Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: apg2312
09-01-2018, 23:13
[Cari 1.8 GDI] Kupno Carisma
Autor Wiadomość
Bartek140 
Nowy Forumowicz

Auto: Brak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-10-2017, 09:18   [Cari 1.8 GDI] Kupno Carisma

Witam, jestem nowy na forum i chciałem się przywitać z wszystkimi z forum.😉
Chce zakupić Carisme a że mało się orientuję na jej temat i tego na co trzeba zwracać uwagę proszę o pomoc.
Znalazłem nawet parę ofert jedna z nich to Carisma 1.8 GDI Dynamics która wpadła mi w oko. Wrzucam link do ogłoszenia i mam nadzieję że ktoś coś więcej powiedzieć na jej temat.

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDoEucC.html

Z góry dzięki.
Pozdro☺

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 11-10-2017, 09:36   

Ja bym się poważnie zastanowił czy pakować się w GDi.
W mieście sporo pali i większość poważnych problemów na forum mają właściciele GDi.
Dodatkowo do GDi nie założysz LPG.
Oczywiście jak trafisz zadbany egzemplarz to pewnie pojeździ, choć ja bym poszukał raczej 1.6 lub 1.8MPi :wink: .

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 11-10-2017, 13:49   

Tak jak radzi Bizi78, poczytaj jeszcze o tym silniku i dobrze się zastanów. Też miałem GDI które zmieniłem na 1.6 głównie z powodu ekonomicznego bo GDI jest dość ekonomicznie na trasie ale i tak 1.6 z LPG wychodzi lepiej.

wojak999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 4G93 Elegance
Wysłany: 23-10-2017, 23:52   

Mam Carismę 1.8 GDI Elegance i polecam, mało pali i jest śliczna, mam wersję w skórze. Istne cacko. Silnik żyleta.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2017, 07:41   

Ja bym nie polecał, jak coś to będzie Twoja wina :)
Jak Ci dobrze chodzi to się ciesz bo na forum dość często pojawiają się tematy z prośbą o pomoc. Te auta są już dość leciwe i dość ciężko znaleźć coś sensownego.

wojak999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 4G93 Elegance
Wysłany: 24-10-2017, 19:29   

No tak, zależy na jaki się trafi egzemplarz. Ja trafiłem na zadbany i również dbam.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2017, 20:01   

Też miałem zadbane GDI ale ekonomią nie powalała. W mieście spalała tyle co każde takie auto o podobnej mocy. Dużo lepiej wypada 1.6, mimo że silnik słabszy ale taniej się jeździ i jest dużo miej problemów z tym silnikiem.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 24-10-2017, 20:50   

Carisma 1,8 GDI jest ekonomiczna, jak się robi częste, długie przeloty na trasach z prędkością ekonomiczną - czyli ok. 100-120 km/h. Wtedy spokojnie można zejść ze spalaniem do 5/6 litrów/100 km. I to jest IMO jedyna przewaga 1.8 GDI nad 1.8 SOHC (przedliftowym), gdzie przy spokojnej jeździe na trasie nie udało mi się zejść poniżej 7 litrów/100 km..
Ale jak już chcemy jechać normalnie po autostradzie 140/150 km/h, to spalanie rośnie do 8/9 litrów, lub nawet więcej.
W typowej jeździe miejskiej trzeba się liczyć ze spalaniem w granicach 9-11 litrów/100km, a nawet wyższym, szczególnie w zimie.

Niestety, silniki 1.8 GDI w carismach i pokrewnych modelach, szczególnie te z początku produkcji, są obarczone typowymi bolączkami wieku dziecięcego - w końcu Carisma to pierwsze seryjnie produkowane auto, w których zastosowano silnik GDI.

Szczerze, to nie pakowałbym się w Cari GDI, a juz szczególnie za taką cenę, jak ta z ogłoszenia. Poliftowa Carisma w dobrym stanie technicznym to wydatek minimum 8 tyś. złotych lub sporo więcej, bo egzemplarze za 14 tyś. zł też już widziałem. Oczywiście, wszystko zależy od stanu technicznego auta, i tak warto wszystko przetrzepać, ale można spokojnie zastosować zasadę, że im tańsze auto, w tym gorszym stanie.
W sumie dyskusję chyba można zakończyć, bo ogłoszenie jest już archiwalne, a kol. Bartek140 napisał posta, i od tego czasu (11 październik) nie pokazał się więcej na forum.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi