|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pare pytan o uturbianie silnika 4G92 |
Autor |
Wiadomość |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 07-05-2007, 09:08 Pare pytan o uturbianie silnika 4G92
|
|
|
Witam
Mam dostep do czesci od samochodu uno turbo. I tak sie zastanawiam nad zalozeniem turbo do colta. Oczywiscie szuszarka by dmuchala max 0.5 bara, silnik sterowany bylby ecumasterem. Tylko interesuje mnie jaka wydajnosc maja wtryski i pompa paliwa??? Moc jaka bym chcial osiagnac to jest okolo 140-150kM i moment okolo 220Nm (Prosze mi tylko nie pisac "kup sobie colta gti albo zrob swapa") Jesli by to wszytko wypalilo to oczywiscie trzeba by bylo sie zajac ukladem hamulcowym, zawieszenie juz mam zrobione.
Ewentualnie z czym moga byc problemy??? |
|
 |
puntspusy
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
|
Wysłany: 08-05-2007, 07:49
|
|
|
widze ze taki sam z ciebie maniak jak ze mnie, myslalem juz o swapie na mocniejszy, czy zmianie auta a nawet o NOSie, ale niechce zmieniac bryki bo ja lubie zas jesli chodzi o swapa to tez nigdy niewiesz na co trafisz,.. i powiem ci szczerze ze wymieklem, uturbienie kosztuje fortune, wiec poprostu przyzwyczaje sie do moich 113 km
ale czekam na twoje mody moze cos wykombinujesz, ludzie uturbiaja mniejsze silniki wiec wszystko da sie zrobic tylko co z kosztami, strzelam ze operacja z 8 do 10 tys wyniesie ! powodzenia kleju |
_________________ too much of my life is spend on the weekend
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 08-05-2007, 10:00
|
|
|
puntspusy napisał/a: | widze ze taki sam z ciebie maniak jak ze mnie, myslalem juz o swapie na mocniejszy, czy zmianie auta a nawet o NOSie, ale niechce zmieniac bryki bo ja lubie zas jesli chodzi o swapa to tez nigdy niewiesz na co trafisz,.. i powiem ci szczerze ze wymieklem, uturbienie kosztuje fortune, wiec poprostu przyzwyczaje sie do moich 113 km
ale czekam na twoje mody moze cos wykombinujesz, ludzie uturbiaja mniejsze silniki wiec wszystko da sie zrobic tylko co z kosztami, strzelam ze operacja z 8 do 10 tys wyniesie ! powodzenia kleju |
Troche przesada te 10tys !!! Chyba ze kazda nowa czesc chcesz nowa i ze maja Ci to zrobic w jakiejs tuningowej stajni. Tak orientacyjne napisze Ci w jaki przedzial ja mierze:
turbo uzywane 100% sprawne to koszt ~ 600-800zł
świnka 420zł
wtryskiwacz - 50zł
intercooler 200-300
do tego trzeba kolektor i orurowanie ja to mam za darmo
no i przewody olejowe
Zlozenie tego wszystkiego za darmo, no moze pare piwek |
|
 |
puntspusy
Forumowicz

|
Wysłany: 08-05-2007, 12:02
|
|
|
strasznie duzo zabawy jest z kolektorem, potem musisz zalozyc downpipa, zmodyfikowac reszte wydechu- jesli masz dobrego wujka ktory ci to zrobi za free to gratuluje !
po zalozeniu swinki trzeba ja wystroic - sam tez tego nie zrobisz
poza tym uzywanego turbo bym ci nie radzil, to akurat musialbys miec nowe !
myslales o odprezeniu silnika ? to tez cie czeka przy turbo ... moze pomysl nad kompresorem ? tylko niewiem skad wytrzasniesz |
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 08-05-2007, 13:25
|
|
|
puntspusy napisał/a: | strasznie duzo zabawy jest z kolektorem, potem musisz zalozyc downpipa, zmodyfikowac reszte wydechu- jesli masz dobrego wujka ktory ci to zrobi za free to gratuluje ! |
dobry kuzyn ktory zrobi wszystko z nierdzewki
Wydech seryjny ma oczywiscie za mala srednice i tez trzebaby bylo powiekszyc sr
puntspusy napisał/a: | po zalozeniu swinki trzeba ja wystroic - sam tez tego nie zrobisz |
Sam nie ale moj kumpel siedzi w tym bardzo gleboko i dla niego to pikus
puntspusy napisał/a: | poza tym uzywanego turbo bym ci nie radzil, to akurat musialbys miec nowe |
a dlaczego bys mi nie radzil??? Jesli jest z wiadomo jakiego silnika i ile ma przejechane i nic nie jest wyrobione, lopatki cale, nie powyginane etc!!!
puntspusy napisał/a: | myslales o odprezeniu silnika ? to tez cie czeka przy turbo ... moze pomysl nad kompresorem ? tylko niewiem skad wytrzasniesz |
Nie myslalem o odprezaniu jesli chce dac max 0.5 bara zeby dmuchalo, to ma byc soft turbo nie jakies potezne cisnienia. Nie zaprzeczam ze odprezenie by sie przydalo ale z tego co sie orientuje przy tym cisnieniu doladowania nic sie nie stanie. |
|
 |
puntspusy
Forumowicz

|
Wysłany: 08-05-2007, 13:53
|
|
|
no nic, w takim razie zycze powodzenia ! ciekaw jestem tylko ile kucy da ci te soft turbo ?
czy zblizy cie chociaz do colta GTI ? hm
jak juz zrobisz to daj znac podjade do opola ! jestem z gli |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 08-05-2007, 14:10
|
|
|
puntspusy napisał/a: | no nic, w takim razie zycze powodzenia ! ciekaw jestem tylko ile kucy da ci te soft turbo ?
czy zblizy cie chociaz do colta GTI ? hm
jak juz zrobisz to daj znac podjade do opola ! jestem z gli |
...Moc jaka bym chcial osiagnac to jest okolo 140-150kM i moment okolo 220Nm
Ale jak na razie to musze postudiowac troche bo praca mgr czeka a do tego musze jeszcze poszperac na zagranicznych forach troche i pozbierac informacje, dane itp.
Wiec nie szybciej niz na wakacje cos dopiero ruszy ale wiedze juz trzeba poglebiac |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-05-2007, 20:58
|
|
|
Kleju napisał/a: | a do tego musze jeszcze poszperac na zagranicznych forach troche i pozbierac informacje, dane itp. |
w ciagu ostatniego miesiaca pisalem dwa razy o uturbianiu 4G92
Ale jak chcesz szukac w necie - zycze powodzenia. Ja juz wiem, ze duzo nie znajdziesz. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|
|