| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| Carisma 1.9 D bardzo krótka jedynka i dwójka. Brak kopa. |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | paranoise   Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 D
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 07-08-2017, 11:37   Carisma 1.9 D bardzo krótka jedynka i dwójka. Brak kopa. |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. 
 Chciałbym prosić o radę odnośnie Carismy 1.9 D. Jestem jej posiadaczem od grudnia zeszłego roku. Od tego czasu miałem jeden dosyć poważny wypadek (cały przód był do odklepania, chłodnica klimatyzacji do wymiany i jeszcze paręrzeczy). Potem jakiś czas później robiłem wymianę filtra, czyszczenie zbiornika i diagnostykę komputerową, bo (wstyd sięprzyznać) wlałem benzynę zamiast diesla. W każdym bądź razie ciężko mi stwierdzić kiedy to sięstało, wydaje mi się że po ostatnich naprawach, ale samochód ma bardzo krótki pierwszy i drugi bieg, tzn. o ile przyspieszenie wygląda mniej więcej normalnie na trójce i dalej, to ruszenie i przejście z jedynki na dwójkę trwa zdecydowanie za długo. Za wzrostem obrotów nie idzie prawie w ogóle wzrost prędkości, a miejscami wydaje się, że po depnięciu na gaz na dwójce i jedynce samochód tak szarpał jakby hamował.

Pierwszym wnioskiem w takiej sytuacji mogłoby być to, że po takich przejściach silnik za mocno dostał i po prostu jest słaby. Tyle, że obroty po depnięciu na gaz wzrastająjak należy, tylko nie idzie za tym szybkość. Przez przypadek znalazłem wątek na forum, w którym ktoś się skarżył na coś podobnego i też po naprawie i diagnostyce komputerowej. Podejrzewam więc, że może coś w komputerze pokładowym nie działa jak należy (np. turbina) i mam nadzieję, że zanim dam go do mechanika, tutaj mi może ktoś podpowie co może byćnie tak. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Mormon   Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma

| 

|  Wysłany: 20-08-2017, 08:22 |   
 |  
               | 
 |  
               | Najpierw sprawdzilbym sprzeglo. Moze sie konczyc i slizga co objawia sie wzrostem obrotow a brakiem przyspieszenia. Drugim objawem tej usterki jest moliwosc ruszenia na wyzszych biegach tj. 3 4, w skrajnych przypadkach 5. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | paranoise   Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 D

| 

|  Wysłany: 16-09-2017, 17:50 |   
 |  
               | 
 |  
               | Sprzęgło w porządku. Sprawdzałem u mechanika. Na tę chwilę podejrzewałbym, że coś jest z turbiną, bo slyszałem, że w dieslu przede wszystkim ona dostaje jak zatankuje się benzynę przez przypadek. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |