Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zepsute zamki
Autor Wiadomość
Galantynowiec 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant VIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-02-2018, 15:34   Zepsute zamki

Witam
Nie działają mi : zamek w drzwiach kierowcy oraz zamek klapy bagażnika. Auto otwieram/zamykam od strony pasażera. Jest to na dłuższą metę trochę uciążliwe. Mechanik, który robił mi coś innego stwierdził, że sprawa jest nie do naprawy bo popsute są kasety zamków i jedyne co mogę zrobić to kupić takie kasety. Jestem laikiem i nie wiem jak to ma wyglądać i nie chciałbym kupić czegoś złego. Czy możecie mi dokładnie napisać co to są te kasety? Czy po ich kupnie stary kluczyk nadal będzie w nich działał. Może jakiś link z allegro moglibyście podrzucić.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
p.s. autko to MITSUBISHI GALANT VIII, poj. 2,0 TD, rocznik 1998, sedan.
Chodzi oczywiście o kupno używanych.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 08-02-2018, 16:17   

Czyli że kluczyk się nie obraca? Czy obraca się a nie otwiera ?
Jeśli się nie obraca,to wkładka zamka może być zabrudzona,i nie ustawia się jak powinna. Czy wcześniej wszystko było dobrze?
Na szybkiego można ją psiknąć czymś a la WD40, a jak nie pomoże to zawsze możesz przełożyć ją z prawych drzwi.
Jeśli się obraca,to zapewne spadł wodzik prowadzący od wkładki do mechanizmu zamka.

Galantynowiec 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-02-2018, 16:24   

Dzięki za szybką reakcję.
Kluczyk się nie obraca, ani w drzwiach ani w klapie bagażnika.
Przekładanie z prawych drzwi mi nie pasuje bo chciałbym aby wszystkie działały.
Spróbuję psiknąć WD40 bo akurat mam pod ręką ale myślę, że to nic nie da, bo ten kluczyk ani drgnie.
Chodzi mi bardziej o pomoc w zakupie tych części używanych, no i czy stary kluczyk będzie je nadal otwierał (po wymianie zamków)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-02-2018, 17:37   

Znajdź ogarniętego ślusarza, zedmontuj wkładki i zawież mu do naprawy - ogarnie bez problemu
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 08-02-2018, 19:10   

Galantynowiec napisał/a:
Nie działają mi : zamek w drzwiach kierowcy oraz zamek klapy bagażnika. Auto otwieram/zamykam od strony pasażera

Tam sa cięgna mozliwe ze jedna z nich spadła, zablokowana itp rozebrać wyczyscić nasmarować jesli jeszcze mozna to uratować
Link http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=240
Tylna klapa zamek jesli nie otwiera sie to mozna od wewnątrz otworzyc

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 08-02-2018, 19:56   

jeżeli kupiłeś co dopiero auto...nie brałeś czasem pod uwagę iż drzwi i klapa bagażnika mogą być z innego samochodu?jesteś pewny że są od tego.? To że kluczyk wchodzi to nic nie znaczy...może są całkiem inne zamki.Chyba że masz już go od jakiegoś czasu a wcześniej działały to sprawdzał bym cięgno.

marecki 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 Sport Edition
Wysłany: 08-02-2018, 21:16   

Galantynowiec,sprawdź czy potrafisz zamknąć schowek wewnątrz auta,jeśli nie to raczej masz kluczyk "serwisowy" i klapy też nie otworzysz,zamek-wkładka raczej do naprawienia da się ogarnąć.

Galantynowiec 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-02-2018, 02:00   

Dzięki za rady, ale mam tą galantynę od 2010 roku więc już osiem lat, a problem o którym piszę występuje od kilku miesięcy. Przez długi czas wszystko było OK ale jakiś czas temu zaczęły się zacinać ale po kilku ruchach w końcu zaskakiwały, proces "psucia się" postępował, działały coraz ciężej a teraz wcale się nie otwierają/zamykają. to znaczy jak zamykam od pasażera to centralny zamyka wszystko bez problemu ale poszczególne zamki nie przekręcają się i wkurza mnie to obchodzenie auta dookoła :)
Ale i tak sprawdzę to co piszecie, bo np. schowka nigdy nie próbowałem zamknąć.
A WD40 zapomniałem zaaplikować :) zrobię to jutro (chociaż nie, jeszcze zejdę na parking, niech WD40 popracuje do rana) :) :):)
Pozdro

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-02-2018, 09:14   

Masz wypracowany kluczyk i zapadki już nie synchronizuja sie w bebenku, dlatego masz problem z jego przekreceniem, jak napisałem wczesniej jedż do slusarza z zamkami a on to naprawi, ewentualnie sprawdź innym kluczykiem - w sensie mniej wypracowanym, jak już aplikujesz WD40 w zamki to nie zapomnij zaaplikowac na koncu czegos smarujacego bo wd40 wypłuka Ci zamek i będzie jeszcze gorzej
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 09-02-2018, 09:32   

Dobrze Robert mówi, żadnych WD40 się nie stosuje, najlepiej niech fachowiec rozbierze, przeczyści, przesmaruje i złoży.
I taka dobra rada, używaj co pewien czas kluczyka w każdym dostępnym zamku, to nie będzie problemów na przyszłość 8) .
Za ogarnięcie zamka w klapie w moim MSS płaciłem 100zł, ale wkładka była mocno skorodowana i zapuszczona :wink: .

Galantynowiec 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-02-2018, 22:56   

No to użyłem WD40 i wyobraźcie sobie że zamek w drzwiach kierowcy zaczął działać (otwiera bardzo płynnie a zamyka z pewnymi oporami), niestety zamek w klapie bagażnika dalej "milczy". Dobrze, że piszecie o smarowaniu bo myślałem, że WD40 właśnie taką funkcję spełnia. Co w takim razie mam zaaplikować? i czy mam to zrobić przez dziurkę od klucza czy trzeba rozbierać?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 09-02-2018, 22:59   

Najlepsza i zarazem najdroższa metoda to rozebranie na czynniki pierwsze, tak jak pisałem 8) .

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 10-02-2018, 00:11   

WD40,to tak włąściwie nafta w sprayu :) Wyczyści,wymyje,ale tak jak pisał Robert,trzeba to jeszcze nasmarować. Są teraz różne smary w sprayach,więc zapewne coś sobie dobierzesz.
Na szybko znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/prepara...7b-246e9677fab0

Jeśli problem wróci,to pozostaje zrobić tak jak pisze Rafał.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-02-2018, 07:09   

Co do zamka w klapie to po prostu zaśniedziały zapadki. Typowe w tym aucie. Musisz go wymontować z klapy i wrzucić na kilka dni do pojemnika z naftą lub olejem napędowym. Co jakiś czas próbuj przekręcać kluczyk w zamku. W końcu powinien puścić.

Odpowiedz do tematu