Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
szumy ze skrzyni
Autor Wiadomość
Leszek NH 
Nowy Forumowicz

Auto: GRANDIS 2.4 BENZYNA
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2016, 01:08   szumy ze skrzyni

Witam mam problem ze swoim Grandisem mianowicie od jakiegos czasu zaczol mi sie pojawiac odglos ocierania sie czegos o cos. Dochodzi ze skrzyni biegow ...biegi zmienia bez problemow ,przyspiesza tez bez problemu ...jak wcisne sprzeglo dziwny dzwiek zanika tzn jest cicho slychac tylko silnik jak puszcze sprzeglo znowu powraca szum tzn jak by cos gdzies ocieralo, szy, szy, szy, cos w tym stylu. Co to moze byc skrzynia pada??????

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-02-2016, 08:14   

Trzeba zdemontować skrzynie i zweryfikowac co do wymiany, na pierwszy rzut to pewnie łożyska na wałku wejściowym, a co dalej to się okaże po jej rozbiórce.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 01-02-2016, 13:44   

Doświadczenie tutaj forumowe wskazuje na 90% na łożysko w skrzyni na wałku głównym. Temat przerabiany na naszym forum np. tutaj

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 01-02-2016, 20:41   

W zasadzie im szybciej to ogarniesz , tym lepiej...

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 19-06-2017, 18:36   

W końcu udało mi się nagrać to tarcie na biegu jałowym, takie właśnie są objawy padających łożysk w skrzyni? z początku myślałem że to sprzęgło bo koleś przed sprzedażą nabił na stare sprzęgło okładziny, a teraz wydaje mi się że to ze skrzyni co myślicie? WIDEOO , Dzwięk 2

kangoo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-06-2017, 12:01   

Podłącze się do tematu. U mnie również jest dźwięk - tarcia, ocierania, trudno mi to określić, dobiegający z przodu, dokładnie trudno określić; mam Grandisa z automatyczną skrzynią. Mechanik wykluczył łożyska kół, za skrzynię nie chce się brać, nic innego nie stwierdził. Będę się rozglądał za innym mechanikiem, ale może ktoś miał podobne doświadczenia i coś poradzi? Pozdrawiam.

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Wysłany: 22-06-2017, 18:05   

Nagraj jeszcze raz wciskając i wciskając sprzęgło. Wtedy będzie słychać czy to łożysko oporowe czy w skrzyni biegów.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2017, 21:37   

kcn napisał/a:
Nagraj jeszcze raz wciskając i wciskając sprzęgło. Wtedy będzie słychać czy to łożysko oporowe czy w skrzyni biegów.
Ale Kangoo ma automata :mrgreen:

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Wysłany: 23-06-2017, 11:54   

gołąb napisał/a:
kcn napisał/a:
Ale Kangoo ma automata :mrgreen:

Ale ja pisałem do Piotreklbn bo on wstawiał wideo. A kolega Kangoo to chyba jakiś szpieg z Renault ;)

piotreklbn 
Forumowicz

Wysłany: 23-06-2017, 14:09   

po wciśnięciu sprzęgła cisza jest, byłem dzisiaj u gościa co robi skrzynie i mówi że to raczej te łożyska, że gdzieś się "kulka" mogła u szczerbić i dlatego tak raz słychać a czasem nie słychać zależy jak tam się ułoży :? jak już bym to robił zastanawiam się czy sprzęgła nie wymienić jak już będzie na wierzchu, wcześniej gość nabijał tarcze i hgw co tam z nim się dzieje (czasami mi szarpie ale te nabijane podobno tak mają) , znalazłem takie sprzęgiełko trochę coś tanie Sprzęgło to nie jakieś chińskie badziewie z japońską pieczątką, pojeździ na tym, czy szukać czegoś innego? Miał być pierwszy raz grandkiem wypad na Chorwe a będzie chyba :butthead: :mrgreen:

MiX 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI Grandis 2.4
Wysłany: 09-07-2017, 21:10   

piotreklbn napisał/a:
po wciśnięciu sprzęgła cisza jest, byłem dzisiaj u gościa co robi skrzynie i mówi że to raczej te łożyska, że gdzieś się "kulka" mogła u szczerbić i dlatego tak raz słychać a czasem nie słychać zależy jak tam się ułoży :? jak już bym to robił zastanawiam się czy sprzęgła nie wymienić jak już będzie na wierzchu, wcześniej gość nabijał tarcze i hgw co tam z nim się dzieje (czasami mi szarpie ale te nabijane podobno tak mają) , znalazłem takie sprzęgiełko trochę coś tanie Sprzęgło to nie jakieś chińskie badziewie z japońską pieczątką, pojeździ na tym, czy szukać czegoś innego? Miał być pierwszy raz grandkiem wypad na Chorwe a będzie chyba :butthead: :mrgreen:

Witam
Ostatnio przerabiałem ten temat: wymiana skrzyni na regenerowaną, wymiana sprzęgła i olej do skrzyni. Sprzęgło założyłem blueprinta ale zastanawiałem się nad oyodo, jeden i drugi to pakowacz.
W pudełku oyodo może być sprzęgło: Aisin, Valeo, Exedy. Link
Pozdrawiam

piotreklbn 
Forumowicz

Wysłany: 10-07-2017, 10:30   

Dzisiaj oddałem autko do mechaniorów zobaczymy co tam wyjdzie, ale w planach jest wymiana łożysk w skrzyni i sprzęgła. Zastanawiałem się właśnie nad Oyodo na all.. można kupić już za 500zł z przesyłką, ale sam nie wiem, zobaczę co będą mieli na miejscu w sklepach. Znalazłem też sprzęgło Valeo za 550zł kpl ale podobno koreańskie nie wiem jak to się sprawuje.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-07-2017, 17:43   

piotreklbn napisał/a:
Dzisiaj oddałem autko do mechaniorów zobaczymy co tam wyjdzie, ale w planach jest wymiana łożysk w skrzyni i sprzęgła. Zastanawiałem się właśnie nad Oyodo na all.. można kupić już za 500zł z przesyłką, ale sam nie wiem, zobaczę co będą mieli na miejscu w sklepach. Znalazłem też sprzęgło Valeo za 550zł kpl ale podobno koreańskie nie wiem jak to się sprawuje.
" mówią" że do japończyków valeo słabe... Może coś w tym jest. Ja kupiłem Asina i nie patrzyłem na koszta. Pracuję u importera części Do Kia i Hyundai, sprzedajemy sporo do nich valeo, raczej nie ma z nimi problemu, ale to małe auta. Grandis, to kawał kloca.[/b]

piotreklbn 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2017, 20:11   

Skrzynia zrobiona, padło w sumie jedno łożysko, dziwne że tyle hałasu robiło, reszta profilaktycznie wymieniona, kupiłem takie jakie mieli w sklepie na miejscu (foto). Sprzęgło przy okazji też wymieniłem zdecydowałem się na Valeo zrobiłem już na nim ponad 4 tys. i na razie jest git, w chorwie ciągnęło po górach bez problema;) Olej do skrzyni motul 75W80. Koszta: łożyska do skrzyni 360zł, olej koło 100-150zł, sprzęgło 620zł, robota ziomka za zrobienie skrzyni i sprzęgła 200zł.

Odpowiedz do tematu