Blokada LSD |
Autor |
Wiadomość |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-11-2014, 00:52 Blokada LSD
|
|
|
Witam
Mam pytanko czy wszystkie sporty 2,5td z 99 roku miały LSD?Ostatnio wymieniałem oponki mialem auto na podnosniku.Krecac tylnym kolem drugie powinno sie krecic w ta sama strone co swiadczy o posiadaniu blokady.Umnie kreci sie w druga strone czyli albo nie bylo blokady albo zmarla.Nie mam zadnej naklejki na moscie mozna to jakos sprawdzic po numerze VIN?Wiem ze ta blokada w terenie tylko pomaga psychicznie ale z ciekwosci bym chcial wiedziec;) |
|
|
|
 |
Kaiskeloo
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0V6 24V 2000r
|
Wysłany: 01-04-2017, 10:57
|
|
|
Witam,
Odgrzewajac kotleta. Zakupilem Pajero Sport 3.0 V6 i chcialbym wymienic olej w mostach. I tu pojawia sie odwieczny problem czy tylny most jest z LSD czy tez bez. Wedlug VIN most ma LSD ale wedlug VINu auto ma tez manualna skrzynie co nie jest prawda . Zadnych naklejek informujacych o LSD nie stwierdzono. Test krecenia kolami po podniesieniu tylnej osi wskazuje na brak LSD lub padniecie (kola kreca sie w przeciwne strony, skrzynia ustawiona na N).
Moje pytanie to czy jest jeszcze inna metoda weryfikacji (numery na moscie, wyglad zewnetrzny mostu, etc.) i czy wlanie oleju z dodatkiem LS do "zwyklego" mostu moze cos uszkodzic (odwrotnie wiadomo)? Jakie oleje polecacie? Myslalem o Castrol Axle EPX 80W-90 lub Castrol Axle Z Limited Slip 90? |
|
|
|
 |
Zuzia
Forumowicz
Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 279 Skąd: Piła
|
Wysłany: 01-04-2017, 20:57
|
|
|
Lej spełniający normę , możesz wlać do lsd czasami odżywają. Może być tak że poprzednik nie zwracał uwagi na rodzaj oleju i dlatego występuje taki efekt. Miałem tak w parchu lsd odżyło po zmianie oleju na prawidłowy. |
_________________ pozdrawiam Paweł |
|
|
|
 |
opawska.pl
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2,5 TD 1999
|
Wysłany: 15-10-2017, 09:49
|
|
|
Kaiskeloo napisał/a: | Wedlug VIN most ma LSD ale wedlug VINu ? | Witam wszystkich, jak po VINie sprawdzić czy mój Pajero Sport 1999r 2,5 TD 99 KM (4D56), ma most LSD ? Poprzedni właściciel lał do mostu 40 tyś. km temu zwykły 75W90 GL5 więc koła po podniesieniu osi kręcą się w przeciwne strony... jakieś porady, dodam, iż rozkręcanie dyfra to ostatnia rzecz jaką chcę robić (ładne, szczelnie pomalowany raptorem) |
|
|
|
 |
CICHY J.G.
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJERO SPORT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Wrz 2017 Posty: 50 Skąd: JELENIA GÓRA
|
Wysłany: 21-10-2017, 15:21
|
|
|
[quote="opawska.pl"]Witam wszystkich, jak po VINie sprawdzić czy mój Pajero Sport 1999r 2,5 TD 99 KM (4D56), ma most LSD ? Poprzedni właściciel lał do mostu 40 tyś. km temu zwykły 75W90 GL5 więc koła po podniesieniu osi kręcą się w przeciwne strony... jakieś porady, dodam, iż rozkręcanie dyfra to ostatnia rzecz jaką chcę robić (ładne, szczelnie pomalowany raptorem)[/quote]
Nie wiem jak sprawdzić po VINIE ale sa dwa sposoby;
LSD to pobudzenie
A tak LSD = limited slip differential czyli mechanizm różnicowy ze zwiększonym tarciem.
Sprawdzic mozesz na dwa sposoby;
1.Jeśłi się ma LSD sprawne to tak jak by się miało 60% blokade mostu. Poprostu robiąc na piasku "zrywa" zostana dwa ślady a nie jeden.
2.Tył na podnosnik i jak lsd to oba kola kreca sie do przodu, a jak brak to jeno do tylu a drugie do przodu.
Co do oleji Posiadałem OPLA FRONTERE i uzywałem http://dobre-oleje.pl/pro...ed-slip-1l.html
Teraz pozostało Ci sprawdzic czy masz LSD |
_________________ Pajero 2500cm,4D56.BŁOTO WIĄŻE.DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ!!!!! |
|
|
|
 |
seba86
Forumowicz
Auto: pajero sport 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2015 Posty: 103 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 25-10-2017, 21:19
|
|
|
u mnie na dyfrze jest naklejka |
|
|
|
 |
opawska.pl
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2,5 TD 1999
|
Wysłany: 31-10-2017, 17:15
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc, niestety nie mam LSD ... a szkoda. |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
|
Wysłany: 31-10-2017, 18:05
|
|
|
Ta blokada to tylko blokada w psychice bo w rzeczywistosci w terenie nic ona nie zmienia;) |
|
|
|
 |
Tomczers87
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2001 3.0 170km
|
Wysłany: 26-07-2020, 17:03
|
|
|
Witam. W moim pajero Sport przyszedł czas na zmianę oleju w automacie, przy okazji chcem też wymienić w mostach i tutaj pojawia się problem jak wyżej. Mianowicie wg vin JMB0RK9602P000157 jest LSD, jak podnoszę most i kręcę jednym kołem to drugie obraca się w przeciwnym kierunku.
Sprawdzałem to z podniesionym mostem, napędy na 2h, automat wbity na N. Natomiast jak wrzucałem w skrzyni D to koła oba krecily się do przodu.
Reszta wyposażenia wg vin zgadza się że stanem faktycznym. Nie wiem czy lsd jest ale już nie działa czy vin pokazuje nieprawde. Jak sprawdzić inaczej czy most miał lsd? Zadnego oznaczenia nie widziałem na nim.
Co najlepiej zrobić w takim wypadku? Zmienić olej na taki jaki powinien być do LSD? Ewentualnie czy opłaca się naprawiać to lsd czy taniej kupic drugi most z lsd (około 500zl)
[ Dodano: 27-07-2020, 17:19 ]
I jeszcze jedna sprawa. Ktoś w jakimś temacie pisał że wg vin ma mechanical lsd ale koła kręcę się w odwrotnym kierunku więc nie ma lsd. Natomiast u mnie wg vinu jest VCU LSD. Jaka jest między nimi różnica? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 822 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20984 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 27-07-2020, 20:53
|
|
|
W katalogu mitsubishi wychodzi cokolwiek to oznacza:
4.636 HYBRID LSD |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|