kontrolka przedniego napedu |
Autor |
Wiadomość |
maniuss
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3-3.2did
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 21-03-2018, 10:20 kontrolka przedniego napedu
|
|
|
Witam wszystkich i proszę o poradę.
mam problem z katrolka przedniego napędu a dokładniej z jej brakiem.
po przekręceniu zapłonu zapalają się wszystkie kontrolki (blokada mostu, blokada miedzy-osiowa i tylni napęd ) brak jest przedniego napędu. po ok 2 sekundach gasną i zostaje tylko tylny napęd.
przy przełączaniu napędów one działają poprawnie , wszystkie się załączają tylko nie pokazuje przedniego napędu, mimo ze jest załączony. sprawdzałem żaróweczkę i jest ok, zamieniałem ja z innymi i w innym miejscu działa poprawnie. czy ktoś miał już taki problem i wie co może być ??
Mitsubishi Pajero 3.2 did automat 2002r |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 22-03-2018, 08:29 Re: kontrolka przedniego napedu
|
|
|
maniuss napisał/a: | Witam wszystkich i proszę o poradę.
mam problem z katrolka przedniego napędu a dokładniej z jej brakiem.
po przekręceniu zapłonu zapalają się wszystkie kontrolki (blokada mostu, blokada miedzy-osiowa i tylni napęd ) brak jest przedniego napędu. po ok 2 sekundach gasną i zostaje tylko tylny napęd.
przy przełączaniu napędów one działają poprawnie , wszystkie się załączają tylko nie pokazuje przedniego napędu, mimo ze jest załączony. sprawdzałem żaróweczkę i jest ok, zamieniałem ja z innymi i w innym miejscu działa poprawnie. czy ktoś miał już taki problem i wie co może być ??
Mitsubishi Pajero 3.2 did automat 2002r |
A miga pomarańczowa po środku napędów? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
maniuss
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3-3.2did
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 22-03-2018, 10:19
|
|
|
nie nic nie miga ... zachowuje się jak by przepaliła się żarówka , ale wyjmowałem i przekładałem ja w inne miejsce i działa a inna tez nie świeci w tym miejscu...
[ Dodano: 22-03-2018, 10:21 ]
....a do tego wszystkie napędy działają poprawnie łącznie z reduktorem i blokada mostu. |
|
|
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 18-07-2018, 14:14
|
|
|
Witam, u mnie miga środkowa po przełączeniu na 4x4. Przez chwilę jest Ok, tzn. na zielono świecą 4 koła i po chwili miga środkowa
wyczytałem gdzieś, że może to być:
"Mógł się popsuć silniczek sterujący lub czujniki na skrzyni redukcyjnej"
Ktoś to naprawiał może? Koszty orientacyjne?
Dziękuję |
_________________ Przepaści nie przeskoczysz dwoma skokami |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
Auto: pajero 3.2 DID 2003r.
|
Wysłany: 18-07-2018, 15:11
|
|
|
mam tak samo - włączam napędy na 4x 4 i jest ok ale po przejechaniu kilku metrów mruga pomarańczowa
a niekiedy nawet jak mam tylko tył i lecę autostradką powiedzmy po ok 100 km zaczyna mi mrugać pomarańczowa |
_________________ alexs6 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 18-07-2018, 15:38
|
|
|
olafson73 napisał/a: | Witam, u mnie miga środkowa po przełączeniu na 4x4. Przez chwilę jest Ok, tzn. na zielono świecą 4 koła i po chwili miga środkowa
wyczytałem gdzieś, że może to być:
"Mógł się popsuć silniczek sterujący lub czujniki na skrzyni redukcyjnej"
Ktoś to naprawiał może? Koszty orientacyjne?
Dziękuję |
Silniczek się nie psuje
Sprawdź czujnik prędkości obrotowej przedniego wału, może być tez wypięta wtyczka z niego
[ Dodano: 18-07-2018, 15:39 ]
alexs6 napisał/a: | mam tak samo - włączam napędy na 4x 4 i jest ok ale po przejechaniu kilku metrów mruga pomarańczowa
a niekiedy nawet jak mam tylko tył i lecę autostradką powiedzmy po ok 100 km zaczyna mi mrugać pomarańczowa |
Elektrozaworki pod filtrem powietrza sprawdż. |
 |
|
|
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2018, 16:21
|
|
|
[/quote]
Sprawdź czujnik prędkości obrotowej przedniego wału, może być tez wypięta wtyczka z niego
[/quote]
czujnik sprawdza się miernikiem jeśli wtyczka wpięta czy wykręcić, wyczyścić i zobaczyć co dalej?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 18-07-2018, 20:22
|
|
|
dlaczego piszesz "żaróweczkę" a nie żaróweczki ? Tam są dwie tak jak w tylnym napędzie. I obydwie nie świecą ? |
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2018, 21:32
|
|
|
PiotrC napisał/a: | dlaczego piszesz "żaróweczkę" a nie żaróweczki ? Tam są dwie tak jak w tylnym napędzie. I obydwie nie świecą ? |
u mnie przy 4x4 tylko mruga tylko środkowa czyli centralnego mechanizmu różnicowego, tylna + 4 żarówki od kół nie świecą a jak jest u kolegi z początku postu to nie wiem
[ Dodano: 23-07-2018, 11:51 ]
mam jeszcze jedno pytanie: czy świecąca kontrolka ABS ma bezpośrednie przełożenie na funkcjonowanie napędu 4x4 lub odwrotnie? Czyli świeci ABS i świeci lampka centralnego mechanizmu różnicowego włączając 4x4. Czy któryś objaw ma wpływ na drugi? |
|
|
|
 |
janusz66p
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 13-01-2020, 18:21
|
|
|
Witam.
Koledzy u mnie miga pomarańczowa od centralnego mechanizmu różnicowego po przejechaniu ok. 20km. Gasną kontrolki tyłu . Po wyłączeniu samochodu gaśnie pomarańczowa i zaświecają kontrolki tyłu. Nie wiem jaka przyczyna, dodatkowo wydaje mi się że tak jakby chciała załączyć blokada centralnego mechanizmu. Słuchać szum. Dodatkowo pojawił się brak podświetlenia przedniego napędu, choć się załącza.
Z góry dziękuję |
|
|
|
 |
KrzysiekC
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 15-01-2020, 14:50
|
|
|
To jest problem z elektrozaworami na prawym blotniku sa one pod filtrwm powietrza.
Są zabrudzone nagrzewaja się elektrozawory i wyłączają. |
_________________ Krzysiek CarMitsu |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 17-01-2020, 07:51
|
|
|
janusz66p napisał/a: | Witam.
Koledzy u mnie miga pomarańczowa od centralnego mechanizmu różnicowego po przejechaniu ok. 20km. Gasną kontrolki tyłu . Po wyłączeniu samochodu gaśnie pomarańczowa i zaświecają kontrolki tyłu. Nie wiem jaka przyczyna, dodatkowo wydaje mi się że tak jakby chciała załączyć blokada centralnego mechanizmu. Słuchać szum. Dodatkowo pojawił się brak podświetlenia przedniego napędu, choć się załącza.
Z góry dziękuję |
Jak reduktor wejdzie w tryb awaryjny (mruga pomarańczowa kontrolka to koła gasną)
W czasie trybu awaryjnego nic nie da się przełączyć. Musi byc sprawny system aby wszytko dało sie włączyć. Elektrozaworki do wymiany. |
 |
|
|
|
 |
Zureeo
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 115
|
Wysłany: 21-03-2020, 20:02
|
|
|
[/quote]
czujnik sprawdza się miernikiem jeśli wtyczka wpięta czy wykręcić, wyczyścić i zobaczyć co dalej?
pozdrawiam[/quote]
Witaj gdzie znajduje się ten czujnik?? |
|
|
|
 |
|