Chrobotanie przy ruchach kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
lukesept
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2008 2.0 DiD
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 27-08-2017, 18:38 Chrobotanie przy ruchach kierownicy
|
|
|
Podczas ruchów kierownicą na postoju słychać chrobotanie z okolic przedniej osi. To samo w czasie jazdy z niską prędkością. Na kierownicy nie czuć żadnych szarpnięć ani drgań etc. Zrzuciłem koła przednie i ewidentnie dzwięk wydobywa się z centralnych okolic drążka kierowniczego (przynajmniej ja mam takie wrażenie). Przednie sprężyny nie są uszkodzone. Ma ktoś jakieś sugestię co to może być? Nie jestem ekspertem ale dwóch lewych rąk też nie mam i chętnie przyjmę każdą radę. Jeśli to możliwe to wolałbym uniknąć wizyty w warsztacie (mieszkam w Norwegii gdzie koszty naprawy w warsztacie nie rzadko przekraczają granice absurdu a i po wyjechaniu z warsztatu okazuje sie często że problem nie został usunięty z powodu błędnej diagnozy ). |
|
|
|
 |
liptoon
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 D-ID [2007]
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-08-2017, 19:32
|
|
|
Chyba borykam się z podobnym problemem
Dźwięk przypomina skrzypienie jak "stara wersalka" , bardzo głośny podczas manewrów na parkingu przy niskich (zerowych prędkościach). Podczas jazdy jest cisza.
Też się do tego tematu powoli zabieram, z wizytą u mechanika... |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
Wysłany: 27-08-2017, 20:23
|
|
|
jedynie co mi przychodzi na myśl to luzy na sworzniach |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 27-08-2017, 22:34
|
|
|
to sa lozyska McPersona
tez mi tak robilo
wymienilem na nowe orginalne (sa z plastiku) i teraz po miesiacu znowu zaczynaja chrabotac
TTTM chyba
bede prubowal kupic jakies zamiennniki z metalu jak sa |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Puzonik83
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2014 Posty: 78 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 27-08-2017, 23:14
|
|
|
A u mnie z kolei pojawiło się jakieś chrobotanie w okolicach kierownicy jak manewruję na parkingu, tzn jak dużo i szybko kręcę kierownicą to jakby coś tam się poluzowało, nic nie haczy tylko ten dźwięk... Może blokada kierownicy? |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 480 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 28-08-2017, 14:45
|
|
|
U mnie było podobnie łącznie z trzeszczeniem okazało się,że padły tzw łożyska górne amortyzatorów które to raczej są plastikowymi ślizgami.Po wymianie cisza. |
|
 |
lukesept
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2008 2.0 DiD
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 04-09-2017, 18:30
|
|
|
Winne były przednie łączniki stabilizatorów. Po wymianie cisza, dzięki za sugestie. W diagnozie pomógł mi też kanał Miłośnicy czterech kółek - zrób to sam na Youtube. |
|
|
|
 |
|