|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Carisma 1.8 GDI - nowy, kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
Toluvel
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-10-2017, 17:50
|
|
|
Udało mi się załatwić u mechanika szybciej, wymienił mi świece i zregenerował/zabezpieczył cewkę. Powiedział, że wygląda to tak, że może jeszcze trochę podziałać ale może wysiąść, trzeba obserwować. Póki co auto na pewno nie trzęsie tak samo. OBD2 sobie zamówiłem.
A tak w ogóle to miesiąc temu to nie byłem właścicielem tego auta jeszcze
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mpoplaw
Forumowicz
Auto: carisma II 1,6 + LPG Lancer1,5
|
Wysłany: 05-10-2017, 05:49
|
|
|
Jakie świece wkreciłeś ? Te po 40zł/sztuka czy te po 80zł/sztuka ? Jak wyglądały stare świece ? Czy były pokryte nagarem ? Czy ładowanie wróciło do normy czy nadal ci grozi uszkodzenie alternatora ? |
|
|
|
 |
Toluvel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2017, 11:03
|
|
|
Świece jakieś boscha mi mechanik wkręcił, na pewno nie za 80zł/sztuka - 40zł mniej więcej się zgadza. Stare były pokryte olejem z jakiegoś powodu, gość powiedział, że może mam uszczelkę pod pokrywą uszkodzoną, trzeba pojeździć i popatrzeć. Jeśli chodzi o ładowanie to nie wiem bo nie sprawdzałem.
A i jeszcze nie było oleju w silniku, gość mi dolał. Ale nie wiem kiedy był ostatnio dolewane, poprzedni właściciel mówił mi, że ten silnik trochę zjada oleju i trzeba dolewać.
Btw. ta cewka będzie dobra : http://allegro.pl/cewka-z...6952843868.html ? Bo myślę sobie, że może jednak od razu wymienić jeśli taki to by był koszt. |
|
|
|
 |
mpoplaw
Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2017, 16:27
|
|
|
No to masz duży problem, olej wykończy każda fajkocewkę w miesiąc, zacznij od wymiany uszczelki pod zaworami, tak jak mechanik radził, jest mała nadzieją że to tylko ta uszczelka, i problem zniknie, ale przynajmniej to tania i prosta robota, jeśli dalej będzie brał olej sprzedaj auto i kup coś innego bo koszty naprawy bardzo szybko przekroczą jego wartość
https://4cars.pl/samochodowe/MITSUBISHI,CARISMA,CARISMA_DA_,2004,9964,Uszczelki,Uszczelki_pokrywy,Uszczelka_pokrywy_zaworow,0.php#top
Ps link do cewki odbiór osobisty koło kaliskiej
https://4cars.pl/samochodowe/MITSUBISHI,CARISMA,CARISMA_DA_,2004,9964,Elektryka,Cewka_zaplonowa,0,0.php#top |
|
|
|
 |
Toluvel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2017, 17:49
|
|
|
Ostatnio byłem w 4carsie więc wiem gdzie to jest, zamówię sobie.
Hmm, ale co myślisz, że to jest jakiś problem z silnikiem grubszy? W sensie zapaćkanie olejem świec bo to, że bierze olej to chyba normalne w tym modelu. Ogólnie nigdzie za bardzo oleju w środku pod maską nie widziałem, chociaż silnik (obudowa) i okolice były czyste (wymyte). Gość powiedział, że wymył żeby było ładnie, że nie brudzi olejem nic - bo specjalnie zapytałem. Teraz jeżdżę i raczej nie widać żeby tam coś się paćkało.W komputerze też nic nie wyszło.
Wymienię uszczelkę i cewkę i dam znać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 05-10-2017, 18:00
|
|
|
Toluvel napisał/a: | Gość powiedział, że wymył żeby było ładnie, że nie brudzi olejem nic - bo specjalnie zapytałem |
Dobre To się kwalifikuje do dowcipu jesieni 2017
A serio, to zastanów się - gdyby silnik był zapaćkany olejem, to kto by kupił takie auto ? Więc bajeczka z miejsca jest wymyślona. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Toluvel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2017, 18:53
|
|
|
Nie no ja wiedziałem, że takie praktyki są stosowane w teorii ale zaufałem człowiekowi zasadniczo :/ Pamiętam, że bezpośrednio go pytałem, czy mył silnik, żeby wyczyścić zapaćkanie olejem. Wrażenie też zrobili dobre, małżeństwo w średnim wieku, na poziomie itd. Pytanie czy jeśli otwarcie skłamał to nie jest to podstawa go rozpoczęcia drogi sądowej w tej kwestii...
Anyway, zobaczymy co da wymiana tej uszczelki i cewki. Póki co auto jeździ bez zarzutu, wydaje mi się, że możliwe, że lekko trzęsie ale na pewno nie tak jak wczesniej. |
|
|
|
 |
mpoplaw
Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2017, 06:16
|
|
|
jak to się stało że podczas zakupu twój mechanik nie zauważy umytego silnika ? Z reguły takie rzeczy się sprawdza jako pierwsze, i natychmiast ucieka jak wykryje wycieki z silnika
Proces sądowy kosztuje, raczej na pewno więcej niż wartość auta, a olej może uciekać np: przez zurzyte pierścienie tłokowe, Remont silnika będzie droższy niż wartość auta
uszczelka pod zaworami najczęściej ulega uszkodzeniu gdy silnik się przegrzewa, bo np: płyn chłodniczy wycieka, bo jakiś przewód sparciał, albo gdzieś jakaś opaska się poluzowała, obserwój na torque bardzo uważnie wszystkie temperatury, oleju, płynu chłodzącego itp, może uda się znaleźć przyczynę uszkodzenia uszczelki
Ps wazcar masz na dołach, tam też można szukać części do Japończyków |
|
|
|
 |
Toluvel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2017, 14:18
|
|
|
Dobra, sytuacja wygląda tak:
Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział, że zasadniczo silnik jest suchutki i nic nie cieknie. Świecie były upaćkane bo uszczelka oryginalna od nowości się poluzowała, on to poprawił i docisnął i powiedział, żeby obserwować, w razie czego się wymieni uszczelkę.
Co do cewki to jest do wymiany - już zamówiłem (Delphi). Trzęsie.
Dzisiaj wyświetliła mi się lampka silnika, najpewniej ze względu na wyciętą sondę (ukradli razem z katalizatorem). Sprawdzimy z mechanikiem na spokojnie, jak mi interfejs dojdzie to też sobie podłączę.
Co do czyszczenia silnika/wnętrza - zasadniczo może źle się wyraziłem bo tu na silniku jest taka pokrywa i to było przemyte, ale zasadniczo środka nie widać. Po bokach też nigdzie się nie leje nic, nie paćka.
Mechanika mam we wtorek dopiero, a na wesele muszę jechać jutro, oby nie było problemów - z tego co mi radził mechanik raczej powinno być ok.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-10-2017, 19:14
|
|
|
nty to śmieć jakich mało. Nie kupił bym. |
|
|
|
 |
Toluvel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-10-2017, 19:28
|
|
|
Wymieniłem cewkę na nową (370zł!) i nadal mam wątpliwości. Może po prostu to auto tak ma? Kiedy stoję na światłach, przed skrzyżowaniem itd i już chwilkę auto chodzi to dużą część czasu czuję spore wibracje, obroty są dość niskie (poniżej lub około 0,5) trzęsie się widocznie kierownica, maska, widać że drżą wycieraczki na masce, trzeszczą plastiki. Jest tak np przez 20 sekund, potem na 5-10 sekund obroty idą minimalnie w górę, silnik chodzi gładko, nie czuć wibracji, ew. minimalnie tak jak to w normalnym aucie bywa. Chodzi tak "jak powinien" moim zdaniem wtedy. A potem znów trzęsie. Jeśli dodaję mu gazu stojąc to automatycznie na ten moment trzęsienie ustaje. Podczas jazdy wydaje się w miarę ok, choć moim zdaniem trochę brakuje jakby mocy (co może być winą braku katalizatora i sondy).
Jutro spróbuję podłączyć auto pod ten magiczny interfejs za 20 zł z Allegro ale nie wiem na ile taki sprzęt może coś wiarygodnego pokazać (?). W tygodniu podjadę na pewno do mechanika i zobaczymy. |
|
|
|
 |
mpoplaw
Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2017, 06:03
|
|
|
Jak bez kompa określiłeś która cewkę trzeba wymienić ? Żeby się nie okazało że wymieniłeś dobra na dobrą 😀 a wadliwa dalej jest nie ruszona |
|
|
|
 |
Toluvel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2017, 12:01
|
|
|
Nie bez kompa, mechanik podłączył i wyszło mu który cylinder.
Obstawiam, że wypadanie zapłonu to był jeden problem, a tu jeszcze dochodzi np. czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego, ew. regulacja niskich obrotów, może pompa ciśnienia? Mam identyczne objawy co w innych wątku na forum i wydaje się, że to częsta sprawa, a tam były takie przyczyny wymieniane przez ludzi. Będę badał dalej. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20990 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 15-10-2017, 12:16
|
|
|
mpoplaw napisał/a: | Jak bez kompa określiłeś która cewkę trzeba wymienić ? |
Jesli masz 4 to cewki to kupić używkę z allegro lub olx i podmieniać po kolei.
Jak trafisz to silnik będzie dobrze pracował .
Choć szybciej będzie kompem.
Zapytaj w regionie, może ktoś cię podepnie i sprawdzi. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-10-2017, 16:22
|
|
|
Na olej w gwiazdach świec w tym silniku nie pomoże dokręcenie pokrywy zaworów czy też wymiana uszczelki pokrywy. Olej cieknie z pomiędzy połówek głowicy. Aby to uszczelnić trzeba zdejmować głowicę. |
|
|
|
 |
|
|