[2.5 TD] Spalony alternator - co sprawdzić |
Autor |
Wiadomość |
sebo_runner
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi pajero 2 2.5 td
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2017, 16:14 [2.5 TD] Spalony alternator - co sprawdzić
|
|
|
Witam!
Mam taki problem. Samochod kupiłem dwa lata temu do teraz nic się nie działo z tym ładowaniem. Z miesiąc temu po jeździe w terenie następnego dnia nie mogłem odpalić auta ( okazało się ze brak ładowania i rozładował akumulator ) - kontrolna od braku ładowania się nie zaświeciła. Dałem alternator do regeneracji - człowiek który mi to robił podmienił części z jakiejś KIA 2700 ( mówi ze to ten sam alternator ) i dostałem alternator po regeneracji. Odpaliłem lądowanie było wszystko git. Zrobiłem 250 km i znowu brak ładowania - po wymontowaniu i wrzuconeniu przez elektryka na stół mówił ze lądowanie było przez 2 min i zaczął kopcić alternator. Teraz zamówiłem nowy alternator na gwarancji i jest w drodze do mnie , ale przed założeniem chciałbym sprawdzić instalacje w jakiś sposób. Co i jak mogę sprawdzić ? Przy podaniu masy na cienki przewód zapala się kontrolka ładowania. Do alternatora jest kostka na dwa piny jeden cienki drugi grubszy oraz gruby przewód do ładowania.
Czy może buc to walnięty ech ?
Gdzie jest przewód masowy silnika ?
Pajero 2 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-10-2017, 16:43
|
|
|
Sprawdź czy gruby przewód idący od alternatora do plusowej klemy akumulatora nie robi gdzieś zwarcia do masy auta lub czy przewód ten nie ma gdzieś przerwy bo odłączenie alternatora od akumulatora podczas ładowania też może spowodować uszkodzenie alternatora. |
|
|
|
 |
sebo_runner
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2017, 17:05
|
|
|
Dzięki za odpowiedz. Jutro będę sprawdzał wszystkie przewody pod maska. Gdzie znajduje się przewód masowy silnika z kabiną ? Bo tego akurat nie zlokalizowałem .
Pozdro |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-10-2017, 18:34
|
|
|
Nie wiem jak u Ciebie ale w Carismie przewód idący od akumulatora najpierw przykręcony jest do podstawy akumulatora a dalej biegnie do silnika w okolicy rozrusznika. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-10-2017, 19:56
|
|
|
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
sebo_runner
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2017, 21:17
|
|
|
Dwa piny w kostce w alternatorze - jeden to jest sygnałowy na kontrolkę a drugi za co odpowiada ? ( ten drugi jest trochę grubszy )
Bo gruby który przykręcany jest do alternatora to wiadomo ze prąd ładowania z powrotem do Aku |
|
|
|
 |
|