patent na rowery w środku |
Autor |
Wiadomość |
tomoman
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2017, 01:20 patent na rowery w środku
|
|
|
A tak się podzielę patentem na rowery w środku. W ostatnim samochodzie trochę poharatałem wnętrze, więc tym razem wymyśliłem takie zabezpieczenie. Płyta po 40 plnów w leroyu. Przednie koła zdjęte i widelec ładnie ślizga się po plastiku i ułatwia szybki załadunek i wyjmowanie.
PS. No nic nie poradzę, po pół roku nadal uwielbiam ten samochód odpukać
IMG_2762 by tomoman., on Flickr |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 15-04-2017, 05:25
|
|
|
Ja w tym roku też już zacząłem sezon rowerowy. Pozostałem jednak przy bagażniku dachowym ( nie mam haka) Trzeba tylko uważać na nisko przelatujące samoloty
 |
|
|
|
 |
tomoman
Forumowicz
|
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 22-04-2017, 03:45
|
|
|
Jak w praktyce wożenie na haku? Nigdy nie testowałem takiego bagażnika, wydaje się że jest bezpieczniejszy - oczywiście nie zakładając nieoczekiwanego wjazdu w dupę W poprzednim samochodzie przejechałem rowerowym pedałem po dachu i zdaję sobie sprawę, że zarzucanie, szczególnie 3 rowerów na dach, niesie za sobą pewne ryzyko... |
|
|
|
 |
tomoman
Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2017, 22:36
|
|
|
SK666 napisał/a: | Jak w praktyce wożenie na haku? Nigdy nie testowałem takiego bagażnika, wydaje się że jest bezpieczniejszy - oczywiście nie zakładając nieoczekiwanego wjazdu w dupę W poprzednim samochodzie przejechałem rowerowym pedałem po dachu i zdaję sobie sprawę, że zarzucanie, szczególnie 3 rowerów na dach, niesie za sobą pewne ryzyko... |
W praktyce nie jechałem na dłuższą trasę - parę razy miałem założone do filmików promocyjnych w sklepie - mamy w ofercie polskie Amosy. Po prostu jak jadę dalej do ładuję do środka, jak blisko to mam od kilku lat dachowe. Fakt jednak, że gdybym miał potrzebę przewieźć więcej niż 2 rowery, to tylko hak. Wygodne i szybkie.
[ Dodano: 26-05-2017, 23:44 ]
Znalazłem sposób na zahaczenie linek do spięcia rowerów w środku, może się komuś przyda. Z boku jest śruba, która dodatkowo trzyma dolne plastiki do karoserii. Wykręciłem i zastąpiłem haczykiem. Nie szpeci, prawie go nie widać, a spełnia swoje zadanie idealnie. 2 rowery spokojnie wchodzą na prawą, mniejszą stronę z przednimi kołami obok. Polecam takie rozwiązanie jak ktoś jedzie bardzo daleko i zostawia gdzieś auto pod hotelem na noc.
hook by tomoman., on Flickr
bike inside by tomoman., on Flickr |
|
|
|
 |
qnik
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DID 4WD 6 AT
|
Wysłany: 01-06-2017, 18:29
|
|
|
SK666 napisał/a: | Jak w praktyce wożenie na haku? Nigdy nie testowałem takiego bagażnika, wydaje się że jest bezpieczniejszy... |
Testowałem oby dwa rozwiązania i jak na razie większych wad wożenia roweru na haku nie znam.
Przede wszystkim bezproblemowy i wygodny montaż - nie trzeba wysoko podnosić roweru,
Jest zdecydowanie ciszej podczas jazdy z prędkościami autostradowymi,
Dodatkowo rowery zabezpieczone kluczykiem.
Pojazd staje się nieco dłuższy ale nie jest to jakimś nadzwyczajnym problemem.
Polecam.
 |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 02-06-2017, 05:52
|
|
|
qnik, Wygodniej bez dwóch zdań. Tylko ten hak, no nie jest mi o niczego innego potrzebny. Dzięki za prezentację. Ja na razie zostaję przy dachu, póki jeszcze daje radę zarzucać |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 147 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 02-06-2017, 07:58
|
|
|
Temat idealny dla mnie. Za chwilę trzeba będzie zabrać rowerki nad morze. Ze wszystkich opcji przedstawionych wybieram wariant "rowery w środku". I to raczej z braku innych opcji Zastanawiam się czy uda mi się spakować ewentualnie 3 rowery, 3 osoby i trochę bagażu |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 02-06-2017, 08:10
|
|
|
piker, popatrz jeszcze na ten temat http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=60 tam też przerabialiśmy bagażniki dachowe, może coś Ci się przyda.
3 +3 + bag do upchania, Tomoman też coś pewnie podpowie.
Jak woziłem rowery w środku, to najwięcej uwagi przykładałem na zabezpieczenie. Okładałem je kocami, śpiworami i mocowałem jak tylko i czym się dało, tak aby podczas jakiegoś niekontrolowanego zdarzenia nie nabroiły za wiele. Bezpieczniej pewnie wyprowadzić je na zwenątrz, no ale jak się nie da to trzeba kombinować. Koniecznie udokumentuj
[ Dodano: 20-08-2017, 12:41 ]
Po wakacjach
piker napisał/a: | Temat idealny dla mnie. Za chwilę trzeba będzie zabrać rowerki nad morze. |
- udało się?
u mnie 2 na dachu i Thule Pacyfic 600, jakby się postarać to przy tym wąskim boxie to 3 rowery do upchania na dach.
 |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2017, 20:43
|
|
|
piker napisał/a: | Temat idealny dla mnie. Za chwilę trzeba będzie zabrać rowerki nad morze. |
- udało się?
Ostatecznie pojechało 5 osób, bagażnik na dach z wypożyczalni i w drogę. Jak będziemy jechać we dwójkę, to przetestuję pakowanie do środka. Ale w takiej konfiguracji to żaden wyczyn |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

|
Wysłany: 20-08-2017, 21:09
|
|
|
piker, i 5 rowerów na dach wcisnąłeś??? |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2017, 16:42
|
|
|
SK666 napisał/a: | piker, i 5 rowerów na dach wcisnąłeś??? |
Cytując tekst piosenki: "uaha, rowery dwa" |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 29-08-2017, 22:09
|
|
|
ha ha , troje do obsługi , dwoje wypoczywa
piker napisał/a: | Cytując tekst piosenki: "uaha, rowery dwa" |
wolę te wersy z browarem |
_________________  |
|
|
|
 |
athorgal
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
|
Wysłany: 01-09-2017, 21:25
|
|
|
Witam
My mamy bagażnik polskiego patentu firmy Sagner
Był raz na Outku ale nie zrobiłem zdjęcia
Poniżej jak wyglądały rowery na poprzednim autku.
Do 160km/h z 4 ludzi na pokładzie było wszystko oki tylko trochę relingi poprzeczne gwizdały:)
https://zapodaj.net/164ec569a013c.jpg.html |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 03-09-2017, 10:28
|
|
|
athorgal napisał/a: | Poniżej jak wyglądały rowery na poprzednim autku. |
wygląda trochę jak wesołe miasteczko na dachu , he, he
athorgal napisał/a: | 160km/h |
... a z taką prędkością to bał bym się jechać z czymkolwiek na dachu... z tego co pamiętam to producenci takich urządzeń podają dopuszczalne prędkości, masz coś takiego w tym Sagnerze? |
_________________  |
|
|
|
 |
|