Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Grandis] Akcja serwisowa - blokada oparcia 3 rzedu siedzen
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2007, 13:15   [Grandis] Akcja serwisowa - blokada oparcia 3 rzedu siedzen

Za http://wiadomosci.gazeta....00,3929575.html

W przypadku Mitsubishi polski przedstawiciel koncernu (MMC Car Poland) poinformował Prezesa UOKiK, że posiadacze siedmiomiejscowej wersji samochodu Mitsubishi Grandis zostali powiadomieni o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu sprawdzenia mechanizmu blokującego oparcie siedzenia. Zgodnie z informacją przekazaną przez spółkę, wadliwe funkcjonowanie blokady, w przypadku silnego uderzenia w tył samochodu, może doprowadzić do złożenia się drugiego rzędu siedzeń. W Polsce dotyczy to 36 pojazdów, wyprodukowanych w 2006 roku w Japonii.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 24-02-2007, 12:26, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-02-2007, 02:05   

gazeta.pl napisał/a:
Opel Corsa i Mitsubishi Grandis nie są bezpieczne
las, PAP2007-02-19, ostatnia aktualizacja 2007-02-19 12:57
Właściciele Opla Corsy oraz Mitsubishi Grandis mogą mieć kłopoty - przedstawiciele koncernów poinformowali Prezesa UOKiK o wadach pojazdów zagrażających użytkownikom.
General Motors Poland powiadomił Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre modele samochodów Opel Corsa D mogą stwarzać zagrożenia dla ich użytkowników. Problem związany jest z niewłaściwym umiejscowieniem tulei metalowo-gumowej (element wahacza), co może doprowadzić do utraty panowania nad pojazdem. Wada dotyczy pojazdów wyprodukowanych w 2007 roku w Hiszpanii (o numerach VIN 74000001-74186810) oraz Niemczech (o numerach VIN 76000001-760688172). Na polski rynek trafiło 2345 takich samochodów.

W przypadku Mitsubishi polski przedstawiciel koncernu (MMC Car Poland) poinformował Prezesa UOKiK, że posiadacze siedmiomiejscowej wersji samochodu Mitsubishi Grandis zostali powiadomieni o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu sprawdzenia mechanizmu blokującego oparcie siedzenia. Zgodnie z informacją przekazaną przez spółkę, wadliwe funkcjonowanie blokady, w przypadku silnego uderzenia w tył samochodu, może doprowadzić do złożenia się drugiego rzędu siedzeń. W Polsce dotyczy to 36 pojazdów, wyprodukowanych w 2006 roku w Japonii.

Obie spółki zobowiązały się do przeprowadzenia bezpłatnej akcji serwisowej wadliwych modeli, w ramach której wykonane zostaną wszystkie niezbędne naprawy. Konsumenci, o konieczności sprawdzenia samochodu w autoryzowanym serwisie, zostaną powiadomieni listownie.

Na podstawie ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów zarówno producent jak i dystrybutor zobowiązany jest powiadomić UOKiK w każdym przypadku, gdy uzyska informację, że wprowadzony na rynek produkt nie jest bezpieczny.

Mysle, ze jest pewna bardzo drobna roznica pomiedzy wadami w zawieszeniu a w konstrukcji tylnego rzedu siedzen ktory raczej jest malo uzywany.
Sam tytul tez jest panikarski.

Natomiast co do jednego sie zgadzam z autorem tekstu - Mitsubishi wypuscilo samochod z wadliwie wykonana/zaprojektowana blokada oparcia.
Bywa.
Znaczy zdaza sie nawet Miskom. Ehhhh..... Juz nie robia samochodow jak kiedys....

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 20-02-2007, 10:22   

Hubeeert napisał/a:
Mysle, ze jest pewna bardzo drobna roznica pomiedzy wadami w zawieszeniu a w konstrukcji tylnego rzedu siedzen ktory raczej jest malo uzywany.

no i jeszcze subtelny niuans, ze te siedzenia robia sie niebezpieczne gdy mamy dzwona tylem a nie na codzien - co innego wahacz, ktory dziala caly czas...

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 13:54   

Krzyzak napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

no i jeszcze subtelny niuans, ze te siedzenia robia sie niebezpieczne gdy mamy dzwona tylem a nie na codzien - co innego wahacz, ktory dziala caly czas...

Dokładnie tak. Dzwon od tyłu i zbieramy mózgi łyżeczką... Ja wiem, że to czarny scenariusz, ale wpadka jest niezła.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 20-02-2007, 15:06   

Fido__ napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Dokładnie tak. Dzwon od tyłu i zbieramy mózgi łyżeczką... Ja wiem, że to czarny scenariusz, ale wpadka jest niezła.

No to dopiero jest panikarstwo ;-)
Czy zdazyl sie taki przypadek? Jak bardzo ktos ucierpial w wyniku wypadku?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 16:38   

Hubeeert napisał/a:
Fido__ napisał/a:

No to dopiero jest panikarstwo ;-)
Czy zdazyl sie taki przypadek? Jak bardzo ktos ucierpial w wyniku wypadku?

Ja wiem, ze Ty się nie mieścisz na ostatni rząd siedzeń. Ale z tego co pamiętam w grandisie, po takim złożeniu, głowy z ostatniego rzędu wypadają przez tylną szybę i zatrzymują się na krawędzi klapy. Więc IMHO to dość niebezpieczne. Nikt nie ogłasza wezwań serwisowych bez uzasadnienia.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 22-02-2007, 00:57   

Fido__ napisał/a:
Ja wiem, ze Ty się nie mieścisz na ostatni rząd siedzeń

A jednak sie mieszcze :wink: - sprawdzilem u Jacka - jechac dalej bym nie chcial ale wsiadlem bez problemow. ;-)

A co do awarii foteli - ja tego nie neguje. Ja sie tylko zastanawiam ile bylo takich wypadkow...

Nie podoba mi sie za to tytul artykulu w tym szmatlawcu ktory to wydrukowal/pokazal na stronie.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-02-2007, 10:38   

Fido__ napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Albo urywa się wahacz w Oplu, ktory jedzie 90 km/h, auto wpada na przeciwny pas i w najgorszym wypadku zbieramy 10 mózgów łyżeczką (czołówka, po 5 osób w każdym aucie). :P

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 22-02-2007, 10:48   

Nie licytujmy sie - nawet jedna smierc z dowolnego powodu jest tragedia. Dali ciala, naprawiaja.

I mam nadzieje ze nikt nie ucierpial.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 22-02-2007, 11:09   

Krzyzak napisał/a:
Albo urywa się wahacz w Oplu, ktory jedzie 90 km/h, auto wpada na przeciwny pas i w najgorszym wypadku zbieramy 10 mózgów łyżeczką (czołówka, po 5 osób w każdym aucie).

albo wpada na grandisa - ale siedzenia sie nie lamia bo uderzenie jest w przod :D

ale to i tak - jedna wada drugiej nie rowne - a glosna jak conajmniej samostrzelajace poduszki w fordach
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

basia1720 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2,4
Wysłany: 25-01-2009, 16:41   

Czy ta wada dotyczy wyłacznie aut z rocznika 2006? Czy przegladane są wszystkie siedmioosobowe wersje?

pozdrawiam basia

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 25-01-2009, 16:53   

Biorąc dosłownie to, co napisane to wynika, że:
Cytat:
tylko siedmioosobowe i tylko wyprodukowane w 2006 r.
Ale najlepiej jak dopytasz w jakimś dobrym ASO, może u Jackiego via PW, po nr VIN pewnie by Ci sprawdził.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

basia1720 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2,4
Wysłany: 25-01-2009, 17:49   

OK
Choć mamy 2004 rok to trzeba to sprawdzić, dla bezpieczeństwa :-)

pozdrawiam basia

[ Dodano: 25-01-2009, 17:55 ]
tym bardziej, ze ten rocznik 2004 nie był sprzedawany w Polsce, wiec nie wiadomo jak naprawde jest ta blokadą
Basia

davyjohn 
Mitsumaniak

Auto: Grandis DiD i E88A
Wysłany: 09-08-2017, 12:00   

Sorki za odkurzenie - ale chciałem zwrócić uwagę, że czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Wyraźnie jest napisane: "drugi rząd siedzeń w wersji 7-miejscowej". A Wy dyskutujecie o trzecim rzędzie siedzeń. Przecież przy trzecim rzędzie logiczne, że nie ma znaczenia czy jest to wersja 6 czy 7-miejscowa.
W tym przypadku chodzi o środkowy rząd, czyli kanapę 2+1 - tutaj występowała wada.
A jeśli dla kogoś tytuł/nagłówek jest panikarski, to gratuluję luzu w podejściu do tematu. Ja osobiście wolałbym nie mieć fruwających pasażerów w kabinie oraz latającego fotelika z dzieckiem.
Mitsubishi Galant E88A - 2.5 V6 170KM 4x4 - w ciągłym przygotowaniu ale już startuje
www.ak.szczecin.pl
Chociaż w domu głód i nędza, sześć cylindrów mnie napędza

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 09-08-2017, 17:16   

Na czym polega ta wada w ogole? U mnie czasami jak chce wpuscic kogos na 3 rzad siedzen po zlozeniu 2 rzedu tego szerszego niechce spowrotem sie zatrzasnac, lata luzno fotel, dopiero po zdjeciu plastikowej oslony i nastawieniu takiego dzyndzla wszystko wraca do normy. Zdarza sie to dosc rzadko ale jednak. Grandek z 05r

Odpowiedz do tematu