|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
JDG i leasing |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24316 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 08-08-2017, 22:14 JDG i leasing
|
|
|
Czy jest tu osoba wykonująca zawód księgowego lub znająca praktycznie temat leasingu w jednoosobowej działalności gospodarczej i potrafiąca na przykładzie pokazać jak się to wszystko rozlicza?
Najlepiej na 3 przykładach, gdzie - dla uproszczenia - kupuje auto za 100 000zł taka osoba i zamierza użytkować go w JDG i ma 3 możliwe opcje:
1. jako płatnik VAT zakupić auto i odliczyć 50% tego podatku a potem każdą ratę leasingową wrzucać w koszty
2. jako niebędący płatnikiem VAT i jak wrzucać w koszty raty leasingu
3. jako niebędący płatnikiem VAT ale biorąc kredyt oferowany przez producenta sprzętu na 0% - czy i jak można rozliczyć takie raty.
- jak się to dokładnie robi, co się płaci co miesiąc, co raz na rok, jak to zaliczyć w koszty uzyskania przychody, jaką ewidencję prowadzić, co jest korzystniejsze itd itp.
Przy każdym z punktów można założyć, że połowę kwoty - czyli 50 000 - podatnik wpłąci jako pierwszą ratę. |
|
|
|
 |
Tomek-FmLeasing
Nowy Forumowicz
Auto: Volkswagen Golf
|
Wysłany: 09-08-2017, 14:06 Re: JDG i leasing
|
|
|
Cześć,
Krzyzak napisał/a: | 1. jako płatnik VAT zakupić auto i odliczyć 50% tego podatku a potem każdą ratę leasingową wrzucać w koszty |
Jeżeli skorzystasz z leasingu operacyjnego (najczęściej), to 50% VAT odliczasz najpierw od czynszu inicjalnego, a potem od każdej raty leasingowej. Nie da się odliczyć od razu całego VAT od całej wartości samochodu.
Czynsz inicjalny netto oraz każda rata netto + drugie 50% VAT nieodliczonego idzie w koszty uzyskania przychodu.
Krzyzak napisał/a: | 2. jako niebędący płatnikiem VAT i jak wrzucać w koszty raty leasingu |
Wszystkie kwoty brutto (razem z VAT) idą w koszty uzyskania przychodu.
Krzyzak napisał/a: | 3. jako niebędący płatnikiem VAT ale biorąc kredyt oferowany przez producenta sprzętu na 0% - czy i jak można rozliczyć takie raty. |
Przy kredycie kosztem jest amortyzacja samochodu. Rat nie wrzucasz w koszty - jedynie odsetki, ale jeżeli jest to rzeczywiście 0%, to nie ma odsetek, które można wrzucić - więc tylko amortyzacja.
Pamiętaj tylko, że przy amortyzacji samochodu osobowego jest ograniczenie do 20 tys. EUR. Przykładowy samochód jest droższy, więc z podatkowego punktu widzenia korzystniejszy jest leasing operacyjny.
Krzyzak napisał/a: | - jak się to dokładnie robi, co się płaci co miesiąc, co raz na rok, jak to zaliczyć w koszty uzyskania przychody, jaką ewidencję prowadzić, co jest korzystniejsze itd itp.
Przy każdym z punktów można założyć, że połowę kwoty - czyli 50 000 - podatnik wpłąci jako pierwszą ratę. |
Ewidencji nie trzeba prowadzić - jeżeli masz na myśli ewidencję przebiegu. Co miesiąc płaci się tylko raty leasingu. Co rok zazwyczaj ubezpieczenie komunikacyjne, o ile nie zostało doliczone do rat leasingu - zależy od konkretnej oferty.
Co do wpłaty własnej, to w leasingu zazwyczaj maksymalna wynosi 45% wartości auta.
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 09-08-2017, 21:50
|
|
|
Właśnie znalazłem fajną stronę, która to przedstawia i niemal wszystko pokrywa się z tym, co pisałeś - jedyna różnica jest taka, że przy leasingu operacyjnym, wpłacając 45% wartości auta oni odliczają od podatku VAT płaconego przez przedsiębiorcę całość tego podatku - czyli konkretnie 45% od 100 000 to 45 000 z czego VAT to ok. 8500 zł i tyle zmniejsza się podatek należny do zapłacenia.
I tu mam kolejne pytanie - bo o ile raty leasingu łatwo zrozumieć i rozliczyć (bierze się ratę - powiedzmy 1230 zł i odlicza połowę VAT, czyli 1/2 z 230zł = 115zł a pozostały 1000 tworzy koszty do odliczenia od podstawy PIT) to jak odliczyć te 8500 (czy tam połowę tego, jeśli przyjąć twoją wersję) od VAT, skoro np. podatnik miesięcznie ma powiedzmy 10 000 zł + VAT, czyli 12 300zł, czyli samego VATu ma 2300 zł do zapłacenia.
Czy wtedy te 8500 zł rozbija się na kolejne miesiące i odciąga te 2300 aż do uzyskania tych 8500? (plus oczywiście w każdym kolejnym miesiącu jeszcze 115, które się kumuluje, aż do miesiąca, gdzie będzie się odliczać tylko te 115???).
Ogólnie to VAT należy zapłacić do skarbówki każdego miesiąca, ale jego zwrot dostaje się raz w roku czy też obniża go co miesiąc i np. w pierwszych 4 miesiącach (przypadku powyżej) nie płaci się go wcale? |
|
|
|
 |
Tomek-FmLeasing
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2017, 10:49
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Właśnie znalazłem fajną stronę, która to przedstawia i niemal wszystko pokrywa się z tym, co pisałeś - jedyna różnica jest taka, że przy leasingu operacyjnym, wpłacając 45% wartości auta oni odliczają od podatku VAT płaconego przez przedsiębiorcę całość tego podatku - czyli konkretnie 45% od 100 000 to 45 000 z czego VAT to ok. 8500 zł i tyle zmniejsza się podatek należny do zapłacenia. |
Całość VAT można odliczyć przy przedmiotach innych niż samochody osobowe lub przy samochodach osobowych, które zostały zgłoszone do skarbówki jako wykorzystywane wyłącznie w celach firmowych, co wiąże się z kilkoma dodatkowymi obowiązkami.
Jeżeli samochód ma być wykorzystywany w celach służbowych i prywatnych, to odliczyć można tylko 50% VAT od każdego wydatku związanego z leasingiem i eksploatacją (np.: paliwo).
Krzyzak napisał/a: | I tu mam kolejne pytanie - bo o ile raty leasingu łatwo zrozumieć i rozliczyć (bierze się ratę - powiedzmy 1230 zł i odlicza połowę VAT, czyli 1/2 z 230zł = 115zł a pozostały 1000 tworzy koszty do odliczenia od podstawy PIT) |
Małe uściślenie od PIT odliczysz 1115 zł, bo składa się na to rata netto 1000 zł oraz nieodliczona połowa VAT, która staje się kosztem działalności.
Krzyzak napisał/a: | to jak odliczyć te 8500 (czy tam połowę tego, jeśli przyjąć twoją wersję) od VAT, skoro np. podatnik miesięcznie ma powiedzmy 10 000 zł + VAT, czyli 12 300zł, czyli samego VATu ma 2300 zł do zapłacenia.
Czy wtedy te 8500 zł rozbija się na kolejne miesiące i odciąga te 2300 aż do uzyskania tych 8500? (plus oczywiście w każdym kolejnym miesiącu jeszcze 115, które się kumuluje, aż do miesiąca, gdzie będzie się odliczać tylko te 115???).
Ogólnie to VAT należy zapłacić do skarbówki każdego miesiąca, ale jego zwrot dostaje się raz w roku czy też obniża go co miesiąc i np. w pierwszych 4 miesiącach (przypadku powyżej) nie płaci się go wcale? |
Są dwie opcje - albo występuje się o zwrot na rachunek bankowy, co zazwyczaj jest problematyczne, bo wymaga składania dodatkowych wyjaśnień i dokumentów, albo można zaznaczyć w deklaracji miesięcznej/kwartalnej, że rozliczy się to w kolejnym okresie. Czyli - tak jak napisałeś - jeśli w kolejnym okresie będziesz miał VAT do zapłaty, to po prostu go potrącasz. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-08-2017, 12:46
|
|
|
Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Korzystałem z tego: http://leasing-auto.pl/kalkulator-leasingowy
i tu wychodzi, że od pierwszej raty np. 45 000 przy wpłacie własnej w tej wysokości, odliczają cały VAT.
Ale już rozumiem - odlicza się połowę VAT czyli te 4750zł a pozostałą część VAT i resztę kwoty netto wrzuca w koszty naszego zarobku netto (czyli tych 10 000zł) i dzięki temu przez jakieś 3 miesiace nie płaci się PIT a VAT nie płaci się jakieś 2 miechy
Tomek-FmLeasing napisał/a: | Małe uściślenie od PIT odliczysz 1115 zł, bo składa się na to rata netto 1000 zł oraz nieodliczona połowa VAT, która staje się kosztem działalności. | słuszne sprostowanie!
Tomek-FmLeasing napisał/a: | można zaznaczyć w deklaracji miesięcznej/kwartalnej, że rozliczy się to w kolejnym okresie | czyli deklarację VAT trzeba składać co miesiąc? - można to robić elektronicznie za pomocą e-Deklaracje? można tak złożyć VAT-R?
i podsumowując - jeśli mam VAT 2300 miesięcznie i odliczam z samej raty 115 zł to do US składam deklarację VAT co miesiąc i wpłacam 2185zł a te 115 pozostaje mi na koncie i jest do mojej dyspozycji?
wydaje się to wszystko dosyć przejrzyste i niezbyt skomplikowane
do tej pory całą księgowość robię sam i wystarcza - myślę, że i z VATem sobie poradzę |
|
|
|
 |
Tomek-FmLeasing
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2017, 13:42
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | i tu wychodzi, że od pierwszej raty np. 45 000 przy wpłacie własnej w tej wysokości, odliczają cały VAT. |
Wszedłem w to i z tego co widzę oni też przyjmują odliczenie 50%:
Krzyzak napisał/a: | czyli deklarację VAT trzeba składać co miesiąc? - można to robić elektronicznie za pomocą e-Deklaracje? można tak złożyć VAT-R? |
Nowi vatowcy muszą co miesiąc. Później mogą co kwartał. Można składać elektronicznie. Co do VAT-R, to nie wiem czy też można elektronicznie.
Krzyzak napisał/a: | i podsumowując - jeśli mam VAT 2300 miesięcznie i odliczam z samej raty 115 zł to do US składam deklarację VAT co miesiąc i wpłacam 2185zł a te 115 pozostaje mi na koncie i jest do mojej dyspozycji? |
Dokładnie |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-08-2017, 22:43
|
|
|
Dziękuję Tomku, nie tylko wyjaśniłeś mi wszystko jak należy, ale też pomogłeś podjąć decyzję a zakupie nowego auta. |
|
|
|
 |
|
|