|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z działaniem klimatyzacji (Climatronic) |
Autor |
Wiadomość |
-Fenek-
Forumowicz

Auto: Galant EA5A 6A13 2001r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-01-2018, 19:49 Problem z działaniem klimatyzacji (Climatronic)
|
|
|
Hej. Mam problem, a nawet dwa, z działaniem klimatyzacji w samochodzie.
Galant EA5A 6A13 2001r.
1.) Niezależnie od ustawienia nawiewu powietrza (szyba, nogi itd.), ze środkowych, regulowanych nawiewów zawsze dmucha powietrze. Jedyny sposób, żeby nie dmuchały to je za każdym razem zamykać, ale jest to lekko irytujące na dłuższą metę.
2.) Większym problemem jest to, że samochód ma problem z utrzymaniem zdanej temperatury. Przykładowo: teraz, kiedy jest zimno, odpalam samochód i jadę w trasę 1-1,5h. Na automacie początkowo zadana temperatura to 17,5*C. Pogrzeje przez może kilkanaście minut, po czym obroty wentylatora spadają do minimum i zaczyna lecieć nienagrzane lub nawet chłodne powietrze. Podnoszę temperaturę, ale po jakimś czasie znowu to samo. Efekt jest taki, że po godzinie mam ustawione 28*C, ale siedzę w bluzie jak gdyby nigdy nic a powinienem się od dawna ugotować w takiej temperaturze A, no i z nawiewów dalej leci nieogrzewane powietrze.
Latem jest podobnie, ale z klimatyzacją. Chwilę chłodzi i też obroty spadają a w aucie ciepło.
Zewnętrzny czujnik temperatury pokazuje wiarygodne odczyty na panelu klimatyzacji, obstawiam, że problem może być z wewnętrznym lub z samym sterownikiem. Spotkał się ktoś z czymś takim
Jeszcze pytanko na koniec, czy da się klimę ustawić w tryb całkowicie manualny(poza maksymalnym chłodzeniem i maksymalnym grzaniem)? Próbowałem problemy z grzaniem rozwiązać klikając off a potem podnosząc manualnie obroty i temperaturę, ale przestawało grzać tak samo jak w pełnym auto. Chodzi mi oto, żeby niezależnie od temp. wnętrza leciało lekko ciepłe powietrze, ale nie gorące. |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 601 Skąd: OSIEK NAD NOTECIĄ
|
Wysłany: 15-01-2018, 20:29
|
|
|
Sprawdź czy czasami rurka od klimy za panelem sterowania nie spadła. |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-01-2018, 08:48
|
|
|
wszystko co opisałeś jest normalne dla tego klimatronika |
|
|
|
 |
|
|