Wymiana radia MMCS, update lub inne pomysły |
Autor |
Wiadomość |
tomoman
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2018, 21:22 Wymiana radia MMCS, update lub inne pomysły
|
|
|
Hej,
Panowie szukam pomysłu na radio, mam radio z navi z 2016 roku, mapy stare, cena aktualizacji w ASO - okrągły tysiak. Pomijam już fakt, że tylko takie rozwiązania jak ma np. Peugeot z TomTomem są sensowne w dzisiejszych czasach - czyli aktualizacje minimum 2 razy w roku, wykonywane samodzielnie. Wtedy jeszcze ma to sens. Wracając do pomysłów:
Opcja 1. Wymiana radia - tak się zastanawiam, czy po wymianie, radio będzie wysyłać informacje na ten środkowy ekran między zegarami, chodzi mi np o strzałki kierunków do nawigowania. Fajna sprawa i chciałbym to zachować. Czy to musi być radio ze specjalną funkcją? Jak taka funkcja się nazywa, żeby było wiadomo czego szukać w specyfikacji przed zakupem. Z opisu nowych modeli Alpine wynika, że to mają, ale ceny w granicach 6 tysięcy - można za to MacBooka kupić. Czy np. radio tańsze typu GMS na Androidzie będzie potrafiło wyświetlić te strzałki na zegarach np z google maps?
Opcja 2. Na górze zamontowany iPad mini z kartą LTE. W jakimś wysuwanym schowku. Chyba najlepsze rozwiązanie - można wtedy używać navi jakiej się chce i jaką się kupi, duży ekran gwarantuje przejrzystość, do tego cała reszta, muzyka, apki, itp. Tylko musi być chowany na jakimś mechanizmie, żebym na pierwszym parkowaniu nie wrócił do rozbitej szyby. Zaleta podstawowa - zachowuję oryginalne radio, więc mam dostęp do ustawień samochodu. Może ktoś polecić kogoś, kto potrafi takie cuda wykonać?
Opcja 3. Czy jest jakaś legalna możliwość aktualizacji map w oryginalnym radiu za cenę adekwatną do ich jakości? Patrząc na ceny najlepszych nawigacji na iPhonie, zakładam, że maksymalna kwota jaką jestem w stanie zapłacić za taką aktualizację to między 100-300 złotych. Chociaż to i tak uważam dużo w erze google maps, czy nawigacji TomToma i innych na zasadach abonamentu.
Takie mam 3 pomysły na razie. Jeździ mi się super tym samochodem, więc do końca leasingi nie zmieniam, a potem pewnie zostanie w rodzinie, więc chciałbym jakoś sensownie rozwiązać problem radia. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 29-01-2018, 19:17
|
|
|
Aktualizacje z tomtomem sa na czas gwarancji lub max 2 lata
....ale do rzeczy
1. Zadne radio oprocz fabrycznego nie wyswietla strzalek w zegarach i tylko orginalne radia wyciagaja 100 % mozliwosci Rockforda a Allpina wklada swoj wzmacniacz by nie tracic jakosci
2. nie ma sensu sa radia na androidzie mitsubishi ktore maja obsluge ustawien i wyswietlania klimatroniku oraz strzalek w wyswietlaczu
3. koszt 100 - 300 zl jest kwota twoja poniewaz piraty karty 2017 na allegro sa po 470 zl. Kwota nie wynika z jakiegos widzimisie sprzedajacego tylko z samego kosztu zakupu kart ktore sie do takiej aktualizacji nadaja i jest to wraz z aktualizacja na poziomie 350-400 zl. A karty ze starymi mapami nie sa stosowane do nowych aktualizacji. Wszystko idzie zrobic Ja docenilem navi w aucie jak jezdzilem po innych krajach (bloku wszchodniego )a nie bylo zasiegu a tak to caly czas na google play z obsluga CARPLAY. Navi Mitsubishi z obsluga Android maja aktualizacje darmowa na 2 lata |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-01-2018, 20:30
|
|
|
tokyo napisał/a: | Aktualizacje z tomtomem sa na czas gwarancji lub max 2 lata |
Dożywotnie w zależności od modelu, Określenie „dożywotnio” oznacza cały okres korzystania z urządzenia, w którym firma TomTom zapewnia aktualizacje, usługi, zawartość i akcesoria dla posiadanego urządzenia. Okres użytkowania urządzenia kończy się, gdy powyższe staną się niedostępne. Właśnie dostałem informację, że przestają wspierać mój TomTom z Lancera , czyli minęło 12 lat i mogę kupic nowy model, również z dożywotnią aktualizacją map, ze zniżką 30%.
Np. w Toyocie sprawę rozwiązuje MirrorLink, który jest nawet w Aygo. Smartfon z Androidem lub Iphone z AppinCar i na ekranie wyświetlacza masz aktualne mapy. W/g mnie nawigacja firmowa w MMC to jakies nieporozumienie, zarówno pod względem technicznym jak i cenowym. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2018, 20:57
|
|
|
Pisałem o systemie mitsubishi android dostępnym w asx i outlander my2017 |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
tomoman
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT
|
Wysłany: 29-01-2018, 21:51
|
|
|
tokyo napisał/a: | Aktualizacje z tomtomem sa na czas gwarancji lub max 2 lata
2. nie ma sensu sa radia na androidzie mitsubishi ktore maja obsluge ustawien i wyswietlania klimatroniku oraz strzalek w wyswietlaczu |
Jakieś modele konkretnie sugerujesz? Montowałeś coś takiego ostatnio? O jakich kwotach za radio mówimy? Te radia od 2017 już są takie jak powinny być, no ale niestety 2016 jeszcze nie miał opcji na to.
Tak już poza Mitsubishi, to Alpine wypuścił stacje pod bezprzewodowego carplaya, jako jeden z nielicznych, albo nawet chyba pierwsi, radio ma kosztować w granicach 3,5k, ale bez aktywnego carplaya, to w zasadzie oprócz odtwarzania FM nie ma nic. |
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 149 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 30-01-2018, 21:34
|
|
|
Na allegro nie mogę znaleźć tych oryginalnych Mitsubishi 2017, ma ktoś linka jak to wygląda? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 30-01-2018, 21:57
|
|
|
Chyba to jest to 8740A022 .
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 149 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 31-01-2018, 09:01
|
|
|
Zastanawia mnie ten ekran klimatyzacji. Panel sterowania jest niżej, z ekranu można sterować czy tylko informacje się wyświetlane?
Ktoś zna ceny? |
|
|
|
 |
IrekOutek
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 03-02-2018, 12:08 do tomoman
|
|
|
Jeśli masz w radiu wejście video możesz podłączyć urządzenie np MiraBox WiFi i będziesz miał AndroidAuto.Ja mam niestety dotykowego jednogałkowca z nieaktywnym wejściem video(może ktoś kiedyś obejdzie zabezpieczenia) i u mnie się nie dało.Kupiłem chińczyka i niestety jego działanie pozostawia wiele do życzenia,tak że odradzam. |
|
|
|
 |
Krzysiekleb
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2WD INVITE PLUS
|
Wysłany: 03-02-2018, 13:29
|
|
|
Witam. - jestem laikwm jezeli chodzi i robienie cokolwiek przy aucie.
Nabyłem outlandera w wersji najtanszej i do niego wrzucilem radio z androidem 7.1
dedykowane:
Look what I found on AliExpress
http://s.aliexpress.com/RNBNZr6V
Kontakt ze sprzedawcą, mimo że Chiny, super.
Montaz i demontaz banalny - wypiac i wpiac.
Do tego kupilem za 20 zl obd2 bluetooth i urzadzenie laczy sie z komputerem pokladowym pobierajac potrzebne dane - trzeba sobie sie troche pobawic tylko wybierajac aplikacje pod siebie w google play.
Jedyne co to kupilem za 5 zl przyrzady do zdejmowania tapicerek na allegro.
A jezeli zalezy Ci na prodktach z gwarnacja to za gdynia i kolo starogardu gdanskiego znam dwie firemki, ktore sprowadzaja takie radia.
Do outlandera jest duzy wybor urzadzen w zaleznosci co komu w dyszy gra |
|
|
|
 |
esesen
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.0 CVT I+
|
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 27-02-2018, 08:33
|
|
|
wygląda ciekawie... ciekawe jak w praktyce? W opisie akukcji dołaczono zdjęcie z zabudowanego już outlandera,może ktoś opisze jak działa. |
|
|
|
 |
kropa
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6i 16v
|
Wysłany: 27-02-2018, 12:39
|
|
|
1GB i Android 5.1....
Za wiele aktualnie używanych aplikacji uruchomić się zapewne nie da (antyczna wersja Androida) a do tego 1GB RAM, który przy kilku aplikacjach raczej komfortu nie zapewni..... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 05-03-2018, 00:15
|
|
|
ja mam chińczyka jeszcze na Andku 4.4 i 1GB - jednocześnie Sygica i Googlemaps oraz audiobooka obsługuje bez problemów. Zapomniałem jeszcze o Yanosiku w tle |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
|