działalność- ubezpieczenia |
Autor |
Wiadomość |
Sylwia
Forumowicz
Auto: Chrysler 3,8 v6 LPG- PRINS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2017, 08:17 działalność- ubezpieczenia
|
|
|
witam Was
otóż planuję założyć działalność gospodarczą polegającą na podpisywaniu umów ubezpieczeń komunikacyjnych i w dodatku uzyskać dofinansowanie do nowej działalności, czy jest tu kto coś takiego już prowadzi, na co zwrócić uwagę, jak zacząć- co potrzeba na starcie>?
Sylwia |
_________________ Sylwia |
|
|
|
|
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 28-04-2017, 09:03
|
|
|
Spytaj o dotację w Urzędzie Pracy, czy jeszcze są. Nabór chętnych był od 1-go marca do wyczerpania, w zależności od miasta. Trzeba posiadać status bezrobotnego x czasu. I to znów zależy od danego urzędu.
Założenie działalności to w miarę prosta czynność. Idziesz do UM, do wydziału działalności gospodarczej i prosisz o wpis do CiDG. W ciągu 7 dni rejestrujesz ZUS. Jeśli przez ostatnich 5 lat nie prowadziłaś działalności, to otrzymasz preferencyjne warunki przez 2 lata. Należy zaznaczyć w dokumencie rejestracyjnym kod zniżki 05.70.00. Jeżeli chcesz być "vatowcem", to dzień przed wypisaniem pierwszej faktury, nie prędzej, niż dzień po założeniu DG robisz zgłoszenie VAT-R
Co do agencji ubezpieczeniowej, to musisz mieć min średnie wykształcenie i zdobyć uprawnienia(licencję)
http://www.postawnaswoim....ezpieczeniowym/
Co umów indywidualnych z TU to nie wiem nic na temat, ale są agencje mono i multi, zależy czego oczekujesz od siebie. |
|
|
|
|
Sylwia
Forumowicz
|
Wysłany: 28-04-2017, 10:37
|
|
|
chcę zgłosić działalność w domu który zamieszkuję, jestem tam zameldowana- ale nie jest oddany do użytku (nr domu jest nadany)
i nie wiem czy na szybko nie będę musiała zgłaszać domu do odbioru a nie jest skończony- brak balkonów, nieskończona elektryka- wiszące kable ze skrzynek...)
słyszałam o odbiorze częściowym?? tylko czy w formularzach ktoś zapyta o odbiór i już to załatwiać czy zostawić to.. |
_________________ Sylwia |
|
|
|
|
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 28-04-2017, 11:36
|
|
|
Sylwia napisał/a: | jestem tam zameldowana | To wystarczy.
Jeżeli chcesz jednak wyznaczyć strefę biurową, to zapłacisz więcej za podatek i musisz posiadać osobny licznik z taryfą (oczywiście droższą) dla przedsiębiorców. |
|
|
|
|
Sylwia
Forumowicz
|
Wysłany: 28-04-2017, 12:06
|
|