Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Wskaźnik poziomu paliwa
Autor Wiadomość
Kameleon1986 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-08-2010, 08:02   [Cari 1.6] Wskaźnik poziomu paliwa

Zauważyłem dziwną rzecz, związaną z moim wskaźnikiem paliwa. Kiedy tankuję auto, to jeszcze zanim zbiornik jest pełny, wskazówka dochodzi do końca skali (w zbiornik wchodzi mi jeszcze wtedy około 20 litrów :!: ). Druga rzecz to to, że kiedy wskazówka opada mi do minimum skali, nie zapala mi się kontrolka rezerwy a komputer mówi, że pozostało mi do przejechania jeszcze jakieś prawie 200km. Czy ktoś wie co się może dziać? Czy mam się czym martwić? Może ktoś wie jak naprawić tą moim zdaniem dziwną przypadłość?

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 27-08-2010, 12:03   

Z doświadczenia wiem, że jak się zaleje do pełna to wskazówka zaczyna opadać dopiero po jakiś 200km. Leci szybko i jak zbliża się do zera to też bardzo powoli.

Kameleon1986 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-08-2010, 20:25   

Ok, ale ja mówię o czymś jeszcze troszeczkę innym. Wskazówka podnosi mi się do pozycji pełnego zbiornika, kiedy mam w nim miejsce jeszcze na jakieś 20 litrów paliwa i kiedy opadnie już do zera to nie od razu zapala mi się kontrolka rezerwy i komputer pokazuje, że mogę tak jeszcze przejechać prawie 200km. Co prawda wskazaniem komputera najmniej się przejmuję, bo wiem, że wskazania nigdy nie są dokładne, no ale 200km przy wskazówce na pustym zbiorniku wydaje mi się dość dużą rozbieżnością.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 27-08-2010, 20:56   

A to sorki źle interpretowałem twojego posta. To może zawiesza się pływak od wskaźnika paliwa?

kropas 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 GL
Wysłany: 28-08-2010, 00:01   

U mnie w Carismie kontrolka rezerwy zapala się dopiero jak wskazówka zejdzie grubo ponad 2 mm za ostatnią kreskę i w drugą stronę też jest podobnie z tego co pamiętam (bo rzadko wlewam pod korek), ale przy pełnym baku też wyjeżdża poza ostatnią kreskę.

czester_ 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD Titanium 98'
Wysłany: 28-08-2010, 11:51   

To chyba normlanie jest. Ja jak zatankuje do pełna to wskazówka przez około 200km nic nie drgnie. Potem zaczyna spadać dość szybko i dopiero przy 2-3mm pod zerem zapala się rezerwa i moge przejechać jeszcze jakieś 80km. Także na pustym baku wskazówka jest ok 6mm pod zerem:)

Wygląda jakby carismy miały niewyskalowane te wskaźniki.

zbycho77 
Mitsumaniak

Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Wysłany: 28-08-2010, 16:43   

U mnie w Cari to samo, dodam, że w Colcie jest podobnie. Jakoś dziwnie w Mitsu to skalują.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 28-08-2010, 22:47   

Nie tylko w mitsu.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 28-08-2010, 23:09   

Kameleon1986 napisał/a:
Wskazówka podnosi mi się do pozycji pełnego zbiornika, kiedy mam w nim miejsce jeszcze na jakieś 20 litrów paliwa

Chyba nie do końca koledzy rozumieją o co chodzi...
raczej to powinno wyglądać trochę inaczej, mniej więcej tak, zalewasz pełen zbiornik paliwa, zakręcasz korek, zamykasz klapkę, wsiadasz do autA i dopiero wskaźnik zaczyna docierać do pozycji "full" a nie tak, że masz jeszcze miejsce na 20l paliwa w zbiorniku a wskaźnik pokazuję co innego

___ZBYSZKO___ 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.8GDI 98r
Wysłany: 29-08-2010, 10:50   

Witam :lol: A czy jest to naturalne że po wyłączeniu zapłonu wskazówka nadal pokazuje poziom paliwa? No i może przy okazji ile miesci zbiornik Miśka 1.8 GDI 98r? Pozdrawiam :mrgreen:

zbycho77 
Mitsumaniak

Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Wysłany: 29-08-2010, 11:18   

___ZBYSZKO___ napisał/a:
A czy jest to naturalne że po wyłączeniu zapłonu wskazówka nadal pokazuje poziom paliwa?

W Mitsubishi to jest naturalne, nie wiem jak mają inne "japońce", ale w Mitsu tak ma być.

Kameleon1986 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-08-2010, 13:05   

Saqu, dokładnie o tym mówię. Zalewając zbiornik tak, że wejdzie do niego jeszcze około 20 litrów i włączeniu zapłonu, wskazówka podnosi mi się do pozycji pełnego zbiornika. Choć przyznam, że kiedy zaleję całkiem do pełna, to wskazówka zaczyna opadać dopiero po przejechaniu około 200km i opada wtedy dość szybko.
Szczerze mówiąc, sam już nie wiem co mam o tym myśleć...

.:Jack:. 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.6 comfort 2001 103KM
Wysłany: 26-11-2017, 17:46   Wskaźnik paliwa-dokładność

Jestem świeżym właścicielem Cari 1.6 (2001r.) i nie jestem pewien wskazań paliwomierza,ani czy żarówka rezerwy jest w porządku.W postach znalazłem,że lampka powinna się zaświecić kiedy w zasadzie jest "poniżej zera na wskaźniku".Toteż moje pytanie do użytkowników,czy tak jest wwe wszystkich i czy można mu wierzyć w sprawie dokładności wskazań.Komputerowi na razie nie wierzę,bo po resecie wskazania są niemiarodajne,a poza tym wskazują mile/galon,czego nie mozna przestawić,bo akurat mikrowyłącznik "H" jest uszkodzony.Dzięki za podpowiedzi.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-11-2017, 18:38   

Nie wiem jak w carismach ale u mnie rezerwa przeważnie zapala się jak mam do przejechania około 60km wg wyświetlacza 8) .
Patrząc na wskaźnik paliwa to rezerwa się zapala 2-3mm przed zejściem do 0.
Ogólnie wskaźniki pomp nie są chyba za dokładne :wink: .
Wg manualu do MSS i carismy na pinach pompy od wskaźnika poziomu powinno być:
-pusty zbiornik 107.9-118.9Ω, u mnie pokazuje 208Ω :?
-pełny zbiornik 7.9-14.6Ω, u mnie pokazuje czyli tu jest ok 8) .

Jeśli nie jesteś pewny żarówki to warto ją sprawdzić organoleptycznie :P .

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-11-2017, 18:48   

.:Jack:. napisał/a:
nie jestem pewien wskazań paliwomierza,ani czy żarówka rezerwy jest w porządku

Tankuj do pełna po przejechaniu max 500 km, lub częściej. Na jesieni i w zimie jest to także o tyle wskazane, że przy pełnym baku nie skrapla się w nim woda. No i jeżdżąc na rezerwie jest niestety spora szansa, że pompa zassie cały syf, który zbiera się na dnie baku.

Odpowiedz do tematu