[ALL] hamowanie problem |
Autor |
Wiadomość |
marekwawapl [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 22:35 [ALL] hamowanie problem
|
|
|
witam mam problem podczas hamowania mojej maszynki z predkosci ok 100 km/h wystepuje dosc mocne dragnie kierownicy .. czym moze to byc spowodowane ? przypomne ze ostatnio zmienialem klocki hamulcowe oraz oponki.. |
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 12:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 22:40
|
|
|
a jak ma sie lacznik stabilizatora ? kierownica przy normalnej jezdzi nie drga ? nie ma luzow ? |
|
|
|
 |
marekwawapl [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 22:43
|
|
|
no wlasnie o to chodzi ze przy spokojnej jezdzie zero problemow tylko dzieje sie zle jak noga cie ciezsza robi... jak rodzi sie nutka Kubicy w duszy |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 22:51
|
|
|
a tarcze hamulcowe nie sa pokrzywione ? od dawna sie tak dzieje ? czy od zmiany klockow hamulcowych ? |
|
|
|
 |
drozek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 23:23
|
|
|
Dolacze do tematu. Ostatnio zauwazylem,ze przy predkosci od 110 do 120 pojawiaja sie drgania na kierownicy, takie delikatne ale wyrazne. Nie pamietam zeby wczesniej to bylo. Czy to moze byc konsekwencja wymiany paska rozrzadu? Czy to kwestia tego stabilizatora?
Dodam,ze jak puszczam noge z gazu to znikaja. |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2007, 00:06
|
|
|
u mnie tez tak jest, jak hamuje z predkosci 120 lub wiecej pojawiaja sie delikatne drgania, co nalezeloby sprawdzic? |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2007, 00:28
|
|
|
Ja bym zerknął w piastę czy aby nie zużyta, u mnie z tyły jest juz nadgryziona zębem czasu i jak ostro hamuje z dużej prędkości to zaczyna az niebezpiecznie warczec. |
|
|
|
 |
krzycho [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2007, 10:44
|
|
|
Ja mam podobny problem. Przy ok 100km/h mam drgania na kierownicy, a przy 120km/h sa juz nieprzyjemne i ciezko szybciej jechac. Mowili mi ze to moze byc zuzyta koncowka drazka kierownicy? Musze znalezc jakiegos dobrego mechanika zeby zobaczyl w czym rzecz. |
|
|
|
 |
marekwawapl [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2007, 19:35
|
|
|
Meteo napisał/a: | a tarcze hamulcowe nie sa pokrzywione ? od dawna sie tak dzieje ? czy od zmiany klockow hamulcowych ? | klocki wymienilem jakies 500 km wczesniej natomiast tak dziwne zachowanie zaczelo sie praktycznie zaraz po zmianie opon na nowe.. teraz mam oponki barum 175/70 13. najbardziej boje sie tego ze to moze byc cos z podwoziem... czy rozrzad moze miec cos z tym doczynienia ?? czy moze powodowac takie zachowanie auta ? |
|
|
|
 |
dzinia [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 11:19
|
|
|
miałem ten sam kłopot ale wymiana tarcz wszystko zmieniła |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-05-2007, 12:42
|
|
|
Przyczyny bicia mogą być różne.
1. Luzy w zawieszeniu i/lub układzie kierowniczym (drążki kierownicze i przekładnia)
2. Pokrzywione tarcze hamulcowe
3. Kiepskie lub nie pasujące do tarcz klocki hamulcowe
4. Źle wyważone koła
5. Wady opon lub felg
Jeżeli bicia występują podczas normalnej jazdy (nie podczas hamowania), to należy sprawdzić przede wszystkim luzy w zawieszeniu oraz stan i wyważenie kół (sprawdzić czy felgi są proste, czy opona nie ma jakichś "odchyłek" na boki lub na czole - czasami guma może nie być idealnie okrągła, nawet nowa - i oczywiście wyważenie kół, najlepiej w innym warsztacie niż były zakładane - warsztat może mieć źle skalibrowaną wyważarkę).
Jeżeli bicie wystepuje podczas hamowania, to sprawdzamy luzy w zawieszeniu. Jeżeli nie ma żadnych, to najprawdopodobnie są pokrzywione tarcze hamulcowe lub kiepskie klocki. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
mag79 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 13:56
|
|
|
w moim colcie też stuka kierownicą przy hamowaniu z większej prędkości ale jestem pewna że są pokrzywione tarcze hamulcowe, niestety w moim aucie trzeba je wymienić na nowe (bo niektóre tarcze da się przetoczyć). Przy wymianie trzeba chyba też dopasować nowe klocki. |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 06-05-2007, 15:08
|
|
|
W moim autku po hamowaniu z predkosci > 160 drgania byly tak duze ze 1 mysl jaka przychodzila do glowy to ze cos sie wlasnie urwalo i to juz koniec jazdy ....
Wymiana tarcz na nowe wraz z pelnym serwisem prowadnic i ich smarowaniem pomogly
Teraz mam tylko dziwnie twardy pedal hamulca... hamuja niesamowicie sprawnie (o niebo lepiej niz w serii) ale ten twardy pedal nie daje mi spac... czyzby cos ze wspomaganiem poszlo? (mialem podobne problemy w uno) ale moze tak ma byc? ktos sie spotkal z czyms takim? (swoja droga sprzedlo tez mam twarde:P )
Szukac przyczyn czy poprostu przestac jezdzic Puntem w ktorym zarowno hamulce jak i sprzeglo chodza za dotknieciem?) |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
marekwawapl [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 18:04
|
|
|
a co fo tarcz hamulcowych jakiego producenta polecicie ?? w miare rozsadnej cenie oczywiscie .. Co sadzicie o JC ? bo slyszalem kilka niedobrych opinii na temat czesci tego producenta |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-05-2007, 18:51
|
|
|
JC nie jest producentem, tylko "pakowaczem". Nie polecam.
Poszukaj ATE, Lucasa, Mikody, Brembo (ale z Brembo tylko wyższe modele - te najtańsze też się wichrują). |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|