[Cari 1.9DI-D] Wymiana stacyjki |
Autor |
Wiadomość |
Soja32
Nowy Forumowicz Soja32
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2017, 17:41 [Cari 1.9DI-D] Wymiana stacyjki
|
|
|
Witam wszystkich potrzebuje pomocy odno?nie mojej carismy. Czy jak wymienie stacyjke wraz z immo to odpale samochód czy b?d? musia?
Wymieni? wszystkie modu?y i komputery . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-12-2017, 19:34
|
|
|
Żeby go odpalić na innym kluczyku musisz wymienić stacyjkę z anteną immobilisera, komputer sterujący silnika (ECU) oraz moduł immobilisera. |
|
|
|
 |
Soja32
Nowy Forumowicz Soja32
|
Wysłany: 09-12-2017, 19:56
|
|
|
Dzięki. A gdzie znajdę komputer ECU?? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 09-12-2017, 21:11
|
|
|
Szczerze, to nie rozbierałem jeszcze stacyjki w Carismie, a jakoś nie potrafię znaleźć tego podzespołu na schematach.
Ale jeśli założysz nowa stacyjkę, i przełożysz pestkę immo ze starego klucza do nowego (czy przeprogramujesz nowy kluczyk), to powinno wszystko działać.
Nie jestem pewny tylko tego, czy antena immo jest sparowana z konkretną pestkę, wydaje mi się, że nie, ale głowy nie dam. W takim wypadku trzeba by przełożyć także antenę ze starej stacyjki do nowej - o ile jest to konstrukcyjnie możliwe.
Ale wydaje mi się, że antena odbiera tylko sygnał transpondera, i przesyła go do ECU, który po sprawdzeniu poprawności sygnału pozwala na odpalenie auta.
Wbij sobie swój numer VIN, i poszukaj stacyjki (strona po rosyjsku lub angielsku) :
http://japancars.ru/index...alog/mitsubishi
ew. pobierz instrukcje serwisową (język angielski) i tam poszukaj :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448 |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Soja32
Nowy Forumowicz Soja32
|
Wysłany: 10-12-2017, 12:23
|
|
|
Właśnie chodzi o tą pestke w kluczu bo ja uszkodzilem gdy klucz się rozlecial i zbytnio nie mam pomysłu na to . |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-12-2017, 17:29
|
|
|
W 1,8 GDI ECU silnika jest przykręcone pod deską rozdzielczą do prawego słupka. Pewnie w innych wersjach silnikowych będzie podobnie. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-12-2017, 20:32
|
|
|
Soja32 napisał/a: | Właśnie chodzi o tą pestke w kluczu bo ja uszkodzilem gdy klucz się rozlecial i zbytnio nie mam pomysłu na to . |
Zadzwoń do tego zakładu (Chorzów, nr tel. podany na stronie) :
http://www.nq-system.com.pl/
i przedstaw swój problem. Dorabiałem tam dodatkowy kluczyk do Carismy (mam 2 ori kluczyki, ale gumowe, i oba prawie rozwalone). O ile dobrze pamiętam (to było ponad 3 lata temu), przy gadce w czasie dorabiania/kodowania nowego kluczyka z rozmowy wynikało, że są w stanie dorobić/zakodować kluczyk do stacyjki. Przypuszczam, że będą w stanie coś Ci poradzić
Zawsze jeszcze zostaje ASO - dorabiają i kodują kluczyki wg nr VIN, ale koszt 3 lata temu to było albo 700 zł, albo 1500 (o kilka rzeczy się w ASO pytałem, i mogłem teraz coś pokręcić) ? W każdym razie cena była kosmiczna, dlatego zrezygnowałem, i znalazłem ten zakład w Chorzowie. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Soja32
Nowy Forumowicz Soja32
|
Wysłany: 10-12-2017, 21:22
|
|
|
Oki . Jutro będę dzwonił ciekawe co mi powiedzą. Dziękuję wszystkim za pomoc . |
|
|
|
 |
|