Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie zimówki do Grandisa
Autor Wiadomość
dadulek 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 140KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2017, 08:16   Jakie zimówki do Grandisa

Witam,
w zeszłym roku nabyliśmy Grandisa i auto super ale nie o tym mowa.
Z racji tego ze zahaczyliśmy jeszcze o zimę (auto na zimowych oponach po jednym sezonie od sprzedającego) Chciałbym nabyć nowe zimówki dlatego ze auto na zakrętach pokonywanych wolno "zachodzi" tyłem. Aż nie chce mi się myśleć co mogłoby być gdybym ja lub żona wchodzili w zakrety trochę szybciej. na tą chwilę bezpieczna prędkość w zakrętach to 20-30km/h
Jakie polecacie opony, które nie będą się tak zachowywały? A może po prostu trzeba do bagażnika włożyć betonowy krawężnik?
Rozmiar to 215/60/16
Na razie nie stać mnie na opony typu 500+ więc poproszę o rozsądne propozycje

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 08-10-2017, 13:14   

Kolego z tym uciekaniem tyłu to bym sprawdził tylne tuleje. A co do opon to z nowych to Sava za ok330zł można kupić. Mi miesiąc temu udało się kupić używane zimowe 2 Dunlop i 2 Pirelli po 8mm z 2016r za 400zł z założeniem. Dunlopy nowe po 480zł za szt a pirelli po 580zł za szt więc myślę że to udany zakup.

dadulek 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 140KM
Wysłany: 08-10-2017, 18:56   

Chyba sie nie zrozumielismy z tym zachodzeniem tylu. Chodzilo mi o to ze tylna os zawsze wpada w poslizg i kręcę baczka.

nekoashi 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Grandis
Wysłany: 09-10-2017, 14:18   

W takim razie jest cos nie tak z kontrolą trakcji, zeszłej zimy chciałem się poślizgać na lotnisku, miałem naprawdę duży problem z postawieniem go bokiem, latał dopiero po wyjęciu bezpieczników od kontroli trakcji

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 09-10-2017, 15:13   

W zeszłym roku kupiłem Nokiany, niepamietam ile kosztowały, coś około 400 ale bardzo dobrze mi się jeździło na nich.

Neokashi, wyciągnąłeś bezpieczniki? A nie masz z boku przycisku TCS Off?

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 09-10-2017, 18:04   

Ja na Fuldach zimowych latam i naprawdę prowadzi się super. Faktycznie może przejrzyj zawieszenie, może za mało wiatru, bo Grandis jak jest wszystko ok., to jak na taki autobus, z wyższym od przeciętnej środkiem ciężkści , prowadzi się naprawdę dobrze.

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-10-2017, 22:30   

kcn, mam tcl off, ale po jego naciśnięciu wyłącza się tylko ASR, system zapobiegający uślizgowi kół podczas ruszania. ABS i ESP działają nadal i normalnie nie da się ich wyłączyć, a z ESP bokiem nie polatasz

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 12-10-2017, 15:01   

W tamtym roku na 17 założyłem zimówki, w tym robię tak samo, dobrze mi się jeździło. Można znaleźć używki w dobrej cenie, nie za stare :wink:

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2017, 10:03   

W zeszłym roku pokusiłem się o kupno tańszych zimówek. kupiłem goodride 16 cali za naprawdę śmieszne pieniądze. I muszę powiedzieć że naprawde spisują się znakomicie

Odpowiedz do tematu