|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Problem z przednim napędem |
Autor |
Wiadomość |
grzes73
Nowy Forumowicz
Auto: PajeroIV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2013, 15:56
|
|
|
To wszystko się okaże jutro bo mam wolne i wjeżdźam na kanał. Będe miał kumpla do pomocy więc wszystko posprawdzam . Wyniki po mojej działalności w kanale podam w następnym poście. Pozdrawiam.
[ Dodano: 12-12-2013, 16:56 ]
Witam
Zdaję relację z autopsji:
problem tkwił w czujniku na reduktorze. Po przeczyszczeniu i zakonserwowaniu połączeń czujników problem się skończył, a wyskoczył następny.
Uszczelnienie na reduktorze od strony przedniego napędu bo cieknie i chyba krzyżak przedniego wału bo przy 4h ruszeniu i przyspieszeniu słyszę takie "puk". Dostałem namiar od znajomego na warsztat, który zajmuje się tylko terenówkami. Będę tam w przyszłym tygodniu to powiem coś więcej.
Pozdrawiam Grzegorz
[ Dodano: 20-01-2014, 13:41 ]
Witam wszystkich
Warsztat u Pani Jagi w K-cach ok.
Wymienili uszczelniacz sprawdzili wszystkie czujniki, odpowiedzieli na wszystkie moje pytania i wątpliwości. Polecam.
Brak możliwości sprawdzenia w warunkach zimowych ale chyba już nie długo bo zapowiadają opady.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów |
|
|
|
 |
Grzegorz_A
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV 3,2 DID 2011
|
Wysłany: 11-12-2017, 11:48
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i wybaczcie ewentualne naruszenie zasad poruszania się po forum.
Mam P4 3.2 DID 2010r, Salon PL, wszystkie przeglądy w ASO.
Wystąpiła u mnie pewna usterka.
Liczę na wsparcie, sugestie, podpowiedzi.
Podczas małej wyprawy (raczej błotnistej) po off-ie wystąpił problem z kontrolkami oznaczenia napędów. Mianowicie nagle podczas jazdy na 4H zaczęły migać kontrolki przedniej osi (1/s), tak jak przy wyłączaniu lub włączaniu. Nie mówię tu oczywiście o migotaniu jak przy braku przyczepności. Z tym że napęd na przednią oś działa jak i wszystkie inne opcje: 4HLc, 4LLc i R/D Lock.
Próbowałem na wiele sposobów przejścia z 2H na 4H. Napęd załącza się ale kontrolki przedniej osi migają.
Zaznaczę, że auto posiadam już od jakiegoś czasu, a napędy zapinam wg. zasad z instrukcji obsługi i wszystko działało bez zarzutu. |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 12-12-2017, 09:19
|
|
|
Problemu szukaj w czujniku przedniego mostu. Może być uszkodzony sam czujnik w przednim moście lub wiązka idąca do niego. Jeśli przód się zapina to elektrozawory bym zostawił w spokoju. |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 12-12-2017, 09:22
|
|
|
Grzegorz_A napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i wybaczcie ewentualne naruszenie zasad poruszania się po forum.
Mam P4 3.2 DID 2010r, Salon PL, wszystkie przeglądy w ASO.
Wystąpiła u mnie pewna usterka.
Liczę na wsparcie, sugestie, podpowiedzi.
Podczas małej wyprawy (raczej błotnistej) po off-ie wystąpił problem z kontrolkami oznaczenia napędów. Mianowicie nagle podczas jazdy na 4H zaczęły migać kontrolki przedniej osi (1/s), tak jak przy wyłączaniu lub włączaniu. Nie mówię tu oczywiście o migotaniu jak przy braku przyczepności. Z tym że napęd na przednią oś działa jak i wszystkie inne opcje: 4HLc, 4LLc i R/D Lock.
Próbowałem na wiele sposobów przejścia z 2H na 4H. Napęd załącza się ale kontrolki przedniej osi migają.
Albo uszkodził się siłownik przedniego mostu. Lub jak pisze Michał.
Zaznaczę, że auto posiadam już od jakiegoś czasu, a napędy zapinam wg. zasad z instrukcji obsługi i wszystko działało bez zarzutu. |
|
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Grzegorz_A
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV 3,2 DID 2011
|
Wysłany: 12-12-2017, 09:36
|
|
|
Dzięki za podpowiedź. Jak sprawdzę, to oczywiście dam znać.
[ Dodano: 27-12-2017, 12:54 ]
Problem rozwiązany.
Problem faktycznie leżał w czujniku ("wolnego koła") na przedniej osi. Wyrwany został przewód przy czujniku. Po wymianie czujnika wszystko jest ok.
Dziękuję za podpowiedź. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz
Pajero IV 3.2 DID Long
Pajero IV 3.2 DID Long
Pajero IV 3.2 DID Long - tak, ...to już trzeci |
|
|
|
 |
|
|