Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Security package" dla pompy wtryskowej Pajero
Autor Wiadomość
volvox_globator 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DI-D 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2016, 07:32   

U mnie rozwiązanie z drugim filtrem powstało pod wpływem "impulsu". W poprzedni weekend miałem mieć już wstawiony nowy bak i przewody wlew-bak, ale okazało się że najprawdopodobniej będę musiał poczekać kilka tygodni na zmiany, a w filtrze paliwa zauważyłem rdzę stąd pomysł na "prowizoryczne" dostawienie drugiego filtra. Swoją drogą sam najchętniej wstawiłbym bak z nierdzewki ale w handlu takie rozwiązania są niedostępne, sam nie potrafiłbym go wykonać, więc ja decyduję się na bak z kompozytu, jedyny potencjalny minus takiego rozwiązania (według mnie) to to że bak kompozytowy (kevlar-węgiel) przy uderzeniu nie ma możliwości się ugiąć i przy odpowiednio silnym uderzeniu "musi" pęknąć. Jednak w zasadzie mnie ten problem nie dotyczy gdyż nie zamierzam udawać sie teren w którym bak byłby narażony na takie niebezpieczeństwa :)

A co do "brokatu" w Renault. Może te opiłki pochodzą ze zbiorników na stacjach? zbiorników na ciężarówkach? zbiorników w refineriach i pomp tamże? zgaduję...

Lukasina 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2
Wysłany: 16-08-2017, 16:28   Założenie dodatkowych filtrów

Witam. Jestem świeżo po zakupie auta i na bieżącą chwile nie stać mnie na wymianę zbiornika. Auta odpala mi od razu nie kopci, nie traci mocy. Chciałbym doposażyć je w dodatkowe 2 filtry. Proszę Was o pomoc czy znacie w Warszawie, lub okolicy warsztat/osobę, która by mi to założyła. Nie chciałbym tego sam robić gdyż po prostu sie na tym nie znam. Dziękuje za pomoc

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 16-08-2017, 20:28   Re: Założenie dodatkowych filtrów

Lukasina napisał/a:
Witam. Jestem świeżo po zakupie auta i na bieżącą chwile nie stać mnie na wymianę zbiornika. Auta odpala mi od razu nie kopci, nie traci mocy. Chciałbym doposażyć je w dodatkowe 2 filtry. Proszę Was o pomoc czy znacie w Warszawie, lub okolicy warsztat/osobę, która by mi to założyła. Nie chciałbym tego sam robić gdyż po prostu sie na tym nie znam. Dziękuje za pomoc

to pompie nie pomoże, a moc spadnie.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 17-08-2017, 08:37   

Pytanie po co. 1 filtr w zupełności wystarczy tylko trzeba go wymieniać nawet co 5 tys. km i żądne opiłki się nie przedostaną, wiadomo że filtr nie może być najtańszy

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 17-08-2017, 09:04   

Michał_PIII napisał/a:
Pytanie po co. 1 filtr w zupełności wystarczy tylko trzeba go wymieniać nawet co 5 tys. km i żądne opiłki się nie przedostaną, wiadomo że filtr nie może być najtańszy

Przedostają się choćby był najlepszy, wkład jest z bibuły ostre opiłki go przebijają bez trudu.

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 17-08-2017, 15:39   

Michał_PIII napisał/a:
Dlatego uważam że montaż więcej niż 1 filtra jest bez sensu :)

Nie jest bez sensu - chociażby dlatego, co by nie latać z wymianą co każde 5 tys. :wink: O innych korzyściach było wcześniej.

Baybus 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 long wagon
Wysłany: 28-08-2017, 10:31   

Witam serdecznie.
Mam pytanie do autowa ów modyfikacji, mianowicie jak oceniasz to rozwiązanie z perspektywy czasu? Czy możesz śmiało powiedzieć, że zdaje ono egzamin? Pytam, ponieważ jestem na etapie przekładki silnika u siebie (kupiłem auto z przegrzanym silnikiem) i chciałbym przy okazji zastosować dodatkowe filtry aby zaoszczędzić sobie kolejnych atrakcji ;)
Pozdrawiam

DonVito 
Forumowicz

Auto: Pajero III long
Wysłany: 29-08-2017, 17:28   

Dla mnie za późno ( chyba ) :twisted: :mrgreen:
Znalazłem pompę http://allegro.pl/pompa-w...916722664.html.

Szukam natomiast zbiornika.
3 tysiaki za baniak ... chore ... i zdzierstwo.
Na Alle i w e@pajero są benzynowe za dwa. Drogo, ale akceptowalnie.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-08-2017, 17:51   

A jakie masz objawy że już za późno?

Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Auto: Pajero
Wysłany: 31-08-2017, 09:21   

w sumie dobre pytanie- nie znalazłem jakiegoś magicznego opisu na forum nigdzie- po czym rozpoznać że zbiornik/pompa jest już out ? bądź w najbliższym czasie może być out

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-08-2017, 22:54   

Ponieważ nie wszystkie nieprawidłowości pracy silnika, wynikają od razu z potrzeba regeneracji pompy. Powiem więcej, więcej niż połowa pompa jest regenerowana nie potrzebnie (takie wysuwam wnioski czytając to forum). Zbiornik zdiagnozować łatwiej, te popularne opiłki, wystarczy że odkręcisz korek spustowy od spodu filtra paliwa i zobaczysz pod światło w ropie te mieniące się złotem kawałki zbiornika. Jest kilka modeli samochodów innych marek w których zbiorniki się także łuszczą, nie jest to jakaś przypadłość Pajero, jednak w przypadku tamtych modeli nie ma takiego szumu na wymiany zbiorników. Wiadomo temat Pajero związany z pompami wtryskowymi i zbiornikami jest tak popularny że większość ludzi od razu od tego zaczyna przygodę z Pajero. Jednak ja często powtarzam się na tym forum i będę dalej, zdarzają się pompy które wymagają regeneracji jednak ok. połowy jej nie wymaga.

DonVito 
Forumowicz

Wysłany: 02-09-2017, 20:33   

Michał_PIII napisał/a:
A jakie masz objawy że już za późno?

Tak po prawdzie nie wiem czy za późno ... Emocje ...

Samochód gaśnie przy ruszaniu.
Tygodniami jeździ bez problemów, innego dnia kilkanaście razy w ciągu dnia.
Na wolny obrotach silnik gubi/zmienia rytm.
W filtrze jest "brokat". Filtr Mann zmieniany co 5tys.km ... Ale mam Go od 10tys. Nie wiem co i jak robił poprzedni właściciel. Nota bene pierwszy.

Oczywiste że nie jest moim marzeniem [edit] w kosmos 8k.
Zwłaszcza że może to być skrzynia ( automat ).

Pytanie.
Jaki jest prawidłowy poziom wolnych obrotów ??
Mam 600 lub ciut mniej.

[ Dodano: 15-09-2017, 21:16 ]
[edit].
Iiii ... robię pompę, wymieniam zbiornik.
Być może, prawdopodobnie zbytecznie wywalam kasę w kosmos, ale mam dosyć myślenia, stresu i niepewności.
Chciałem ożenić longa by króciaka kupić. Teraz już zapewne zaprzyjaźnimy się na dłużej. Za dużo włożone by zbywać.

8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 15-09-2017, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2017, 21:29   

A skąd jesteś?
Tak jak Ci pisałem wcześniej, takie objawy to nie koniecznie potrzeba wydawania od razu takiej kasy

DonVito 
Forumowicz

Wysłany: 15-09-2017, 22:10   

Michał_PIII napisał/a:
A skąd jesteś?
Tak jak Ci pisałem wcześniej, takie objawy to nie koniecznie potrzeba wydawania od razu takiej kasy

Z Siedlec. Okolice Siedlec.
WSI.

Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Wysłany: 15-09-2017, 22:10   

Michał_PIII napisał/a:
A skąd jesteś?

Sądząc z podpisu to kolega z Siedlec.
Ups :D :D

Odpowiedz do tematu