Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxA] Otwieranie tylnej klapy przyciskiem lub klamką
Autor Wiadomość
Junak1991 
Nowy Forumowicz
Majster Garaż

Auto: Galant 2.5V6 EA5A, FSO 125p
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2017, 23:10   

jeśli ma działać tak samo jak teraz to wystarczy moim zdaniem tylko jeden przewód, masowy. Teraz masz połączony tak układ że siłownik jest sterowany masą. Do przełącznika który teraz chcesz dodać w kabinie musisz podpiąć kabel do masy i drugi kabel z przełącznika do kabla masowego siłownika.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-12-2017, 08:00   

Czyli do tego kabla siłownika, do którego podłączyłem przycisk z klapy?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-12-2017, 21:39   

Jest tak jak napisał Junak1991, jak auto jest otwarte to na siłowniku jest +12V i musisz mu podać tylko masę aby bagażnik się otworzył więc musisz ciągnąć jeden dodatkowy przewód od siłownika do przycisku który będzie tę masę załączał.

reaktorek 
Nowy Forumowicz
reaktorkatalityczny

Auto: Galant 2,5 v6
Wysłany: 29-12-2017, 00:40   

Jak juz majstrujesz przy klapie bagażnika to skocz do meblowego i kup najprostszy siłownik to drzwiczek i zamontuj w podobny sposób :

Dzięki takiemu zabiegowi po naciśnięciu przycisku, który uruchomi słownik, klapa sama uniesie się do góry. Tylko jak będziesz szukał to bierz mocniejszy niż 150N (albo daj dwa po 100N) bo u mnie 150N był za słaby i musiałem naciągnąć bardziej sprężyny klapy.

Ogólnie to miałem zrobić jakiś tutorial dla potomnych ale jakoś nigdy nie ma czasu, ja mam siłownik podpięty pod centralny zamek i klapa mi się podnosi po naciśnięciu przycisku w pilocie :finga:

mah00ni 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 v6 Avance 2002r.
Wysłany: 29-12-2017, 10:13   

reaktorek, w takie coś bym zainwestował. Jakbyś mógł się podzielić szczegółami byłoby super.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 29-12-2017, 12:08   

reaktorek, czytasz w moich myślach?
Zawsze chciałem zamontować siłowniki do tylnej klapy tylko nie miałem pojęcia jak... Szybko opisuj co i jak!
Nie wiem czy nie musiałbym dać dwóch siłowników mocniejszych, np. 150N, bo mam spojler na klapie i chcę ją jeszcze wygłuszyć, więc będzie sporo cięższa niż normalnie.

[ Dodano: 29-12-2017, 18:26 ]
Filmik z działania przycisku w klapie :mrgreen:

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 30-12-2017, 00:44   

Szkoda, że ten przycisk tak mocno wystaje z listewki :(

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 30-12-2017, 09:52   

No niestety głębiej nie wszedł, bo blenda odstawałaby od klapy, a wolałem nie szlifować jego obudowy żeby dziury nie zrobić :wink:
Tak i tak podejrzewam, że ten przycisk długo nie pociągnie, bo na forum Forda strasznie narzekają, że wchodzi do nich wilgoć i gniją styki. Wtedy założę inny przycisk (od Peugeota 308 lub Kii Ceed), bo są mniejsze, dorobię z pleksy nową ramkę i będzie jak oryginał.

reaktorek 
Nowy Forumowicz
reaktorkatalityczny

Auto: Galant 2,5 v6
Wysłany: 30-12-2017, 23:37   

No ze spojlerem to bierz dwa i to najmocniejsze jakie znajdziesz bo spojler masz przy samej krawędzi (najdalszy punkt od zawiasu) a swoje waży... Ale powinny dać radę

Ja go zamontowałem "na chłopski rozum" nie widziałem nigdzie takiego bajeru, popatrzyłem jak chodzą te zawiasy i kombinowalem czym by to popchnąć bo dalej pociągną juz sprężyny

W następnym tygodniu zrobię jakąś fotorelację bo teraz na wyjeździe jestem :mrgreen:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 31-12-2017, 10:21   

reaktorek, ale siłowniki muszą mieć funkcję samohamowania, tak? Bo inaczej klapa poleci tak szybko do góry, że nie dążymy jej złapać?

[ Dodano: 31-12-2017, 11:57 ]
Poszperałem trochę po siłownikach tylnych klap. Wymiary takich siłowników od szafek jak Ty zamontowałeś to długość po rozłożeniu 270 mm, suw tłoczyska to 90 mm, max. siła wypychu 180N. Znalazłem siłownik od Alfy 156 sedan, który ma odpowiednio długość 264 mm i suw 81 mm, a siła wypychu to 370N.

Myślę o montażu 2 szt. (po jednym do zawiasu). Nie będą za mocne? Klapę chcę jeszcze wygłuszyć (z 3-4 kg przybędzie na całej powierzchni klapy), no i spojler ważący ok. 2-3 kg.

Chyba najpierw zamontuję najmocniejsze uniwersalne siłowniki od szafki (180N do każdego zawiasu), przykręcę mocowania i zobaczę czy dadzą radę z klapą. Jak nie to kupię te z Alfy (mocowania-kulki są pewnie uniwersalne) i jak będą za mocne to najwyżej wywalę oryginalne sprężyny lub założę tylko 1 szt. a drugiego zostawię tego od szafki :D

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 31-12-2017, 20:09   

Hugo napisał/a:
ale siłowniki muszą mieć funkcję samohamowania, tak? Bo inaczej klapa poleci tak szybko do góry, że nie dążymy jej złapać?

Nie. One wypychają się powoli.

Odpowiedz do tematu