mss problem z odpaleniem jak postoi na zewnątrz |
Autor |
Wiadomość |
gruby44
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1,3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-12-2017, 17:15 mss problem z odpaleniem jak postoi na zewnątrz
|
|
|
Witam, problem jak w tytule. Mam miśka 1,3 w benzynie rocznik 99, jak postoi na dworze to po deszczowym dniu jest problem z odpaleniem, gdzieś dostaje wilgoci i nie odpali za żadne skarby. Był u elektryka, stał na dworze i ten go przeszukiwał (podobno), stwierdził że immobilizer i nie może odpalić. Wstawił na noc do warsztatu żeby rano go przejrzeć dokładnie. Następnego dnia zadzwonił że auto zrobione, zainkasował kasę, a misiek po paru dniach stania na dworze znowu nie odpalił. Jak stoi w garażu to nie ma problemu. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, od czego zacząć. Może ktoś z Was miał podobny przypadek, proszę o jakąś podpowiedź, sugestię. Jestem teraz daleko od domu (w UK), ale na święta będę w domu i chciałbym go zrobić bo żona nie ma czym jeździć. Proszę o poradę (techniczną), nie w stylu "sprzedaj złoma i kup drugi". Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
tom.f
Forumowicz
Auto: Space STAR 1.6 2003 R.
|
Wysłany: 18-12-2017, 11:08
|
|
|
Witam.Kopulka rozdzielacza zostala sprawdzona?Mialem taki sam problem ale w innym aucie,kopulka wygladala na cala ale miala mikro pekniecia i podczas deszczowych dni byl problem.Po wymianie wszystko ok. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-12-2017, 12:25
|
|
|
A czy sprawdzałeś błędy bo bez tego to trochę loteria a w dodatku w tym roczniku da się to zrobić kawałkiem drucika tak jak jest opisane w tym temacie https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Sprawdzenie błędów powinno wyjaśnić czy to wina immobilisera czy może czujnika temperatury silnika czy jeszcze czegoś innego. |
|
|
|
 |
gruby44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2017, 20:57
|
|
|
Witam, dziś syn sprawdził przewody WN i kopułkę spryskując wodą, żadnych przebić i bujania silnikiem. Pracował spokojnie i po wyłączeniu uruchomił się bez problemu. Trzeba będzie sczytać błędy, mam ODB2 tylko tam jest potrzebna jeszcze przystawka do mitsu (byłem kiedyś na diagnostyce poduszek bo mi świeciły i gość miał tam taką przystawkę do ODB2). Jedno ale - check engine nie sygnalizuje błędów, więc chyba ich nie znajdę. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-12-2017, 22:11
|
|
|
Żadnym Elmem327 czy czymś podobnym błędów tu nie sprawdzisz bo Miśki z przed 2001 Nie mają OBD2 czy EOBA a maja JOBD i tylko porządny sprzęt lub kawałek drucika
Jeśli błędów by nie było to albo układ wysokiego napięcia lub pompa paliwa lub jej zasilanie czyli masa lub przekaźnik lub bezpiecznik lub sygnał z ECU. |
|
|
|
 |
gruby44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-12-2017, 15:43
|
|
|
Witam ponownie. Dziś sczytałem błędy z kompa. Błąd 54 - immobiliser. Może ktoś zna drogę przewodów od immo, ponieważ jestem tylko kilka dni w kraju i mam mało czasu na rozbebeszanie kokpitu. Na dzień dzisiejszy zdjąłem osłonę pod kierownica i poruszałem przewodami na kostkach. Auto odpaliło, ale byłem w trasie więc nie miałem zbytnio czasu na szukanie. Być może trafiłem, trzeba będzie potraktować je "contaktem", może da się wyleczyć. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-12-2017, 20:08
|
|
|
Pod kierownicą masz sterownik od immobilisera. Prawdopodobnie nie łączy jakaś kostka i być może kontakt spray byłby najbardziej pomocny. Przy stacyjce masz antenę immobilisera przez którą transponder w kluczyku komunikuje się ze sterownikiem a sterownik immobilisera komunikuje się ze sterownikiem silnika i jeśli ten otrzyma właściwy sygnał to odpala pompę paliwa i zapłon lub wtryski benzynowe. |
|
|
|
 |
gruby44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-12-2017, 20:45
|
|
|
Dziękuję za podpowiedź, jutro będę szukał. Dam znać jak go "wyleczę". |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 30-12-2017, 14:47
|
|
|
gruby44 napisał/a: | Dziękuję za podpowiedź, jutro będę szukał. Dam znać jak go "wyleczę". |
Kolego naprawiłeś autko? Jakaś poświąteczna choroba tych naszych autek bo moja też dziś nie odpaliła,kreci jak szalonaale nawet dymka nie pusci. |
|
|
|
 |
gruby44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-01-2018, 10:30
|
|
|
Witam ponownie. Święta mnie trochę zblokowały, ale myślę że naprawiłem miśka. Tak jak przewidywał Plecho1 - problem był w kostkach połączeniowych na "trasie" immo - ecu. Wszystkie kostki przeczyściłem i potraktowałem "kontaktem". Misiek stał przez święta i nowy rok na dworze, w deszczu, mrozie i odwilży i odpala bez problemu. Koszt 15zł i trochę własnego czasu, satysfakcja gwarantowana. Przedtem 3 razy u różnych elektryków rachunki po 300 - 500 zł i zero efektu na dłużej. Jedynie poprawna diagnoza, ale bez leczenia. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, życzę samych sukcesów w nowym roku i jak najmniej problemów z Miśkami.
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi. |
|
|
|
 |
Paweł W.
Mitsumaniak
Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2013 Posty: 433 Skąd: z Warszawy
|
Wysłany: 03-01-2018, 17:37
|
|
|
Gruby 44,
Dziękuję za życzenia, oby i Tobie Miisiek sprawował się jaknajlepiej i szczęście dopisywało Ci wszelakie.
Paweł. |
_________________ Pavcio SS1,6 |
|
|
|
 |
|