|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Technika jazdy Grandisem 2,0 i odgłos przy gazowaniu |
Autor |
Wiadomość |
ludmik
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis 2,0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-10-2017, 20:15 Technika jazdy Grandisem 2,0 i odgłos przy gazowaniu
|
|
|
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem Grandisa w dieslu, wcześniej jeździłem małym benzyniakiem. Czy normalnym jest odgłos lekkiego "szumu" z prawej strony przy dodawaniu gazu, bardziej jest to słyszalne przy jeździe pod górę. Ten odgłos kojarzy mi się z samolotem Czy diesel tak ma?
Jakie wskazówki co do przełożeń biegów. Trochę ciężko jeździ się po mieście. Dosyć łatwo gaśnie mi silnik przy redukcji z 3 na 2. Może to przyzwyczajenie z małego auta i innego silnika i brak wyczucia diesla?
Czy komputer pokazuje realne spalanie, na trasie średnio 7,3 - 8,3 l. Po krótkiej jeździe po mieście ok. 15 l.
Dzięki za sugestie. |
|
|
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Grandis
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lip 2016 Posty: 249 Skąd: Trzebiatów
|
Wysłany: 15-10-2017, 21:37
|
|
|
U mnie komp przekłamuje i pokazuje ok 1.7l za dużo, to ile komp pokazuje jest też uzależnione od opon jakie masz, tj. od wielkości ja mam 225/50/r17 i przy delikatnej jeżdzie komp pokazuje ok 7.8l przy normalnej ok 8.6l. biegi zmieniam zwykle przy ok 2200 - 2500 obr/min
Na zbiorniku w pełni zatankowanym, tj po odpowietrzeniu robię ok 860km do momentu zapalenia się rezerwy. |
|
|
|
 |
kojotus
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 D
|
Wysłany: 16-10-2017, 22:39
|
|
|
ten komputer to dramat, kłamie jak najęty....
policz na piechotę i będziesz wiedział ile pali
mam 2.0 DID średnio mi wychodzi po mieście 8-8,5 l
trasa od 6,3-7,3 |
|
|
|
 |
rvlauren
Mitsumaniak LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Lip 2008 Posty: 123 Skąd: Sławno
|
Wysłany: 16-10-2017, 22:42
|
|
|
Ja mam też 225/50/r17 jeżdżę na tempomacie i u mnie pokazuje 6,7 trasa 25km w jedną stronę do pracy i tyle samo z powrotem. Jadę 90km/h na 5tym biegu wtedy jest najekonomiczniej. Miasto 8,1 jeżdżąc tylko miasto. W przyszłym roku węższe opony biorę te pływają po całej jezdni. Na zimę mam 215/16/55 ale jeszcze nie jeździłem. To auto mam od dwóch miesięcy. Pierwszą rzeczą, którą wymieniłem to wszystkie filtry (od razu lepiej jechał i palił). Co jeszcze ... U mnie trzeba było regulować gruszkę turbo i wymienić kolektor ssący. po tym zabiegu też się polepszył lepiej ciągnął. Teraz tylko mam taką jedną zagwozdkę jak wchodzi lub schodzi do 1500obr/min to trochę burczy ale idzie się przyzwyczaić (przyjdzie lato to to ogarnę). To dość ciężkie auto więc będzie palić więcej niż Turan z tym samym silnikiem |
_________________ MUZYKA ZMIENI TWÓJ NASTRÓJ !
 |
|
|
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Grandis
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lip 2016 Posty: 249 Skąd: Trzebiatów
|
Wysłany: 17-10-2017, 08:00