|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czy oplacalna jest reanimcja mojego Galanta |
Autor |
Wiadomość |
FuRiOn
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 LPG
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 15-11-2017, 14:47 Czy oplacalna jest reanimcja mojego Galanta
|
|
|
Bardzo smutny dla mnie temat bo chodzi o usmiercenie badz tez nie mojego Gala. Przez ostatnie pol roku nagle lawinowo uzbieralo sie "kilka" rzeczy do zrobienia.
Mieszkam obecnie w Belgi, mam dobrego mechanika w Waalwijk w Holandi, ale i tak ceny sa malo polskie. Wiec nie wiem, czy jest sens sie brac za reanimacje. Kiedy go bralem od goscia mial 280 tys na blacie. Teraz bedzie juz 405
Bardzo lubie to auto, naprawde bardzo dzielnie sluzylo i ani razu nie zawiodlo, ale moze juz czas
Auto potrzebuje do pracy na dojazdy, caly czas. Wiec to nie tylko dla przyjemnosci. Chcialbym, zeby mozliwie jakies osoby z Krakowa napisaly ile kosztuja takie naprawy u nich w miescie (sama robocizna), bo jak co tam bede naprawiac. Wiadome moge sobie zadzwonic, ale lepiej zapytac kogos kto by ewentualnie polecil jakis garaz i znal tam ceny. Moze jednak to nie koniec
A wiec tak. Do zrobienia mam:
1. Rozrzad. Nie wiem czy poprzedni wlasciciel robil. Mowi ze tak. Czyli pewnie nie. Do zrobienia.
Tutaj u dobrego polskiego mechanika w dobrej cenie 200 euro robocizna. Czesci kolo 750 zl.
2. Wymiana sprzegla. Slizga juz jak cholera. Kazde bardziej energiczne dodanie gazu konczy sie wyciem i przyspieszaniem na 6 tysiacach conajmniej.
Robocizna NL: 200 euro
3. Reczny praktycznie nie istnieje. Pewnie tylko naciagniecie linki.
4. ABS swieci. Nie dziala. Przyczyna nieznana. Nie ma problemu z hamowaniem.
5. Przy wymianie alternatora dawno temu, mechanik z afganistanu cos zrobil i swieci ikonka od oleju chociaz olej jest. Czasami przygasa. Przyczyna nieznana.
6. Cieknie woda do srodka. Przy wymianie przedniej szyby bo dostala kamyczkiem mechanik tak zmontowal ze cos nie tak poszlo z uszczelkami i raz... szumi jak sie jedzie dwa..woda.
Bede robic w ta sobote za 70 euro. Szyba bedzie wycinana z silikonu i wkladana na nowo plus suszenie.
7. Tarcze hamulcowe przod do wymiany. Zaczynaja juz pekac powoli i pasuje je zmienic.
. Gumowe oslony na przednie swiatla, w ktoryms garazu mi mechanik zwinal... Do dzisiaj nie wiem czemu oO. Podejrzana sprawa To bzdura pewnie idzie na szrocie za pare zl, euro wyjac.
8. Wymiana bagaznika. Zaraz po zaciemnieniu szyb uderzylem na drugi dzien na podziemnym parkingu. Lekkie wgniecenie. Na szrocie mozna kupic ladna klape za 50 euro.
9. Uderzenie numer 2 w lewe przednie kolo. Przestawilo troche kierownice. Mozliwe rozne opcje. Wymiana wahaczy. Trzeba by to obadac.
10. Lewe tylnie kolo. Uderzenie numer 1. Poszla geometria kol. Nie da rady ustawic. Tak samo jak przy uderzeniu nr 2 trzeba by bylo wziasc auto na warsztat i obadac jaka jest przyczyna. Koszt nieznany.
11. Blacharka. Po stluczeniu numer 1 nad lewym tylnym nadkolem wgniecenie. Widzialem filmiki na necie jak ktos podlewa wrzatkiem i wyciaga zatykaczka Raczej nie bede sprawdzal
12. Na tylnych nadkolach sa plastikowe nakladki, bo ruda juz brala. Pasowaloby by zrobic. Koszt nieznany w Holandi. Nawet strach sie pytac.
13. LPG trzeba juz butle wymienic. Zrobic przeglad. Powymieniac stare rzeczy.
Pewnie teraz wielu z was ma gesia skorke jak to wogole jezdzi. Mi tez jest bardzo zal i kusi mnie, zeby to zrobic, ale moge sie domyslac jakie to moga byc koszty.
Auto potrzebuje zrobic czy chce czy nie chce na minimum, zeby sluzylo dalej do pracy, jesli sie zdecyduje ze zmieniam i zbieram na nowe.
Od tego tygodnia robie juz jakies ruchy w temacie i zaczynam robic z szyba. Na swieta bede w krakowie i pojawia sie pytanie. Co robic ? Czy wogole robic ?
Do tej pory auto bylo zrobione na igle oprocz tego rozrzadu i nic sie nie dzialo. Nagle od pol roku jakas klatwa. Juz wlozylem w to auto naprawde sporo. Auto kupilem za 1200 euro. Wlozylem w nie bagatela ok. 2700 euro. Czyli... mialbym za to juz calkiem fajna furke. Koszty utrzymania gala sa napraaaaaawde wysokie. Juz nawet takie e46 jest sporo tansze.
aaaa... moj gal to zyjaca legenda 1997 roku w 2.5 V6 na gazie.
Pozdrawiam wszystkich Galomaniakow. Naprawde jestem ciekawy co napiszecie |
Ostatnio zmieniony przez FuRiOn 15-11-2017, 22:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-11-2017, 19:51
|
|
|
Rozrząd około 1500 pln, sprzęgło jakieś 1000pln przynajmniej, musisz sobie podliczyć ile to auto jest dla Ciebie warte i ile według Ciebie możesz w nie wpakować żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia... Poza tym sprawdź blacharkę w częściach konstrukcyjnych, tzn. kielichy, podłużnice. Jak tam rdza atakuje to według mnie nie ma sensu, szczególnie że to gls z 97 |
|
|
|
 |
FuRiOn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2017, 22:12
|
|
|
Kielichy juz bierze, jeszcze nie na dobre ale bierze. Gosc z waalwijk mowil tez cos nawet ze podwozie zaczyna zrec. Czy to wogole mozliwe ?
Jakbym mial na wiosne.. marzec, kwiecien jakos kupowac nowe to chyba nie warto pakowac kasy juz w tego gala.
Znaczy dla mnie sporo, ale to Gal z 97, marzylby mi sie taki z >2001 r. Auto z dusza kosztuje
Teraz zeby go zrobic na igle musialbym wlozyc pewnie z 2 tysie, a wtedy silnik i tak mialby ponad 405 tysiecy |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-11-2017, 23:12
|
|
|
No jasne że możliwe, podłużnice, elementy zawieszenia, podłoga - to wszystko jest z metalu i może gnić, a w Galantach lubi gnić. Jeśli jesteś przywiązany to naprawiaj, jak nie to według mnie lepiej sobie odpuścić i kupić coś innego, choćby właśnie nowszego Gala z tym że musisz pamiętać, że te auta mają swoje bolączki i jak jeszcze się nic nie dzieje, to lada moment też może coś wyskoczyć - zazwyczaj ruda. Gal z 97 z tyloma wadami i takim przebiegiem jest wart może z 2500 pln, także musisz na spokojnie podjąć decyzję. |
|
|
|
 |
p_bladek
Mitsumaniak

Auto: Galant 99 2,5V6
|
Wysłany: 16-11-2017, 07:29
|
|
|
Szukaj drugiego. Zrobienie dobre blacharki, podłoga, nadkola (jak nadkola to i podłużnice) to koszt ok 5-7 tysi (mówimy o czymś sensownym). Do tego koszt wszystkich bolączek, wyjdzie drugi egzemplarz. Auto nie jest drogie w utrzymaniu, tylko jeździsz jak mój ojciec, dopóki nie stanie to jest ok. Rozrząd powinienes wymienic juz dawno. Sprzęgło (jak można dopuścić do takiego zużycia)wymienia sie przy pierwszych objawach ślizgania. Nie robiłeś usterek na bieżąco, teraz wygrałeś kumulację :D:D:D |
_________________ Nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną |
Ostatnio zmieniony przez p_bladek 16-11-2017, 07:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-11-2017, 07:45
|
|
|
FuRiOn napisał/a: | Teraz zeby go zrobic na igle musialbym wlozyc pewnie z 2 tysie, a wtedy silnik i tak mialby ponad 405 tysiecy | Na jaką igłe ? 2 tysie to Ci braknie na dobry rozrząd i sprzegło, a gdzie cała reszta?
Na tym co wymieniłes doszedłem do punktu 9 i liczylem conajmniej jeden wahacz z geometrią to conajmniej 4 tysie za porzadne fanty z robocizna, wiec jakby doliczyc zmiane butli LPG, naprawe tylnego zawieszenia, blacharke tylnych błotników to już można conajmniej 1,5tysiaka dorzucic, wiadomo jak sie pogrzebie to cos zawsze dodatkowego wyjdzie wiec rezerwe w postaci ekstra gotówy na nieprzewidziane naprawy tez musisz miec, zatem optymistycznie zakładasz 6000+, jak blacharz wejdzie pod auto to możesz zwiekszyc spokojnie zakladany budżet o conajmniej jego połowe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-11-2017, 07:57
|
|
|
FuRiOn, nawet 2000 Euro będzie mało żeby zrobić to auto. |
|
|
|
 |
FuRiOn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2017, 11:05
|
|
|
robertdg napisał/a: | FuRiOn napisał/a: | Teraz zeby go zrobic na igle musialbym wlozyc pewnie z 2 tysie, a wtedy silnik i tak mialby ponad 405 tysiecy | Na jaką igłe ? 2 tysie to Ci braknie na dobry rozrząd i sprzegło, a gdzie cała reszta?
Na tym co wymieniłes doszedłem do punktu 9 i liczylem conajmniej jeden wahacz z geometrią to conajmniej 4 tysie za porzadne fanty z robocizna, wiec jakby doliczyc zmiane butli LPG, naprawe tylnego zawieszenia, blacharke tylnych błotników to już można conajmniej 1,5tysiaka dorzucic, wiadomo jak sie pogrzebie to cos zawsze dodatkowego wyjdzie wiec rezerwe w postaci ekstra gotówy na nieprzewidziane naprawy tez musisz miec, zatem optymistycznie zakładasz 6000+, jak blacharz wejdzie pod auto to możesz zwiekszyc spokojnie zakladany budżet o conajmniej jego połowe |
Czyli szukac nowego Gala, albo po prostu sobie kupic ta e46 z rzedowa szostka Chyba bedzie jednak jakas becia lub accord, a tym niestety z zalem bo z zalem ale sie dojezdzi ile sie da |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 16-11-2017, 17:14
|
|
|
Nie robił bym.... kup tam następnego |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
|
|