|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z32A 1.1] Nie działa deska rozdzielcza (wskaźniki i lampki) |
Autor |
Wiadomość |
tytus_bomba
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 1.1 2006
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-01-2018, 20:14 [Z32A 1.1] Nie działa deska rozdzielcza (wskaźniki i lampki)
|
|
|
Cześć,
Jestem posiadaczem Colta CZ3 1.1 od kilku tygodni. Zajmując się sprzątaniem auta wypiąłem aku, bo chciałem wyczyścić podstawkę pod nim. Po ponownym podpięciu okazało się, że nie działaja deska rozdzielcza – licznik, obrotomierz, wskaźnik paliwa plus wszystkie kontrolki - zupełny brak reakcji. Po przekręceniu kluczyka nic się nie zmienia – samochód odpala, ale nie ma żadnych informacji na desce. Bezpieczniki były ok.
Zabrałem auto do elektryka. Okazało się, że był problem z jednym z przekaźników. Tylna wycieraczka była zapieczona ale silniczek nadal chciał pobierać prąd – podobno to w połączeniu z odpięciem aku może skutkować takim efektem. Nie wiem, nie znam się.
Tak czy inaczej ponieważ aku był stary więc pojechałem i kupiłem nowy (w końcu ponoć idą mrozy a auto na zewnątrz). Co się okazało po podpięciu nowego akumulatora – problem znowu się pojawił. Tzn. nic nie wyświetla się na desce. Wyświetlacz z prawej, gdzie jest godzina i spalania, działa.
Czy ktoś miał taki problem? Podobno rozwiązanie jest to dość proste (jak ktoś wie gdzie szukać), bo z tego, co pamiętam to mechanik mówił, że wystarczy wyjmować bezpieczniki albo przekaźniki z kluczykiem w II pozycji i problem powinien zniknąć. Niestety jest weekend i nie mam gdzie podjechać. Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Drugie pytanie to czy to prawda, że niektórych autach przy wymianie aku trzeba mieć drugi i podtrzymywać prąd dla kompa bo inaczej może się tak zdarzyć jak w moim przypadku? Nigdy o czymś takim nie słyszałem, w drugim aucie (Volvo) nic takiego nigdy nie miało miejsca…
Z góry dzięki za pomoc… |
|
|
|
 |
cygan84
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
|
Wysłany: 17-01-2018, 17:49
|
|
|
Wczoraj odłączałem aku na pół godziny i po podłączeniu wszystko działa normalnie. |
|
|
|
 |
Jam
Nowy Forumowicz
Auto: Colt z30
|
Wysłany: 25-01-2018, 13:26
|
|
|
Mam małe pytanie. Rzadko, ale zdarza się, że podczas jazdy wyświetlacz się resetuje- tj godzina, spalanie od nowa musi się załadować. Miał ktoś z czymś takim styczność? Co może być przyczyną? Coś może nie stykać? |
|
|
|
 |
puntonero
Nowy Forumowicz
Auto: colt
|
Wysłany: 12-02-2018, 19:40
|
|
|
ja w swoim colcie 1,3 2005 odpinałem już parę razy i nic się nie dzieje tylko po odpaleniu zostawiam go na wolnych obrotach około dziesięciu minut bo słyszałem że wtedy przepustnica się kalibruje |
|
|
|
 |
tytus_bomba
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 1.1 2006
|
Wysłany: 23-02-2018, 23:03
|
|
|
tytus_bomba napisał/a: | Cześć,
Jestem posiadaczem Colta CZ3 1.1 od kilku tygodni. Zajmując się sprzątaniem auta wypiąłem aku, bo chciałem wyczyścić podstawkę pod nim. Po ponownym podpięciu okazało się, że nie działaja deska rozdzielcza – licznik, obrotomierz, wskaźnik paliwa plus wszystkie kontrolki - zupełny brak reakcji. Po przekręceniu kluczyka nic się nie zmienia – samochód odpala, ale nie ma żadnych informacji na desce. Bezpieczniki były ok. |
Jest to dość dziwna sprawa - pobawiłem się bezpiecznikami, wyciąganie wszystkich po kolei licząc na cud, bez efektu. Po czym na drugi dzień po południu po odpaleniu auta, wszytko wróciło do normy i działa jak powinno. Tak czy inaczej, problem rozwiązany a przyczyna tak do końca nie znana...
Off-topic - czy też macie takie ciche "elektryczne" i jednostajne buczenie po przekręceniu kluczyka i odpaleniu auta? |
|
|
|
 |
cygan84
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
|
Wysłany: 24-02-2018, 08:15
|
|
|
tytus_bomba napisał/a: | Off-topic - czy też macie takie ciche "elektryczne" i jednostajne buczenie po przekręceniu kluczyka i odpaleniu auta? |
To pewnie pompa paliwa |
|
|
|
 |
|
|