|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8DI-D] Problem ze skrzynią biegów |
Autor |
Wiadomość |
rzepek1111
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-02-2018, 17:25 [1.8DI-D] Problem ze skrzynią biegów
|
|
|
Cześć.
Zakupiłem jakiś czas temu ASX (rocznik 2011) z silnikiem 1.8 DID 150 KM. Przebiegu ma około 175 tys. Problem polega na tym, że gdy rozpędzam samochód, zmiana biegu z 1 na 2 jest problematyczna. Podczas wrzucania dwójki czuję przeskok, coś jakby po drodze zatrzymywało mi dźwignię zmiany biegów. Im wyższe obroty tym ciężej włożyć ten bieg, więc muszę odczekać aż obroty z biegu pierwszego zejdą w dół, w przeciwnym wypadku albo nie włożę biegu, albo będzie zgrzytnięcie.
Nie zależy to od prędkości, a od obrotów, bo zmiana z 3 na 2 jest w porządku.
Rozpędzanie samochodu na 1 biegu i czekanie na to aż obroty zejdą jest uciążliwe. Poza tym boję się, że jak tak dłużej będę jeździł to może coś się jeszcze bardziej uszkodzić.
Czy miał ktoś taki problem? |
|
|
|
 |
harry_geo
Nowy Forumowicz
Auto: C4 Aircross
|
Wysłany: 05-03-2018, 23:57
|
|
|
temat opisywany wiele razy w skrzyniach 6 mitsu.. nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam jednak rozwiązanie, które wdrożyłem i u mnie problemu już nie ma..
przy zmianie biegu z 1 na 2, wrzucam krótko na luz i dopiero później wrzucam 2.. zgrzytu juz nie ma. Robię to bardzo szybko.. zrzucam jedynkę i jak tylko lewarek jest w pozycji luz (środkowe położenie), wrzucam 2 (całość mniej niż 1sek).
Gdy zmieniam płynnie z 1 na 2 bez puszczania lewarka w pozycję luz - czyli z ciągłym naciskiem w lewą stronę (bez różnicy czy czekam aż obroty spadną czy nie) to praktycznie w 80% mam zgrzyt. Z 3 na 2 zawsze bez problemu..pozostałe biegi także gładko. Olej świeżo wymieniony, przebieg 60k.
Może to rzeczywiście cięgna.. nie mam pomysłu, ale po zmianie techniki problem nie występuje. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1926 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 06-03-2018, 09:02
|
|
|
U mnie też czasem zgrzyta z 1 na 2. I też wprowadziłem u siebie technike z chwilowym postojem dźwigni na luzie. |
|
|
|
 |
|
|