Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C62A 1.5]Skrzynia i walek sprzeglowy
Autor Wiadomość
Lancerowicz L.
[Usunięty]

Wysłany: 03-05-2007, 15:20   [C62A 1.5]Skrzynia i walek sprzeglowy

Do Osób które demontowały skrzynię biegów w Lancerze! Bardzo proszę o informacje czy wałek sprzęgłowy skrzyni biegów ( na którym spoczywa tarcza sprzęgła), jest podparty łożyskiem osadzonym w kole zamachowym silnika 4G15 ? ( dotyczy Lancera GLXi 1,5 91r). Bo ja kupiłem skrzynie biegów z wałkiem sprzęgłowym krótkim , mam zamiar ją założyć w moim samochodzie ale nie mam teraz pewności czy będzie pasowała. Instrukcja serwisowa niemiecka pokazuje że jest podparty łożyskiem, a skrzynie biegów oferowane w Allegro takich wałków nie mają. Są zakończone krótko bez czopa łożyskowego. Skrzynka ma oznaczenie jak moja F5211 RRJC potem sa symbole literowe rózne od mojej BMVx7725xRRJC. Może ktoś wie co to oznacza ? Pozdrawiam- Lancerowicz L :axe:
Ostatnio zmieniony przez akbi 30-05-2007, 17:27, w całości zmieniany 1 raz  

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 03-05-2007, 15:44   

Lancerowicz L. napisał/a:
Do Osób które demontowały skrzynię biegów w Lancerze! Bardzo proszę o informacje czy wałek sprzęgłowy skrzyni biegów ( na którym spoczywa tarcza sprzęgła), jest podparty łożyskiem osadzonym w kole zamachowym silnika 4G15 ? ( dotyczy Lancera GLXi 1,5 91r). Bo ja kupiłem skrzynie biegów z wałkiem sprzęgłowym krótkim , mam zamiar ją założyć w moim samochodzie ale nie mam teraz pewności czy będzie pasowała. Instrukcja serwisowa niemiecka pokazuje że jest podparty łożyskiem, a skrzynie biegów oferowane w Allegro takich wałków nie mają. Są zakończone krótko bez czopa łożyskowego. Skrzynka ma oznaczenie jak moja F5211 RRJC potem sa symbole literowe rózne od mojej BMVx7725xRRJC. Może ktoś wie co to oznacza ? Pozdrawiam- Lancerowicz L

Nie ten temat :axe:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-05-2007, 21:35   

Zdejmowalem taka skrzynie - walek sprzeglowy ma 2 glowne lozyska, oba w skrzyni (jedno kulkowe, drugie barylkowe). Na koncu walka w komorze sprzegla nie ma lozyska - jest tarcza sprzegla montowana i juz. Nie ma zadnego podparcia w kole zamachowym itp.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 03-05-2007, 22:39   

Prawdopodobnie chodzi tobie, o łożysko oporowe widoczne na zdjęciach. Ono jest osadzone w tulei, wsunięte na panewkę na wałku sprzęgłowym i zabezpieczone sprężynką.
Ważny jest pierwszy ciąg znaków, w moim przypadku F5211VRAE. Drugi numer, to numer osobisty skrzyni.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 04-05-2007, 08:30   

Krzyzak napisał/a:
(jedno kulkowe, drugie barylkowe

nie barylkowe tulko waleczkowe :badgrin:
Lancerowicz L. napisał/a:
czy wałek sprzęgłowy skrzyni biegów ( na którym spoczywa tarcza sprzęgła), jest podparty łożyskiem osadzonym w kole zamachowym silnika 4G15 ? ( dotyczy Lancera GLXi 1,5 91r)

nie jest podparty w kole zamachowym--- takie rozwiazanie nie jest stosowane /wystepuje w Vlvo ,reno , itd/

[ Dodano: 04-05-2007, 08:36 ]
wichura1, mysle ze tobie chodzi o lozysko docisku //dociskowe sprzegla sterowane łapą ??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-05-2007, 10:48   

no to juz kolega wszystko wie - w kazdym razie o lozysku oporowym nic nie pisalem, bo walek sprzeglowy skrzyni nie jest nim lozyskowany
poza tym w naszych autach wszystkie manualne skrzynki maja lozyska oporowe

Lancerowicz L.
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2007, 21:03   Wałek sprzegłowy w lancerze

Dziękuję wszystkim jeszcze raz za wiadomości techniczne w spr. wałka sprzegłowego.
Dzisiaj skrzynie biegów wymieniłem, wałek był taki jak w Waszych opisach i wszystko pasowało. Cały zespół napędowy pracuje teraz poprawnie i bez obcych i drażniących hałasów, które przed wymianą dochodziły ze skrzyni biegów. Pozdrawiam Lancerowicz L. :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :wink: :wink: :wink:

Odpowiedz do tematu