|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-01-2007, 20:47 |
POMOC POTRZEBNA DO LAPTOPA |
Autor |
Wiadomość |
polsaler
moderator mitsumaniak tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-10-2005, 22:34 POMOC POTRZEBNA DO LAPTOPA
|
|
|
Może ktoś z szanownych mitsumaniaków wie jak reanimuje się ba(k)terie do laptopów ??? Właśnie padła mi bateryjka w moim DELLU i nie wiem czy kupować nową ( około 400 PLN !!) czy da sie jakoś zreanimować starą ( ponoć wymienia się ogniwa ) Wszelka pomoc mile widziana !!!
Z góry dzięki ! |
_________________ LUBLIN RULEZ !!!!
GG - 10191984
KOHAM WAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
L.U.K.S. SQUAD
 |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-10-2005, 22:39
|
|
|
Kup nową (lekko urzywaną) na jakiejś giełdzie elektronicznej. Tez mam DELLa i taka bateria starcza mi na jakieś 2- 3 lata a cena nie powinno przekroczyc 200. Własnie teraz tez chyba bede musiał sie zainteresowac tym tematem bo własnie konczy sie jej czas świetności (wytrzymuje mi jakies 20 min) |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2005, 22:59
|
|
|
Na allegro są oferty ludzi, którzy wymieniają ogniwa. Te oferty wyglądają całkiem nieźle.
Jeśli potrzebujesz baterii tylko po to, żeby Ci laptop odpalał, to chyba lepiej kupić używaną za grosze. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-10-2005, 08:39
|
|
|
Ja sobie ostatnio w laptopie wymieniałem baterie.
Przede wsystkim musisz rozwalić starą i zobaczyć jakie konkretnie masz ogniwa. Bo są przynajmniej 2 rodzaje: 17670 i 18650. Ta pierwsza ma mniejszą średnicę, ale niestety jest już raczej niedostępna. Niestety miałem właśnie ją, ale kupiłem ogniwa drugiego rodzaju z Allegro (Samsung 2000 mAh) i zacząłem dopasowywanie.
Przede wszystkim musiałem pociąć obudowę bateri (górnej pokrywy wcale nie założyłem) a potem zacząłem lutować je tak jak były oryginalnie. Warto sobie wszystko po kilka razy rozrysować przez demontażem, bo musisz zrobić dokładnie tak, jak było wcześniej.
Dlatego:
1. rozwalasz starą baterię i sprawdzasz ILE i jakich masz ogniw
2. kupujesz na Allegro (ja kupiłem za 11 zł /szt., ale widziałem w kosmicznych cenach - 20-40 zł/szt.)
3. rozkładasz starą baterię wcześniej rozrysowując jak było wszystko popodłączane
4. najlepiej nowe ogniwa zgrzać tak samo, jak było poprzednio - ja robiłem lutownicą i musiałem kombinować, bo luty się nie trzymały, więc jest spore druciarstwo
5. składasz wszystko i cieszysz się nową baterią.
Po zrobieniu mam jednak czasem problemy (niestety):
- potrafi zniknąć wskaźnik baterii podczas ładowania (pomaga wyjęcie i założenie baterii)
- wydaje mi się, że na mini układzie dołączonym do wtyczki baterii jest jakoś pamiętana pojemność, bo ładując baterię mam czasem efekt, że winda pokazuje 100%, a kontrolka ładowani jeszcze przez godzinę się świeci zanim pokaże prawdziwy stan 100%
- potrafi nie widzieć baterii po naładowaniu - szczególnie, gdy ładuję przy wyłączonym systemie.
Ale ogólnie na pewno można ją reanimować.
Aukcja z 'moimi' Samsungami:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67002930
Edit:
bateria zregenerowana na Allegro, pojemność standardowa (do mojego lapa) - ok. 300 zł
bateria zregenerowana przeze mnie - jakieś 2 godzinki pracy i 105 zł z przesyłką za ogniwa (pojemność +30%) |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-10-2005, 12:24
|
|
|
Piotras:
To, na ile wystarczy bateria zależy od jej typu a jeżeli jest to bateria jonowa to od sprzętu który jest w laptopie (a konkretnie poboru prądu z baterii). W nowych lapach baterie padają szybciej niż w starych, ze względu na to, że żywotność aku jonowego określa ilość energii która przepływa przez niego w ciągu całego jego życia. Czyli jeżeli mamy jakieś stare P2 to aku pozyje dłużej niż z P4.
Krzyżak:
Jeżeli luty się nie trzymają tylko są "przyklejone" to bateria może się przez to zachowywać dość dziwnie (m.in. tak jak opisujesz). Spróbuj to przelutować, ale jako topnika użyj kwasu do lutowania twardego - powinno pomóc i lut będzie się trzymał jak należy. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-10-2005, 14:10
|
|
|
Też myślałem o kwasie, ale nie miałem pod ręką akurat.
Mogę spróbować jeszcze się w to pobawić - jak wyjdzie, to zdam relację. |
|
|
|
 |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2005, 18:00
|
|
|
polsaler napisał/a: | Może ktoś z szanownych mitsumaniaków wie jak reanimuje się ba(k)terie do laptopów ??? Właśnie padła mi bateryjka w moim DELLU i nie wiem czy kupować nową ( około 400 PLN !!) czy da sie jakoś zreanimować starą ( ponoć wymienia się ogniwa ) Wszelka pomoc mile widziana !!! | wodzu jak masz gniazdo silowe w domku to mozesz podłaczyc na chwile tylko pamietaj. do jednego ogniwa jedna faza .. potem kup sobie troszke wapna zeby sciany odswiezyc |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 26-10-2005, 15:45
|
|
|
Ja kupiłem orginałki do DELL nuffki za 150 zetali. Jak jesteś zainteresowany moge poszkać namiarów na firmę. Wszystko na legalu faktura itd... |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 26-10-2005, 16:00
|
|
|
Maryjon napisał/a: | Ja kupiłem orginałki do DELL nuffki za 150 zetali. Jak jesteś zainteresowany moge poszkać namiarów na firmę. Wszystko na legalu faktura itd... |
Na pewno oryginał?? Może po regeneracji?? Bo do mnie regenerowana kosztuje ok. 300 zł - oczywiście nieoryginalne ogniwa. Sztuka takie ogniwa jak mam (ori) to jakieś 40 zł i tylko na zamówienie sprowadzają, a jest ich 9. Do Della może być mniej - np. 6 sztuk i wtedy ogniwa z Allegro kosztują 66 zł + wysyłka. A bateria to ww. kwota + praca własna. |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 26-10-2005, 16:39
|
|
|
Na 100% . (tzn DELL przez 2 LL ).
Tylko nie wiem czy jeszcze będą |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było