałem niską butlę, aby nie wystawała za wiele. Minus to oczywiście przestrzeń bagażowa i 3 rząd foteli na sztywno. , Ale mi nie zależało. Grandis wymaga dosyć dobrych komponentów do gazu, ma dość krótki czas wtrysku i np musi mieć bdb listwę wtryskową itp.
[ Dodano: 01-07-2017, 21:38 ]
opal_32 napisał/a: | Mocy japończycy dobrali odpowiednio , dziś jechałem w powiedzmy 5 dorosłych osób i rozpędzenie do 140km/h zajęło dosłownie chwilkę . Jeszcze nie wiem ale się dowiem czy można podnieść moc stosując chip i nową mapę. Polecam . | tzn. zawalidrogą Grandis nie jest. Ale na pewno nie jest też demonem przyspieszania, nawet ten w manalu ( fakt, że wcześniej miałem raczej mocniejsze auta , więc może dlatego ) . Masa...dziś ważyłem przyczepę i przy okazji zważyłem Grandisa - 1/4 baku piwa, 45 litrów gazu., bagażnik rowerowy na dachu (oczywiście bez rowerów)....wynik 1800kg. Nie mało , przy 165 koniach szału nie będzie. |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
Auto: Grandis 2,4 MIVEC
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Maj 2015 Posty: 130 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 04-07-2017, 23:54
|
|
|
Powitać
Co do przebiegu ja w swoim mam prawie 260 w manualu, nic w zawieszeniu nie było wymienione od 13 lat tyko diagnosta na przeglądzie wspomniał że trochę gumy sparciały na wahaczach i może by trzeba by było się nad nimi pochylić z racji wieku> J,W chłopaki wspomnieli łożysko na wałku piszą żę średnio co 120 tyś pada i u mnie padło przy prawie 250tyś a jak kupowałem 3 lata temu autko miało 180 a gość wspominał że regenerował przy 135tyś, ja osobiście kupiłem cała regenerowana skrzynię za 1000 zł. Butla zamontowana pod auto tankuje 44l gazu, i na tył w sprężyny wrzucone mam gumy żeby nie siadał. Ciągnąłem ostatnio lawetę 500 kg plus auto na lawecie które ważył 1300 kg i nie było problemów żeby ocierać butlą po asfalcie, autko trochę miało ciężko ale 400 kilometrów zrobił bez problemów,
pozdro |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-07-2017, 07:09
|
|
|
Ja tak troszkę o komponentach LPG. Gazownicy robią z klientami co chcą bo do czterech cylindrów i około 200KM mocy instalacja tyle samo kosztuje ewentualnie reduktor może być max 50 - 100 zł droższy. Taki zestaw oparty na dobrych wtryskach (Barracudach) i i nawet droższym i wydajniejszym reduktorze to koszt 1500zł w detalu a gazownik ma go pewnie za jakieś 1300zł. Przy sześciu cylindrach będzie to około 300 - 400zł więcej. Nawet turbo nic tu nie zmienia bo komponenty sa takie same. |
|
|
|
 |
|
|