Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Blokada tylnego dyferencjału
Autor Wiadomość
Podlasiak 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 did long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2017, 19:21   Blokada tylnego dyferencjału

Cześć. Mam problem z blokadą tylnego dyfra ponieważ gdy załączam tryb 4LLC to na wyświetlaczu "zielone oponki" :lol: cały czas migają mimo iż redukcja biegów sie włącza. Przez to nie moge załączyć blokady, dlatego zwracam się do bardziej obeznanych forumowiczów z pytaniem czy da sie ten problem ominąć co uniezależni blokade tylnego mostu od rozpoznanego na wyświetlaczu trybów napędu.
Pozdr Hubert

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 10-10-2017, 22:43   

da się :) ja u siebie mogę zapiąć przy 2h
ale szybciej będzie jak, najprawdopodobniej, wymienisz czujnik na reduktorze, który odpowiada za informację do komputera o zapięciu reduktora

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 11-10-2017, 08:31   Re: Blokada tylnego dyferencjału

Podlasiak napisał/a:
Cześć. Mam problem z blokadą tylnego dyfra ponieważ gdy załączam tryb 4LLC to na wyświetlaczu "zielone oponki" :lol: cały czas migają mimo iż redukcja biegów sie włącza. Przez to nie moge załączyć blokady, dlatego zwracam się do bardziej obeznanych forumowiczów z pytaniem czy da sie ten problem ominąć co uniezależni blokade tylnego mostu od rozpoznanego na wyświetlaczu trybów napędu.
Pozdr Hubert

LLc załączasz na neutralu.

Podlasiak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-10-2017, 22:35   

Zbyszek , mam manuala , i tak ,reduktor załaczam na "luzie". Michał pytam sie o to bo po prostu nie mam już siły na walkę z napedami w paździochu i wole gdy jest tak jak teraz , czyli ujowo ,ale przynajmniej w ogóle coś jest poza 2x4 i ciągłym trybem awaryjnym :evil:

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 12-10-2017, 08:36   

Podlasiak napisał/a:
Zbyszek , mam manuala , i tak ,reduktor załaczam na "luzie". Michał pytam sie o to bo po prostu nie mam już siły na walkę z napedami w paździochu i wole gdy jest tak jak teraz , czyli ujowo ,ale przynajmniej w ogóle coś jest poza 2x4 i ciągłym trybem awaryjnym :evil:

Zadzwoń

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-10-2017, 13:11   

Na pierwszy rzut oka rzeczywiście może wydawać się to mocno skompilowane i wkurzające, przy czym jak się trochę przy tym robi to nie ma tam nic strasznego. Jak zrobiłem u siebie blokada na 2 h ponieważ w zimę mogę się trochę pobawić w śniegu. Na reduktorze co prawda jest 5 czujników i 2 czujniki prędkości które mogą wywoływać tryb awaryjny, a jak ktoś używa sporadycznie napędów oprócz 2h to czujniki się zastają i przestają działać. Jest jeszcze czujnik na przednim moście, od którego jak ktoś jeździ w terenie wiązka może się oderwać. Ale z tego co opisałeś to pewnie czujnik zapięcia LLC nie działa prawidłowo lub nie działa i dlatego tak jest.

Jak coś napisz priv to Ci napiszę jak zrobić żeby załączać blokadę kiedy chcesz

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 12-10-2017, 15:59   

Michał_PIII napisał/a:

Jak coś napisz priv to Ci napiszę jak zrobić żeby załączać blokadę kiedy chcesz

Tą wiedzą tajemną :wink: podziel się na otwartym forum - inni skorzystają.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-10-2017, 17:17   

Sądziłem że nie jest to dział DIY dlatego może się to tutaj nie przydać

wiedza ta jest tak tajemna że na podstawie service manuala każdy może się domyślić :)

od kostki idącej do modułu sterowania blokady trzeba odciąć kabel oznaczony nr 5.

Dotyczy 2 obrazka z kostką na 10 pinów. Obrazek 1 z kostką na 6 pinów to przycisk blokady

Przy włączonym 2h idzie napięcie do modułu. Po włączeniu 4wd napięcie znika i moduł zezwala na włączenie blokady. Jeśli odetniemy ten kabel, moduł odczytuje że 4wd jest zapięte ( nie odczytuje napięcia) i zezwala cały czas na włączenie blokady.
Kabel oczywiście trzeba zabezpieczyć i zaizolować ponieważ przy 2h jest na nim napięcie.

Każdy robi na własne ryzyko :D

Podlasiak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2017, 20:58   

Michał dzieki za pomoc , skorzystam na pewno z Twojego sposobu , bo na razie nie mam ani ochoty ani pieniędzy na walkę z paździochem. Póki mam możliwość zmiany trybu napędu po wyłączeniu i włączeniu autka to mi to jako tako pasuje :roll:

ruks 
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Wysłany: 17-10-2017, 16:02   

Michał_PIII napisał/a:

Jeśli odetniemy ten kabel, moduł odczytuje że 4wd jest zapięte ( nie odczytuje napięcia) i zezwala cały czas na włączenie blokady.
Kabel oczywiście trzeba zabezpieczyć i zaizolować ponieważ przy 2h jest na nim napięcie.

Każdy robi na własne ryzyko :D

Czy w PIV da się zrobić to samo? Fajnie było by móc załączyć blokadę przy 2H :-)

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-10-2017, 19:56   

nie będę Ci w stanie dokładnie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ w IV takich rzeczy nie robiłem. Mogę zaryzykować stwierdzenie że, tak. IV i III to praktycznie te same samochody z innym silnikiem, wnętrzem, oraz kilkoma innymi technicznymi rozwiązaniami. SuperSelect jest taki sam, skrzynia taka sama, sterowanie SS też takie samo. Nigdy nie robiłem więc zapewnić Cię nie mogę że tak jest ale zapewne tak jest :)

Odpowiedz do tematu