[EAxx] Elektryczna regulacja foteli: nie działa regula |
Autor |
Wiadomość |
budzik199000
Forumowicz
Auto: Galant kombi 99r 2.5 v6 163km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-10-2013, 22:33 [EAxx] Elektryczna regulacja foteli: nie działa regula
|
|
|
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy. Otóż w moim Galu jest elektryczna regulacja foteli i jakiś czas temu przestała działać regulacja tyłu siedziska kierowcy. Może miał już ktoś taki problem i wie i podpowie jak naprawić. Proszę o pomoc. A i dodam że reszta regulacji działa bez zastrzeżeń. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
majdanos
Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Sie 2012 Posty: 82 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 26-10-2013, 12:23
|
|
|
tam masz kilka silniczkow 3 o ile dobrze pamietam.najprosciej ci bedzie wyjac fotel i miernikiem sprawdzic czy jest napiecie na silniczkach.pamietaj zeby odlaczyc ako chyba ze chcesz jechac na kasowanie bledu srs-u |
|
|
|
 |
budzik199000
Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2013, 15:19
|
|
|
a można to jakoś naprawiać te silniczki? wyciągnę fotel po weekendzie bo na razie brak czasu. |
|
|
|
 |
majdanos
Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Sie 2012 Posty: 82 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 27-10-2013, 22:43
|
|
|
najpierw zobacz czy prad dochodzi |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Kwi 2011 Posty: 2655 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 28-10-2013, 07:47
|
|
|
budzik199000, miałem taką przypadłość.
Kupiłem siedzisko i wymieniłem silniczek z całymi szynami i prowadnicami. Silnik do przesuwania przód tył jest jeden. Plus dwa do pozostałych funkcji. Mi padł tylko od przesuwania. Jak padło Ci całe sterowanie to raczej prąd, odpięte wtyczki, albo samo sterowanie z boku fotela.
Przy chęci naprawy i wyjęciu silniczka uważaj na prawidłowe podłączenie linki i ślimaków, są bardzo delikatne i ja sobie je ukruszyłem przy montażu po naprawie silniczka - stąd musiałem kupić siedzisko.
Przed całą operacją naprawy bądź wymiany sprawdź jak majdanos, mówi napięcia, oraz sam sterownik z boku bo może nie stykać, w razie czego pożycz sobie od fotela pasażera
majdanos napisał/a: | pamietaj zeby odlaczyc ako chyba ze chcesz jechac na kasowanie bledu srs-u |
i to też prawda, mi akurat chłopaki z JAPAN na Wawrzce skasowali |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
budzik199000
Forumowicz
|
Wysłany: 28-10-2013, 19:55
|
|
|
zajmę się tym jak odbiorę auto od mechanika bo dałem na wymianę rozrządu. wydaje mi się że jeden z silniczków, ten co steruje wysokością tyłu siedziska jakby go coś zblokowało bo jak kiedyś miałem podłączony prostownik i akurat próbowałem tą regulacje to wskazówka amperomierza na prostowniku dość podskoczyła tak jakby robiło zwarcie. reszta regulacji działa płynnie. I tak w tym wszystkim najbardziej denerwuje mnie to że po odłączeniu aku żeby fotel wyciągnąć będę musiał robić adaptacje kompa... no ale cóż byle to się dało naprawić bez dodatkowych kosztów
[ Dodano: 03-11-2013, 17:09 ]
problem rozwiązany. okazało się że problem tkwił w sterowaniu, w przełączniku były nadpalone styki. teraz już wszystko działa jak należy |
|
|
|
 |
kurak80
Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 06-08-2017, 23:27
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu nie działa mi sterowanie fotelem kierowcy "przód - tył" wcześniej przerabiałem to z fotelem pasażera z ta rożnicą że nie działał w obie strony..a teraz nie działa tylko w przód...kiedyś robił to elektryk ...i dał radę...ale może uda się zrobić to samemu ..w jaki sposób dobrać się do silnika sterowania fotelem ...trzeba wytargać fotel z auta czy jest jakaś mniej inwazyjna metoda?.. |
|
|
|
 |
Michaszysz
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.5 v6
|
Wysłany: 07-08-2017, 21:59
|
|
|
Bez wyjęcia fotela nie dostaniesz się do silników. Ale zajmie ci to chwilę, są tylko 2 nakrętki i 2 śruby na końcach prowadnic. Odłączasz akumulator, odkręcasz śruby, przechylasz fotel do tyłu, odłączasz kostki i wyjmujesz fotel z samochodu. Później od spodu fotela odpinasz spinki trzymające wykładzinę, za którą jest stelaż z silnikami. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11123 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 09-08-2017, 09:14
|
|
|
To raczej wina przełącznika.Można go sprawdzić bez wyjmowania fotela. |
|
 |
kurak80
Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 09-08-2017, 15:47
|
|
|
Zatem w jaki sposób można go sprawdzić ? Będę wdzięczny za pomoc |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10-08-2017, 10:52
|
|
|
Najlepiej miernikiem sprawdzić czy klikniesz to pojawia się prąd. |
|
 |
Mango89
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubischi Galant 99r.
|
Wysłany: 13-10-2017, 21:39 Silniczek regulacji fotela
|
|
|
Chodzi mi dokładnie o te co przesuwa fotel przód tył. Próbowałem go już reanimować bo padły szczotki więc że starej szczotki na papierze ściernym zrobilem ksztalt pasujacy w orginalne miejsce i wcisnąłem w blaszkę bo jest tam takie specjalne miejsce na to. Stara szczotka była jakby przegrzania. Pochodziło jeden dzień później znowu zaczęło przerywać i już nie chodzi ta blaszka też już przegrzania była więc pewnie się już tam wszystko za mocno smazy. Pytanie czy ktoś ma na to lepszy patent albo wie gdzie można zdobyć taki silniczek? |
|
|
|
 |
|